Gedumpte kleding in Atacama-woestijn zichtbaar in ruimte
© SkyFi

Gedumpte kleding in Atacama-woestijn zichtbaar in ruimte

Leestijd: 1 min

Achter de zandduinen van de Chileense Atacama-woestijn vind je een stapel merkjassen en andere kleren die nooit een tweede of zelfs eerste leven kregen: het was een beeld dat zo'n jaar geleden de wereld rondging. En die 'grootste vuilnisbelt van de wereld' blijft maar groeien en is tegenwoordig zelfs zichtbaar vanuit de ruimte. 

/

SkyFi, een sattelietbedrijf uit Texas, deelde een beeld van de berg kleding. “Het beeld werd genomen met behulp van satellietbeelden en het laat zien hoe groot de stapel is in vergelijking met de stad onderaan in beeld”, klinkt het bij de ontwikkelaars.

Lees ook: Met deze bronzers krijg je een zomerse glow

De honderden hectaren afval – ontelbare kledingstukken, waarvan velen nooit gedragen en dus gloednieuw – zijn samen bijna net zo groot als het Central Park in New York. De kleding wordt gemaakt in landen zoals Bangladesh en China en wordt vervolgens verzonden naar winkels in de Verenigde Staten, Europa en Azië.

SkyFi

/

39.000 ton kleding

“De ongedragen kleren worden gemaakt in landen als Bangladesh of China, en vervolgens verzonden naar winkels in de VS, Europa en Azië. Kleding die niet wordt verkocht, gaat vervolgens naar Chili”, bericht persbureau AFP. En daarvan belandt 39.000 ton kleding op stortplaatsen in de Atacama-woestijn.

De kleren kunnen niet naar gemeentelijke stortplaatsen gebracht worden, omdat ze niet afbreekbaar zijn en vaak gemaakt worden met chemische producten. De plaats trekt veel migranten en lokale verkopers aan die de woestijn doorzoeken op zoek naar spullen die ze kunnen doorverkopen of zelf dragen.

Lees ook: Het verhaal achter de iconische Birkin-handtas van Hermès

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.