Vijf Belgische modemerken die op onze radar staan
© Martina Bjorn

Vijf Belgische modemerken die op onze radar staan

Leestijd: 2 min

Dries Van Noten en Raf Simons zijn internationaal grote namen, maar kende je deze wat kleinere Belgische modemerken al? Marie Claire selecteert vijf labels waarvan je zeker nog zal horen. 

/

Vanaf de jaren 80 zijn mode en België onlosmakelijk verbonden. De toenmalige socialistische minister van Economische Zaken Willy Claes maakte voor het eerst geld vrij om de mode van eigen bodem te promoten. De economische crisis had flink toegeslagen in de textielsector en het ‘Plan Claes’ moest de industrie zuurstof geven. De slogan was: ‘Mode dit is Belgisch’ met als opzet jonge ontwerpers aantrekken om samen te werken met klassieke fabrikanten. In de schoot daarvan werd de ‘De Gouden Spoel’ opgezet, een wedstrijd waarbij modestudenten een collectie moesten maken met stoffen van Belgische producenten. (Marie Claire nam zelfs die wedstrijd later even over).

Lees ook: De Belgische modemerken waar celebrities fan van zijn.

Dertig jaar later staat ons land hoog aangeschreven in de modewereld. Er zijn natuurlijk de iconische Antwerpse Zes die al sinds midden jaren tachtig scoren. Maar daarnaast zijn er nog heel wat andere labels die succes ogen. In zowel binnen- als buitenland. Wij lijsten er vijf op.

VVDW

Pers

Meteen de jongste telg in dit overzicht. VVDW is het merk van Véronique Vandewalle. De stylist en kunstenares ging voor haar eerste collectie aan de slag met hoogwaardige reststoffen uit de mode-industrie, denk aan overschotten van o.a. Dries Van Noten en Hugo Boss die zouden weggegooid worden. In haar atelier transformeerde ze die tot unieke mode-items die zowel tijdloos als eigenzinnig zijn. Doordat alles 100% met de hand gemaakt wordt, krijg je bij haar de mogelijkheid om je kledingitems te personaliseren. Je hebt hierbij de keuze uit verschillende details: de afwerking van de mouwen, wel of geen kraag of de lengte van het kledingstuk, bijvoorbeeld. Slowfashion op zijn best, dus. En dat zonder in te boeten op esthetisch vlak.

Meer info op de website.

/

Claudia Latruwe

Pers

Ontwerpster Claudia Latruwe bewijst dat de zijden sjaal allesbehalve tuttig hoeft te zijn. In haar collectie botsen prints en stijlen, met een hedendaagse en soms ietwat donkere uitstraling als resultaat. Alle sjaals zijn ontworpen in België en geproduceerd in Italië. Haar eerste collectie is seizoens- en tijdloos en daarmee een eerbetoon aan duurzame mode die lang mee kan gaan.

Meer info op de website.

/

Gloria! Gloria!

rv

Gloria! Gloria! is het resultaat van een samenwerking tussen Maison Tricot, de knitwearfamilie van Ilia Eckardt en Hilde Frunt die al breigoed maakten voor namen als Dries Van Noten en Raf Simons, en ondernemer Geert Hallemans. Samen maken ze boeiende maar draagbare – hoe kan het ook anders – knitwear, met de focus op kleur en lokaal vakmanschap. De collecties worden in de ateliers in Antwerpen ontwikkeld, leveranciers in Firenze maken de garens op maat. De uiteindelijke truien en accessoires zelf laten ze in een breigoedfabriek in Roemenië produceren.

Meer info op de website

/

Maison Ullens

Martina Bjorn

Barones en filantroop Myriam ‘Mimi’ Ullens de Schooten richtte in 2012 Maison Ullens op. Eerst lanceerde ze samen met haar kleindochter Laurence een capsulecollectie van twintig items. Ze moest er vooral zelf makkelijk in kunnen reizen naar de verschillende scholen en weeshuizen die ze in Nepal oprichtte met haar man Guy. De collectie werd met de jaren steeds uitgebreid en respectievelijk Véronique Leroy en Haider Ackermann namen al plaats aan de ontwerptafel. Door de jaren heen, is Maison Ullens uitgegroeid tot een gevestigde doch ingetogen waarde onder liefhebbers van discrete luxe van de allerhoogste kwaliteit. Maison Ullens viert deze herfst zijn tiende verjaardag met een luxueuze ode aan zijn iconische klassiekers.

Meer info op de website.

/

Zarina Rouge

Last but not least nog een accessoirelabel om in de gaten te houden. Na een cursus leerambacht lanceerde ontwerpster Zarina Rouge uit Nieuwpoort onlangs haar eigen collectie seizoensloze handtassen onder haar eigen naam. De handtassen worden geproduceerd in een atelier in Spanje waar ook onder andere Jacquemus en Paul Smith hun leren items produceren. Er zijn momenteel vier modellen verkrijgbaar in een vijf à achttal kleuren: van frutella roze tot elegant wit. Elke tas wordt gemaakt uit LWG certified (Italiaans) leer, wat wil zeggen dat duurzaamheid in élke stap van het productieproces (van afval tot werkomstandigheden) hoog in het vaandel wordt gedragen.

Meer info op de website.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.