Goede voornemens: hoe jij je er in 2017 wél aan houdt
© Shutterstock

Goede voornemens: hoe jij je er in 2017 wél aan houdt

Leestijd: 2 min

Meer beweging, stoppen met roken, evenwichtiger eten, meer tijd maken voor familie en vrienden... Allemaal mooie voornemens, waarvan wij ook enkelen op onze lijst hebben staan. Maar hoe voorkom je dat je sportschoenen in februari alweer stof staan te vergaren? Hoe blijven de diepvriespizza's en de kant-en-klare lasagnas uit je menu? Professor Michel Lejoyeux vertelt in "Les 4 saisons de la bonne humeur" (helaas nog niet vertaald naar het Nederlands) hoe het moet... 

1) Je goede voornemens hoeven niet op 1 januari in te gaan.

Dat wil niet zeggen dat een weekje uitstel oké is, integendeel. Wacht niet tot een bepaalde datum om te starten.

2) Wees bescheiden in je doelen.

Als je momenteel al bekaf bent van naar de bakker om de hoek te fietsen, verwacht dan niet eind dit jaar de Mont-Ventoux te beklimmen. Grote doelen zijn mooi, maar zijn voor velen overweldigend en kunnen faalangst in de hand werken. Maak een gedetailleerd plan (denk aan Start to Run) met concrete stappen om te ondernemen. Wil je je hele huis opruimen? Zulke taak van je to-do lijst schrappen vraagt véél tijd en inspanning, maar bijvoorbeeld je administratieve documenten sorteren, je schoenencollectie evalueren of versleten linnen uitzoeken en weggooien zijn hapklare taken.

3) Houd je geslaagde en minder geslaagde van vorige jaren in gedachten

Denk na over waar het de vorige jaren is misgelopen en leer daarvan. Heb je wel al enkele voornemens in je levensstijl kunnen implementeren? Wat heeft ervoor gezorgd dat je jezelf daar wél aan hebt gehouden?

4) Prijs jezelf om je succes

We hebben de gewoonte meer nadruk te leggen op de negatieve zaken dan op de positieve. Breek de gewoonte en wees trots op wat je bereikt hebt. Zelfs als je die Mont-Ventoux nog niet beklommen hebt, dagelijks met de fiets naar het werk gaan is ook een mooie verdienste.

Amy Schumer "Can't I Just Do Nothing?"

giphy.com

5) Uitstel is je grootste vijand

Kan het nu? Doe het dan nu, ook als je geen zin hebt. Trek na een werkdag meteen je sportschoenen aan en vertrek.

6) Alles kan een gewoonte worden

Amerikaans onderzoek wijst uit dat na 66 dagen, iets een gewoonte wordt. Wil je vroeger opstaan of vroeger naar bed? Na twee maanden merk je ongetwijfeld beterschap.

7) Conditioneer jezelf om je taak leuk te vinden

De Pavloviaanse manier: koppel het aangename aan het onaangename en beloon jezelf voor je prestaties. Verwen jezelf met een heerlijk bad na een goede loopsessie, bijvoorbeeld.

8) Maak van Darwin je bondgenoot

Verandering is goed en essentieel voor ons bestaan op de aarde, zegt Darwin. Alleen diersoorten die zich kunnen aanpassen, kunnen overleven, aldus de natuurwetenschapper. Het ontwikkelen van ons vermogen tot verandering versterkt ons: ieder succes, klein of groot, draagt bij aan onze eigenwaarde, ons zelfvertrouwen en stressbestendigheid.

9) Zoek een partner in crime

Gedeelde smart is halve smart.

10) Maak enkel voornemens waar je écht wat aan wil werken

Een goed voornemen creëert geen motivatie, integendeel. Heb je bij aanvang geen motivatie, zal je ook nooit die Mont-Ventoux beklimmen. Wie zich wél wil inzetten voor verandering, heeft met de start van het nieuwe jaar een extra duwtje in de rug.

Heel veel succes en een gelukkig Nieuwjaar van het hele Marie Claire-team!

Vicky Dorny De artikels van >

Praat in memes, houdt van katten en neemt weinig zo serieus als goeie make-up. Atypische Antwerpenaar die durft toe te geven dat de stad eigenlijk één grote parking is.

Tags: Goede voornemens, Sporten.