Een strakkere kaaklijn dankzij mewing, kan dat?
© Launchmetrics Spotlight

Een strakkere kaaklijn dankzij mewing, kan dat?

Door Joanna Gabriel
Leestijd: 2 min

Op TikTok zijn beautyfans momenteel helemaal in de ban van mewing. De reden? De techniek belooft de onderkin weg te werken en de kaaklijn opnieuw te definiëren zonder chirurgie. Een natuurlijke methode weliswaar, maar niet alle experts zijn overtuigd.

/

De trend heeft inmiddels meer dan 2 miljard views bereikt op TikTok en blijft fascineren.

Lees ook: Zo dragen alle Françaises hun haar nu

Nee, mewing is niet gerelateerd aan de geluiden die katten maken. De naam komt van zijn bedenker, de Britse orthodontist John Mew. Aan het begin van de 20e eeuw kreeg hij last van kaakproblemen vanwege het zachte, veelal platgekookte voedsel dat mensen toen op grote schaal consumeerden. Daarop ontwikkelde hij een – niet algemeen erkende – techniek om aan de stand van de tanden te werken en zo de kaak te versterken.

Maar het is dankzij zijn zoon, Dr Mike Mew, dat de techniek nu populair wordt. In 2018 bracht hij een YouTube-video uit over de techniek, die al meer dan 1,8 miljoen keer bekeken is.

De laatste maanden ging de methode van mewing viraal op TikTok, maar niet om dezelfde redenen als die de maker naar voren bracht. Zo beloven gebruikers van het sociale netwerk in duizenden voor-en-na-video’s (soms ronduit indrukwekkend) dat dit de perfecte methode is om “je onderkin visueel weg te werken”, en dat allemaal met een simpele slag met de tong. Wat is mewing nu juist?

/

Wat is mewing?

Het concept is simpel: je sluit je mond door de boven- en onderkaak op elkaar te zetten, tanden op elkaar geklemd, en duwt dan je tong tegen je gehemelte aan.

Zo gaat de onderkin omhoog of verdwijnt hij zelfs en wordt de kaak opnieuw gevormd.

Hoewel het instant effect verbluffend is – tenminste als we afgaan op de video’s op TikTok – heeft de methode geen blijvend effect. Dr. Usman Qureshi, esthetisch arts en oprichter van de Luxe Clinic, legt uit aan Glamour UK: “Mewing is niet iets wat ik zou aanraden voor permanente resultaten. Het is immers niet realistisch voor iemand om deze ‘pose’ de hele dag, elke dag aan te nemen.” Hij geeft verder toe dat veel beroemdheden de methode toepassen op de rode loper om een strakkere kaaklijn te veinzen, en dat het dus wél kan werken als je op de foto moet.

@carolinehannibalGet THE jawline ✨ Hit the 💬 if you’re in doubt!♬ woah loads of people used this – i use capcut 💪

De mogelijke gevaarlijke bijwerkingen van mewing

Hoewel je tong tegen je gehemelte drukken op het eerste gezicht een onschuldig gebaar lijkt, kan het wel degelijk gevolgen hebben voor de (mond)gezondheid.

“Mewing houdt best wat risico’s in, want het dwingt je de hele dag je tanden op elkaar te klemmen, wat veel slijtage en barstjes in het glazuur kan veroorzaken. Ook kan het, indien verkeerd gedaan, pijn veroorzaken in de nek en in de mond, en kan je gebit er verkeerd door gaan staan”, waarschuwt Dr. Rhonda Kalasho, D.D.S., een tandarts uit Los Angeles, in een artikel in Shape magazine.

Tot op heden heeft geen enkel wetenschappelijk onderzoek de positieve of negatieve effecten van mewing aangetoond. De meeste deskundigen die in de media naar hun mening over de methode gevraagd worden, staan echter nogal huiverig tegenover mewing. Ze raden eerder gezichtsmassagetechnieken aan om het gezicht op natuurlijke wijze te herdefiniëren.

Lees ook: De redactie van Marie Claire test: 6 schoonheidsbehandelingen

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Beautytrends, TikTok.