Londen, stad voor vrouwen met een spuitbus
© Shutterstock

Londen, stad voor vrouwen met een spuitbus

Leestijd: 2 min

Londen, en in het bijzonder Shoreditch, staat vol graffiti. En dan bedoelen we de kunstige variant, niet de kijk-ik-was-hier-en-heb-drie-lijnen-plus-mijn-initialen-op-de-muur-gezet soort. Ook vrouwen van overal ter wereld nemen er de spuitbus ter hand. Hun kunstvorm vol ongeschreven regels, politieke statements en humor verandert de straten in een dynamisch museum. Je kon er reeds alles over lezen in het juninummer van Marie Claire (nu in de winkel), maar wij zetten nog graag onze favorieten even extra in de verf.

londen shoreditch graffiti

Dave Stuart/Marie Geukens

Anna Laurini studeerde aan de vermaarde Saint Martins kunstschool in Londen en trok daarna naar New York. Ze is een fervent wereldreizigster. Onder de straatartiesten staat ze bekend om haar durf en haar vele illegale portretten. Uit haar spuitbus komt abstract expressionisme met een stevige portie positivisme. Momenteel woont en werkt ze afwisselend in Londen, New York en Milaan.

/

londen shoreditch graffiti

Dave Stuart/Marie Geukens

Bambi is politiek geëngageerd en werd onlangs bekend met een parodie op La La Land waarin ze premier May en Trump afbeeldde onder de titel Lie Lie Land. Haar spuitbus leegt ze doorgaans vooral in Camden en Noord-Londen. Don’t shoot staat echter in Shoreditch op de muur tegenover het graffiticafé Cargo.

Het is een aanklacht op de schietpartij waarbij de jonge, zwarte Michael Brown neergeschoten werd in Missouri, USA in de herfst van 2015. De spanning en de dubbele boodschap zit hem in het logo van Nike op de T-shirts van de jongen waarbij de baseline ‘just do it’ vervangen werd door ‘don’t do it’. Naast het schilderij staat een gedicht dat begint met “you abuse your powers over and over again”.

londen shoreditch graffiti

Dave Stuart/Marie Geukens

/
londen shoreditch graffiti

Dave Stuart/Marie Geukens

Shuby shockeert graag en is grofgebekt. Haar signatuur? Een banaan. Dat zegt genoeg. Op de tekst ‘This Is The Spot’ ziet de scherpe waarnemer een acrostichon, waarbij de eerste letter van elk woord een apart woord vormen. Juist, TITS. Plots krijgt de zin een dubbele betekenis met een knipoog.

Shuby werkt met drukwerk en verschillende lagen verf. In haar collagestijl zit veel spanning met een serieuze vleug humor. Ze wordt internationaal erkend als kunstenares en kreeg een eigen tentoonstelling in the Lawrence Alkin Gallery in Soho, NY onder de naam This Is The Spot.

londen shoreditch graffiti

Dave Stuart/Marie Geukens

/

 

londen shoreditch graffiti

Dave Stuart/Marie Geukens

Aida cureerde de politiek geladen protestgraffiti op de Lord Napier Pub in Hackney Wick, Oost London, vlakbij Shoreditch. Kunstenaars protesteren hier tegen de bouwwoede van ondernemers waardoor het terrein voor straatartiesten alsmaar kleiner wordt.

Aida is bekend om haar gedrukte hashtag-statements. De politiek vluchtelinge uit het Midden-Oosten kwam begin jaren tachtig in Londen aan. Ondertussen kon ze met graffiti en streetart haar brood verdienen en werkte ze samen met Cirque du Soleil. Ze geeft les, is te zien in verschillende galerijen en nog steeds op straat.

londen shoreditch graffiti

Dave Stuart/Marie Geukens

/
londen shoreditch graffiti

Dave Stuart/Marie Geukens

Ananda Nahu komt uit het binnenland van Bahia en verweeft haar arme Braziliaanse roots met de esthetiek van de dominante westerse cultuur. Ze gebruikt de Franse stempeltechniek en mixt grafische en psychedelische elementen met streetart invloeden.

In het juninumer van Marie Claire (nu in de winkel) staat een leuke wandeling door Shoreditch met Candy, nog een vrouwelijke straatartieste. Zij en 600 andere artiesten nemen deel aan de Meeting of Styles, een event waarbij muren over heel Oost-Londen worden beschilderd. Het event stimuleert een positieve connectie tussen het publiek en de straatkunstenaars. Op 1 en 2 juli vindt het voor de vierde keer plaats in de Nomadic Community Gardens in Brick Lane, 1 Fleet Street Hill in Shoreditch, bit.ly/2017MOSFest.

Voor straatwandelingen kan je terecht bij Dave Stuart, te boeken op shoreditchstreetarttours.co.uk.

Marie Geukens De artikels van >

"Ik hou van geen gedoe, geen ballast, geen stress. Positief gezegd, ik hou van eenvoud, slimme teksten en fijne mensen met een vleugje humor."

Tags: Dave Stuart, Graffiti, Londen, Making Style festival, Reizen, Shoreditch.