Marie Claire UK coverster en Avatar actrice Zoe Saldana deelde in haar coverinterview dat een van haar grootste motivatoren falen is – het verlangen om te bewijzen dat ze het kan en wil, inspireert haar om elke dag een betere versie van zichzelf te worden.
Ze is niet de enige – we hebben wereldwijd bekende atleten precies hetzelfde zien doen, slagen na tegenslagen. De Engelse voetballer Alessio Russo miste vorig jaar bij de Euros tegen Zweden wat een relatief gemakkelijk schot leek, om vervolgens een onvergetelijk doelpunt te scoren. Dina Asher-Smith is de snelste Britse vrouw ooit, maar heeft haar portie frustratie wel gehad – ze hinkte in augustus vorig jaar de finale van de Europese 100 meter uit en won vervolgens zilver bij de Europese kampioenschappen 200 meter. En de Amerikaanse turnster Simone Biles liep weg van de Wereldkampioenschappen in 2018 met vier gouden medailles (zes in totaal) nadat ze kort daarvoor in het ziekenhuis was opgenomen met een niersteen.
Dus waarom is falen als mens zo’n drijvende kracht en zit er enige waarheid in de theorie dat het de sleutel tot succes kan zijn?
Laten we eerst naar het onderzoek kijken. Een artikel uit 2019, uitgevoerd door de Northwestern University en gepubliceerd in het tijdschrift Nature, analyseerde bijna 800.000 subsidieaanvragen die tussen 1985 en 2015 bij het National Institute of Health waren ingediend. De bevindingen? Dat falen “de essentiële voorwaarde is voor succes” en dat elke winnaar begint als verliezer.
Dat gezegd hebbende, niet iedereen die faalt zal dat gebruiken als motivatie voor succes, verre van dat. Dus zijn het doorzettingsvermogen, vastberadenheid of pure koppigheid die degenen die falen en weer opstaan onderscheiden van degenen die dat niet doen? Volgens het onderzoek niet, het is eerder het leren van fouten uit het verleden en het gebruik van die lessen om vooruit te komen dat echt belangrijk is. “Je moet uitzoeken wat werkte en wat niet werkte, en je dan richten op wat verbeterd moet worden in plaats van alles te veranderen”, zegt Dashun Wang, co-auteur van de studie en universitair hoofddocent aan Northwestern. “De mensen die faalden werkten niet noodzakelijkerwijs minder (dan degenen die slaagden). Ze hadden eigenlijk meer kunnen werken; het is gewoon dat ze meer onnodige veranderingen aanbrachten.”
Lees ook: Beyoncé kiest voor Messika juwelen in Dubai
Is falen de sleutel tot succes? We vragen het een toppsycholoog
Om te beginnen is het belangrijk te definiëren wat we onder mislukking verstaan. Volgens dr Jennifer Guttman kan het grotendeels worden opgevat als een situatie waarin je het gevoel hebt dat je er niet in geslaagd bent aan je verwachtingen te voldoen of een doel te bereiken – alles van het breken van een dry January tot het niet trainen voor een marathon. Falen ziet er voor iedereen anders uit, omdat we allemaal andere levensdoelen, verwachtingen en dromen hebben.
Dus, wat is het over falen dat vaak wordt gezien als een voorwaarde voor succes? Goede vraag.
“Falen helpt ons te motiveren om onze vaardigheden te verbeteren om de kans op toekomstig succes te vergroten”, legt Guttman uit. Niet alleen dat, maar ze gaat verder met toe te voegen dat falen ook helpt veerkracht op te bouwen, zodat we effectiever terugkaatsen. “Falen kan je helpen terug te komen met meer positiviteit en doelgerichtheid, en ons helpen de successen die we hebben gehad beter te omarmen en te koesteren.” Bekijk het zo: als je een doel op je werk niet haalt, moet je waarschijnlijk de tijd nemen om te beoordelen wat er fout ging en uit te zoeken hoe je in de toekomst niet dezelfde fouten kunt maken.
Lees ook: Zalando en Filling Pieces lanceren genderless en size-inclusive capsulecollectie
Wat is het psychologische aspect van falen dat mensen motiveert?
Je zou denken dat een mislukking precies dat doet – je vertrouwen ondermijnen en je down laten voelen. Maar volgens de expert gaat de psychologie achter falen vooral over hoe motiverend het kan zijn om een doel niet te bereiken. “Als mensen een doel hebben dat ze niet halen, kan dat juist motiverend werken. Dit proces moedigt je aan om te veranderen en een nieuwe weg in te slaan om te bereiken wat je wilt”, legt ze uit.
Dus, presteren alle mensen beter als ze falen? Kort antwoord, niet allemaal, maar wel de meesten. “De studie toonde aan dat de mensen die koers corrigeerden, vasthoudend aan wat werkte en aanpassen wat niet werkte, het veel beter deden,” deelt Guttman. De belangrijkste component? “Falen leidt tot succes zolang de focus ligt op optimisme, wat leidt tot slimmer werken, niet alleen harder.”