Herfst/winter modetrends 2022-2023: Marie Claire zet ze allemaal op een rij
© Imaxtree/MCB

Herfst/winter modetrends 2022-2023: Marie Claire zet ze allemaal op een rij

Leestijd: 6 min

Kleuren, looks, materialen en topstukken: onze redactie spotte twaalf grote trends op de voorbije herfst-winterdefilés 2022-2023.

/

Lederlook

Leder is waarschijnlijk een van de allereerste materialen die de oermens gebruikte om zich te beschermen. Meer recent kreeg leder een rebels imago aangemeten en was het vooral in zwang bij rocksterren, motorrijders met zware pk’s en liefhebbers van BDSM (‘bondage, discipline, dominantie, submissie en sadomasochisme’, voor de niet-ingewijden). Voor al de anderen mag het iets discreter: als een jas, broek of zelfs jurk. Inmiddels is dat ruige kantje chic geworden en kan en mag alles. Deze winter dragen we leer als mantelpakje met een hoge short bij Hermès, als lange rok met split bij N° 21 of als soepelvallende broek bij Max Mara. Tenzij je liever investeert in een jas die je figuur vormgeeft, zoals de jassen met riem van Versace en Fendi, de lange perfecto voor ‘s avonds van Saint Laurent, het double-breasted model van Prada of de minimalistische regenjas van Chloé.

/

Microrokje

Tijdens de fashion week in Parijs (lente-zomer 2022) maakte Miu Miu de sociale media helemaal gek met haar microrokje met rafelrand, laag op de taille met een crop top. Emily Ratajkowski, Zendaya, Nicole Kidman en plus-size model Paloma Elsesser pikten het meteen op. En nu krijgt het navolging in het komende seizoen. Miuccia Prada pakt uit met varianten in verschillende silhouetten, zoals een mini-minitennisrokje met plooien en een uitstekend onderrokje (met logo). Ook andere ontwerpers gaan voor extra kort. We zien neoromantische versies afgewerkt met rozetten bij Blumarine en met ruches bij Paco Rabanne, een urban look in jeans met een grote ceintuur bij Versace en als mantelpakje in gebroken wit bij Jil Sander. Glenn Martens bedacht voor zijn eerste defilé als artistiek directeur bij Diesel zowaar een wikkelbandversie met daarop een grote D. Olivier Rousteing creëerde een chique, getextureerde harnasversie voor zijn ‘Balmain army’.

/

Details die tellen

Is het misschien een overblijfsel van de vele Zoommeetings, toen we genoeg hadden aan één krachtig accessoire om onze homewear op te smukken? In ieder geval, de ontwerpers bedachten voor dit najaar accessoires die op zich al volstaan: een sieraad voor het gezicht bij Courrèges, voor de armen bij Louis Vuitton, voor de hals bij Y/Project en voor de oren bij Sacai, in samenwerking met Cartier. Loewe lanceert pumps met een ‘ballonhak’, Coperni gaat voor verbluffende handtassen van geblazen glas en onze landgenoot Dries Van Noten presenteerde laarzen en handtassen met verbluffend Delfts Blauw motief.

/

Winterrozen

Roze is een kleur die niemand koud laat. Iedereen heeft wel een eigen associatie bij deze kleur: van de ontwerpster Elsa Schiaparelli, bekend om haar ‘shocking pink’, tot de gebreide ‘pussy hats’ van de vrouwenmarsen of het poederroze Millennial Pink. Ook zagen we in de afgelopen jaren hoe jongens roze inpalmden om de kleur genderneutraler te maken. Dit seizoen is roze terug op de catwalk in het volledige kleurenpalet, om je garderobe flink op te peppen en (weer) wat vrolijkheid te brengen in het dagelijkse leven. We zien bleekroze bij Cecilie Bahnsen en Burberry, fuchsia bij Prada en Richard Quinn en een heerlijke zijdeversie bij Versace en Chanel. Bij Valentino ging Pierpaolo Piccioli nog een stapje verder: bijna al zijn silhouetten liepen in Pink PP, een roze kleur die speciaal werd ontworpen in samenwerking met Pantone. Het bewijs dat roze dan toch universeel is?

/

Parelcultuur

Parelkettingen associeerden we lang met Jackie Kennedy, Gabrielle Chanel, Audrey Hepburn en gekroonde hoofden, maar inmiddels duiken er modernere versies op: een halsketting van vier rijen en versierd met een stoffen roos bij Blumarine, een gedraaide versie bij Simone Rocha, die zelfs de ogen omzoomt met parels, en op oorbellen zoals bij Erdem. We zien ook parels in onverwachte vormen: Y/Project gebruikt ze om zwarte pumps te pimpen en Givenchy pakt uit met een spectaculaire jurk.

/

Sandalen met naaldhakken

De jaren 2000 en Paris Hilton op het hoogtepunt van haar kunnen: ze blijven inspiratie leveren voor de zogenaamde Y2K-mode (voor Year 2000). Denk aan broeken met een lage taille en crop tops, maar ook deze stiletto’s met dunne bandjes waarmee je de avond gegarandeerd op blote voeten eindigt. We zien een glanseffect bij Weinsanto en Diesel, een ‘net’ bij Jason Wu, paars bij Saint Laurent en zelfs een spijkerversie bij Ester Manas.

/

Schoolgirl

Dachten we nog dat deze stijl had plaatsgemaakt voor een deftige bourgeoislook, dan is hier de grote comeback van de schoolgirl-look. Een extra impuls kwam er wellicht door het wereldwijde animo rond Britney Spears (je was toch niet de clip van Baby One More Time vergeten?). Welkom terug dus aan de mantelpakjes met ruitjesrokken die ons doen terugdenken aan het legendarische gele uniform van schoolgirl Cher Horowitz, de heldin uit de film Clueless: in tweed bij Chanel, in omgegooide verhoudingen bij Off-White en als ‘mismatch’ bij Versace. Ruiten zijn troef op het jurkje van Rokh, dat over een hemd wordt gedragen, op de grote jas gecombineerd met een microrok van Miu Miu en op de ‘mix and match’ van patronen bij Dior. Met haar arty silhouet bij Louis Vuitton en Gucci, is ze waarschijnlijk ingeschreven aan de kunstacademie. En vermoedelijk kijkt ze ook naar Gossip Girl, zoals de schoolgirl van Coperni in haar chique leren rok vol zakken.

/

Nieuwe demi-lune tassen

Is het een effect van de succesvolle revival van de Jackie-tas van Gucci – zonder die tas kwam het tijdloze icoon niet buiten? Hoe dan ook, de halfronde vorm, die praktisch én ergonomisch is, inspireerde tal van ontwerpers. Giorgio Armani, Tod’s en Fendi maakten een harde versie, een soepele variant spotten we bij Miu Miu en Bottega Veneta, waar het tasje zelfs een juweel als handvat krijgt.

/

Plaats voor plateauzolen

Deze schoenen zijn ongetwijfeld de oudste ter wereld, zelfs de Oude Grieken droegen ze al. Oorspronkelijk moest de hoge zool de drager beschermen tegen de ondergrond, maar in de jaren zestig groeide de plateauzool uit tot een modefenomeen, het synoniem van de hippiecultuur en later de punkbeweging. Die diverse invloeden zien we ook nu terug: glamour bij Valentino, retro bij Bottega Veneta en glitter bij Giambattista Valli, maar ook punk bij Ports 1961 en Balmain.

/

Powertop

Sinds corona zouden we opnieuw op de essentie focussen. Dat verklaart misschien de pijlsnelle opmars van hét basisstuk: de witte tanktop. Eerst droegen arbeiders het hemd puur om praktische redenen, tot Marcel Eisenberg van bonneterie Marcel in Roanne de hemdjes gaat produceren en het kledingstuk zijn bijnaam krijgt. De filmwereld zorgt dan voor de doorbraak, met Marlon Brando in A streetcar named desire en Bruce Willis in Die Hard. En nu dus de modewereld: deze winter dragen we de ‘marcel’ op een soepelvallende broek bij Acne Studios en Sacai, op een geraffineerde rok bij Prada of met logo onder een weelderig jasje bij Philosophy di Lorenzo Serafini. Chloé en Bottega Veneta vonden de eenvoud opnieuw uit en combineren de top met respectievelijk een leren broek en een jeans.

/

Lieslaarzen

We zagen ze al in het paardrijden en onder de minirok van de jaren zestig. Ze waren het symbool van de bevrijding van de vrouw, tot ze in een latexversie opdoken rond de benen van Julia Roberts in de tijd van Pretty Woman. Nu overspoelen de lieslaarzen de catwalks, het bewijs dat ze helemaal terug zijn in de codes van het nieuwe normaal. Gebreid met gaten bij Acne Studios, van gegroefd bruin leder bij Isabel Marant of als second skin bij MM6. Maar de hoge laarzen spelen ook met de escort girl look: we zien zwart leder bij Givenchy en GCDS en de lakversie bij Emporio Armani en Coperni.

/

Nepbont

De ‘comfort wear’ van tijdens de lockdown mag dan verleden tijd zijn, veel mensen blijven een voorliefde houden voor knuffelzachte kleding waar je jezelf helemaal in kan duffelen. Logisch dus dat we ook weer bont zien verschijnen. Nepbont weliswaar, want meerdere luxehuizen hebben zich inmiddels aangesloten bij de internationale Fur Free Alliance. Chanel, Dolce & Gabbana, Versace, Prada en alle merken van de groep Kering hebben bont uit hun collecties verbannen. Daardoor lijkt hun creativiteit helemaal losgeslagen – denk aan Cruella in een popversie. Met meer verantwoorde alternatieven hebben de ontwerpers hun gekste fantasieën de vrije loop gelaten: geel met een bijpassende tas bij Dolce & Gabbana, hemelsblauw bij Coperni, paars en met zeer lange haren bij Blumarine, roze bij Michael Kors en Sportmax, oranje bij Philosophy di Lorenzo Serafini. Allergisch voor kleur? Balmain ontwierp een lange witte jas en Saint Laurent een chique zwarte versie voor de nachtbrakers onder ons.

Lees ook: Vijf Belgische modemerken die op onze radar staan.

 

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Herfst/winter 2022-2023, Modetrends.