Boetiekfestival WeCanDance reageert op plasticverbod
© ListenUp

Boetiekfestival WeCanDance reageert op plasticverbod

Door Jana Frambach
Leestijd: 1 min

Als het van Vlaams minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege afhangt, zijn binnenkort alle festivals plasticvrij. Ze wil een algemeen verbod op wegwerpplastic. 'We mikken vooral op de grote festivals en evenementen, die jaarlijks miljoenen plastic bekertjes in omloop brengen', laat het kabinet van Schauvliege weten. Een aantal festivals reageert hier nu op. Ze zeggen dat ze haar vier jaar voor waren.

Wim Van der Borght, de man achter Laundry Day en WeCanDance legt uit: ‘Ecologie houdt ons al veel langer bezig. Vandaar dat wij al enkele jaren geleden pro-actief de switch maakten naar Ecocups, een herbruikbare beker die de festivalganger zelf terug binnenbrengt.’

Als je al eens naar Laundry Day of We Can Dance bent geweest, weet je dat je daar bij je eerste drankje extra betaalt om een beker te kopen. Die kan je achteraf terugbrengen. Dan krijg je je geld terug.

plastic

WeCanDance

Toch verbod nodig

De stad Gent verbiedt sinds dit jaar ook wegwerpplastic op festivals. De organisatoren van de Gentse Feesten geven toe dat ze niet naar een alternatief hadden gezocht, als er geen verbod was gekomen door het stadsbestuur.

De aankomende Gentse Feesten zullen gebruik maken van Ecocups. Daarvoor werken ze samen met het Luikse bedrijf Ecocup. Zij zullen elke dag de cups opladen en grondig schoonmaken. Één Ecocup wordt op die manier tot tweehonderd keer herbruikt. Tijdens afgelopen edities belandden er zo’n 1,6 miljoen plastic bekers per dag op de grond. (HLN.be)

Marie Claire Stagiaire De artikels van >