Het verhaal achter de iconische Birkin-handtas van Hermès
© Getty Images

Het verhaal achter de iconische Birkin-handtas van Hermès

Leestijd: 2 min

Niet alleen Jane Birkin zelf was een icoon, ook de legendarische Birkin van Hermès groeide uit tot een ware klassieker, die vandaag nog steeds bovenaan het verlanglijstje staat van heel wat vrouwen. We blikken terug op de geschiedenis van de bekendste tas ter wereld.

/

In 1984 stapte de Britse actrice Jane Birkin aan boord van een vlucht van Parijs naar Londen. Terwijl ze haar plaats innam, gleed haar handtas van haar schoot en rolden al haar spullen op de grond. Vervolgens gaf ze haar beklag aan de passagier naast haar: hoe moeilijk kon het zijn om een geschikte en ruime weekendtas te vinden waar al haar spullen in pasten. Het toeval wil dat haar buurman Jean-Louis Dumas bleek te zijn, op dat moment de CEO van modehuis Hermès. De twee begonnen te brainstormen over een nieuw design, en niet veel later was de Birkin-handtas geboren. En zo werd het allereerste concept van de Birkin vastgelegd op een kotszakje van een vliegtuig.

Lees ook: Onze cultuurjournaliste Joëlle Lehrer brengt hommage aan Jane Birkin.

Het ontstaan van de tas markeerde het begin van een legende. Het combineert vakmanschap van het hoogste niveau met een tijdloos en functioneel ontwerp, dat perfect paste bij de nonchalante maar elegante stijl van Jane Birkin. De tas werd al snel een symbool van verfijning en exclusiviteit.

Birkin

Michel Dufour/WireImage

De Birkin van Hermès, het favoriete accessoire van de sterren

De Birkin-tas van Hermès is de eerste it-bag die de naam van een beroemdheid draagt en echt door diezelfde persoonlijkheid is gemaakt. Elk stuk is uniek met de hand ontworpen door dezelfde vakman, die er zijn handtekening op zet.

De Birkin-tas is te herkennen aan de uitlopende vorm, de twee aan elkaar genaaide stukken leer, de klep en de twee stevige handgrepen. Hij is verkrijgbaar in tal van kleuren en verschillende materialen, van glad leer tot suède, krokodillenleer, fluweel, struisvogel… Verschillende ontwerpers staken de tas al in een nieuw jasje, maar het blijft steeds overduidelijk dat het over een Birkin gaat.

Het enorme succes van dit accessoire heeft het tot een icoon van Hermès gemaakt, op gelijke voet met de carré de soie en de Kelly-tas.

Ook tal van beroemdheden, zoals Kate Moss, Kylie Jenner, Cardi B en Jennifer Lopez, hebben één of meerdere Birkin-tassen in hun bezit. Zo heeft Victoria Beckham naar verluidt meer dan 100 Birkin-tassen in haar persoonlijke collectie.

Birkin

Pierre Suu/GC Images

In 2013 gaf rapper Kanye West een op maat gemaakte Birkin aan Kim Kardashian, zijn toenmalige vrouw. Op de voorkant van de tas staat een tekening van schilder George Condo.

Een mythisch accessoire

De tas is er in vijf verschillende formaten: 25 cm, 30 cm, 35 cm, 40 cm en 45 cm. Een vakman heeft maar liefst 48 uur nodig om deze it-bag te maken. De handtas van Hermès is van zeldzame kwaliteit, zeer gewild en vrijwel onverkrijgbaar. Dat is deels de reden voor de legende.

Om er een te kopen, moet je geduld hebben. In een aflevering van Sex and the City waarin Samantha een Birkin bewondert, herinnert de verkoper van Hermès haar eraan dat ze op een wachtlijst moet staan en dat het minstens vijf jaar duurt voordat ze hem krijgt. “Voor een tas?” roept Samantha uit. “Het is geen tas, het is een Birkin” antwoordde de verkoopster.

Het lijkt misschien veel gedoe, maar eigenlijk is de Birkin een soort financiële investering, omdat het accessoire voortdurend in waarde stijgt. En hoewel we bij de Birkin vaak denken aan de beroemde, stijlvolle vrouwen die ze bezitten, verzamelen ook veel mannen de tas.

christies

Himalaya Niloticus Krokodil Diamant Birkin 30. Dit is overigens de naam van de duurste Birkin-tas ter wereld, verkocht voor 380.000 dollar op een veiling van Christie’s in 2011. Het is een krokodillenmodel ingelegd met diamanten.

Lees hier ons laatste interview met Jane Birkin terug.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.