Enkele do’s-and-don’ts voor een coronaproof én gezellig kerstfeest
© Getty Images

Enkele do’s-and-don’ts voor een coronaproof én gezellig kerstfeest

Leestijd: 2 min

De feestdagen vieren zoals 'normaal' zit er in 2020 niet in. Al hoef je het hele festijn ook niet links te laten liggen. Met de onderstaande tips maak je er toch nog een gezellig en veilig kerstfeest van de komende dagen.

/

Omdat we in België uitblinken in verwarrende communicatie en vage regels, vatten wij nog eens kort samen wat wel en niet mag tijdens de feestdagen. Het is de bedoeling dat je de feestdagen dit jaar binnen het eigen gezin viert. Elk gezinslid mag één knuffelcontact hebben, maar gezinnen mogen slechts met één zo’n contact tegelijk thuis vieren. Jij en je partner mogen dus niet jullie beide contacten samen uitnodigen. Extra bezoek is niet toegelaten.

Lees ook: Het ultieme recept voor gebraden gevogelte.

Alleenstaanden mogen met kerstavond of op kerstdag (maar niet op oudejaarsavond of op nieuwjaarsdag) hun beide contacten samen uitnodigen. Het ‘gewone’ niet-knuffelcontact moet die avond anderhalve meter afstand blijven houden.

Buiten mag je nog steeds met vier personen afspreken, tenzij het aantal gezinsleden groter is dan vier. Het is dus niet de bedoeling dat hele families samen het kerstfeest in openlucht vieren. Bij dat afspreken moet je anderhalve meter afstand behouden of een mondmasker dragen als dat niet mogelijk is. De aanwezigen mogen ook niet door je huis wandelen. De bijeenkomst moet dus plaatsvinden op openbaar terrein of kan als je een vrijstaande woning hebt. Slechts één aanwezige mag het toilet gebruiken.

Lees ook: 3x recepten om zelf een kerststronk te maken.

De avondklok van middernacht tot vijf uur ’s ochtends in Vlaanderen en van 22 uur ’s avonds tot zes uur ’s ochtends in Brussel en Wallonië blijft gelden. Al maakt Wallonië wel een uitzondering voor kerstavond. Dan gaat de avondklok pas in vanaf middernacht. Er is ook een nationaal vuurwerkverbod van kracht op oudejaarsavond.

coronaproof kerstfeest

Getty Images

/

Do’s-and-don’ts voor een fijn en veilig kerstfeest

  • Leg je er allereerst bij neer dat de feestdagen dit jaar niet zullen verlopen zoals normaal. Probeer het niet te bekijken als het zoveelste dat van je wordt afgenomen, maar maak er ondanks de situatie het beste van. Ooit was het kerstfeest net een moment waarin je teruggeworpen was op jezelf en je gezin. De commercie heeft dat overgenomen, en nu schept de huidige crisis net een mogelijkheid om terug tot de essentie te komen. Het heeft alleszins geen zin om erover te blijven mopperen.
  • Samen eten is een bijzonder verbindende activiteit. Het brengt mensen al jaren dichter bij elkaar. Ook al kan het dit jaar niet fysiek samen, kun je nog steeds voor elkaar koken en het samen virtueel opeten. Als bijvoorbeeld iedereen een gerecht maakt en het bij elkaar thuis aflevert, proef je de liefde van het zelfgemaakte eten en via Zoom kom je zo toch een beetje samen.
  • Hou dat digitale samenkomen niet té lang en uitgebreid. Na max een uurtje is de fun er wel af. Tafel gezellig samen, of pak elkaars cadeautjes uit, maar overdrijf niet en probeer bijvoorbeeld geen gezelschapsspellen te spelen. Of nog erger: samen een kerstfilm te kijken. Sommige dingen zijn simpelweg niet leuk om virtueel te doen en zullen je humeur enkel verpesten.
  • Kook een extra portie en schenk overschotjes aan de Belgische voedselbanken. Nu de horeca gesloten blijft, is de nood aan donaties immers groter dan ooit. Meer info vind je via foodbanks.be.
  • Tut jezelf op! Zelfs voor een kerstfeest op 1,5 meter afstand en nieuwjaarsavond via Zoom. En ook als je alleen de mensen ziet die je de voorbije maanden in afgewassen jogging hebt begroet. Door jezelf op te maken, laat je deze avond(en) toch min of meer speciaal aanvoelen.
  • Organiseer een virtuele kerstkaraoke. Want eerlijk: niets beter dan samen uit volle borst All I want for Christmas mee kwelen. En zingen verlaagt bovendien het stressniveau en activeert gelukshormonen. Win-win!
  • Hetzelfde geldt voor wandelen. Trek er dus samen op uit met je buitenbubbel van vier en neem zeker ook een thermos glühwein mee. Gezond is alcohol misschien niet, het doet toch even de miserie vergeten.
  • Maak een traditionele kerst-familiefoto. Geloof ons, je zal later nog blij zijn met die gepixelde screenshot van jullie virtueel feestje.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Kerst, Kerst 2020.