Een op de drie vrouwen mijdt openbaar vervoer uit angst voor ‘ongewenst gedrag’
© Unsplash

Een op de drie vrouwen mijdt openbaar vervoer uit angst voor ‘ongewenst gedrag’

Leestijd: 1 min

Kostprijs, stiptheid en efficiëntie zijn de grootste redenen voor Belgen waarom ze het openbaar vervoer niet nemen. Maar ook de angst voor medepassagiers is een niet te onderschatten factor. Dat blijkt uit een onderzoek van FOD Mobiliteit. 

/

Een op de drie vrouwen neemt het openbaar vervoer in ons land niet uit vrees voor ongewenst gedrag van medepassagiers. Dat is bovendien ook bij een op de vijf mannen het geval. FOD Mobiliteit vroeg afgelopen maand tweeduizend Belgen naar de voor- en nadelen van verschillende vervoersmiddelen en deze verbluffende resultaten kwamen naar boven.

Lees ook: Waarom FKA Twigs’ aanklacht voor huiselijk geweld een groter maatschappelijk probleem blootlegt

“Die cijfers zijn verbazend hoog”, zei verkeersexpert Dirk Lauwers (UAntwerpen) daarover aan De Morgen. “Al moeten we er wel rekening mee houden dat het gaat over een subjectief veiligheidsgevoel. Dat kan op eigen ervaringen gebaseerd zijn, maar ook op de ervaringen van anderen of op vooroordelen.” De helft van de Vlamingen gebruikt immers nooit het openbaar gevoel, en wie het minder gebruikt, heeft er vaker een negatief beeld over.

Unsplash

Minder personeel openbaar vervoer

Hoewel bij deze enquête niet naar de reden van het stijgende onveiligheidsgevoel gepolst werd, bleek uit eerdere onderzoeken al dat gebrek aan toezicht vaak als reden opgevoerd wordt voor het gevoel van onveiligheid. De laatste jaren werd er flink bespaard, met als gevolg dat er minder personeel op de treinen en in de stations aanwezig is. Zowel vrouwen als mannen voelen zich vooral ’s avonds laat daardoor niet op hun gemak.

Lees ook: 6 fotografen brengen de impact van de pandemie op een grootstad in beeld

In een onderzoek uit 2016 gaf 28% van de vrouwen nog aan vaak te worden nagefloten, nagesist of nageroepen door mannen in stations van bus en trein. Officiële klachten zijn er wel niet. “Over ongewenst gedrag ontvangen wij niet veel klachten”, zegt consumentenbond TreinTramBus. “Als we er krijgen, dan gaat het voornamelijk om de grootsteden Antwerpen en Brussel.”

Redactie Marie Claire De artikels van >