Ethisch juwelen shoppen: zo doe je het
© Unsplash

Ethisch juwelen shoppen: zo doe je het

Door Sophie Matthys
Leestijd: 1 min

Onze bananen zijn fairtrade, onze kip is bio en onze vis draagt het MSC-label. Wat we kopen, is bij voorkeur traceerbaar, duurzaam en transparant. Maar ooit al bij stilgestaan waar het briljantje in je ring of het goud van je elegante armband vandaan komt?

Zeven tips die garanderen dat je geen conflictdiamanten koopt:

/

#1. Pols naar de oorsprong

Vraag aan je juwelier waar de edelstenen ontgonnen zijn. Een verantwoordelijke juwelier zal zoveel mogelijk weten over elke stap tussen mijn en markt. Als hij dat niet doet, overweeg naar een andere te gaan. Een diamant koop je tenslotte niet elke dag.

#2. Vraag details

Vraag details en laat je niet met een kluitje in het riet sturen door vage verkopers. Logo’s en certificaten zijn makkelijk na te maken en niet altijd een garantie. Weersta het simpele antwoord.

Lees ook: België boven: 5 x Belgische juwelen. 

/

#3. Vermijd landen als Zimbabwe en Angola

Koop geen diamanten uit landen als Zimbabwe en Angola, waar de schending van de mensenrechten al vele malen uitgebreid door mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International en Human Rights Watch werd aangetoond. Koop bijvoorbeeld diamanten uit Canada: iets duurder, maar helemaal transparant en correct ontgonnen. Ook landen als Namibië en Botswana zijn een goede keuze. Sierra Leone was op de goede weg, maar werd helaas door de ebola-epidemie vertraagd.

Wil je de Afrikaanse correcte diamantindustrie steunen? Doneer dan eens aan Diamond Development Initiative International, een groep die kleinschalige diamantproducenten wereldwijd steunt. Een blingbling goed doel waar iedereen mooier van wordt!

#4. Shop bij kleinere juweliers

Shop bij kleinere juweliers die zich geëngageerd hebben tot ethisch inkopen. Zij kunnen zich dankzij hun kleinschaligheid en onafhankelijkheid 100% transparantie veroorloven.

Lees ook: 5 Deense juwelenmerken voor wie van minimal houdt. 

/

#5. Recycleer!

De juwelenindustrie heeft altijd al edele metalen en edelstenen gerecycleerd. Geen enkele industrie heeft zo’n hoge recycleeractiviteit als die van de juwelen. ‘Scrapping’ (letterlijk: ‘slopen’) van juwelen heeft altijd al bestaan, alleen noemen we het nu recycleren. In 200 gsm’s zit bijvoorbeeld genoeg goud voor 1 trouwring. Uit 1 ton gsm’s is 140 kg koper, 3,14 kg zilver, 300 g goud en 3 g platina te halen.

#6. Go vintage

Ga op zoek naar vintage of antieke ringen. Een goede juwelier kan een oude steen prachtig opnieuw verwerken tot een modern juweel.

#7. Overweeg synthetisch

Overweeg alternatieven voor echte edelstenen. Synthetische diamanten hebben dezelfde schittering, maar er kleeft zeker geen bloed aan.

Dit stuk verscheen in het aprilnummer 2017 van Marie Claire België.

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: Accessoires, Diamanten, Juwelen.