Waarom het belangrijk is je haarborstel schoon te maken
© Getty Images

Waarom het belangrijk is je haarborstel schoon te maken

Leestijd: 1 min

Je haarborstel schoonmaken is de sleutel om hem mooi te houden en vooral om ervoor te zorgen dat hij je coupe niet vuil maakt wanneer je ze borstelt. We vroegen kapper Olivier Lebrun ons te vertellen hoe je je borstel schoonhoudt.

/

Je haar borstelen is een essentieel onderdeel van je dagelijkse routine, want het verwijdert al het vuil dat zich tussen de wasbeurten door kan ophopen. Daarom is het belangrijk om een borstel te kiezen die past bij je haar en je gewoonten. Maar wist je dat het schoonmaken van je haarborstel net zo belangrijk is? Kapper Olivier Lebrun legt uit hoe het moet en hoe vaak.

Haarborstels, nesten van ziektekiemen

Als het schoonmaken van je make-up borstels vanzelfsprekend lijkt, dan zou het schoonmaken van de haarborstel die je elke dag gebruikt net zo vanzelfsprekend moeten zijn. “Stof, vervuiling, talg, resten van stylingproducten… Alles wat je tijdens het stylen verwijdert, hoopt zich op de borstel op, wat betekent dat als je hem niet schoonmaakt, je al dat vuil opnieuw deponeert telkens als je hem door je haar haalt”, legt Olivier Lebrun uit.

Lees ook: Geheelonthouders tot 10% minder kans op borstkanker

Voor Olivier Lebrun zijn er twee soorten schoonmaak: dagelijks onderhoud en de eigenlijke schoonmaak. “Na elk gebruik maken we er een gewoonte van het haar met een kam te verwijderen”, zegt hij, waarbij hij erop wijst dat dit gebaar over het algemeen het haarverlies relativeert. “Elke week of twee weken wordt een diepere reiniging uitgevoerd: een microdruppel shampoo wordt in de handpalm gedaan en de haren van de borstel worden met de handpalm ingewreven”, legt de kapster uit.

“We krijgen normaal gesproken niet veel schuim, maar we spoelen de borstelharen toch door de borstel loodrecht op de waterstraal te plaatsen, zodat het pneumatische deel niet overstroomt. We eindigen met het drogen van de borstel op zijn haren, op een handdoek of absorberend papier.

/

Bij een ronde borstel voor het föhnen zijn de stappen hetzelfde, maar je droogt hem ondersteboven.

Gebruik je graag een kam? Maak er een gewoonte van om het na elk gebruik onder water af te spoelen. Om de twee weken maken we hem grondiger schoon met een tandenborstel die we tussen de tanden van de kam door halen. Olivier Lebrun is ervan overtuigd dat een haarborstel van goede kwaliteit (gemaakt van duurzame en bij voorkeur natuurlijke materialen) die goed wordt onderhouden een leven lang mee kan gaan.

Er zijn bepaalde tekenen dat het tijd is om uw haarborstel te vervangen: wanneer je merkt dat de pinnen beschadigd zijn en/of niet meer op dezelfde hoogte staan (wat zich vertaalt in een ongelijk gevoel bij het borstelen) en als het pneumatische gedeelte veranderd is en/of gaten of bulten vertoont.

Lees ook: Gebleekte wenkbrauwen oftewel bleached brows zijn (terug) een ding

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.