Edelgistvlokken: wat is het en hoe gebruik je het in de keuken?
© Getty Images/MCB

Edelgistvlokken: wat is het en hoe gebruik je het in de keuken?

Door Hannah Gellens
Leestijd: 3 min

Edelgistvlokken zien er niet bepaald smakelijk uit. Door hun droge textuur en wit-gele kleur is de vergelijking met visvoer of zaagsel snel gemaakt. En toch zijn ze een (bijna) onmisbaar ingrediënt in de plantaardige keuken. Want naast een kazige smaak, brengen ze ook een heleboel gezondheidsvoordelen met zich mee. 

/

Wat is edelgist?

Edelgist of voedingsgist wordt gemaakt van een gist met de naam Saccharomyces cervisiae. Het is dit type gist dat ook gebruikt wordt om brood te bakken en bier te brouwen. Het verschil is alleen dat edelgist een inactieve gist is. Als je het dus zou gebruiken voor brood of bier, dan zou dat hoogstwaarschijnlijk niet lukken.

Edelgist groeit razendsnel en voedt zich met de melasse van riet- en bietensuiker. Door de gistcellen kort te verhitten en daarna te drogen en vermalen, bekom je de edelgistvlokken zoals wij ze kopen in de winkel.

/

Gezondheidsvoordelen

Edelgist bevat van nature veel B-vitamines (B1, B2, B3, B6 en B12). Deze helpen om het metabolisme te versterken, de weerstand te vergroten en zijn ook goed voor haar en huid. Omdat er in edelgist ook vitamine B12 zit, is het vooral interessant voor iemand die plantaardig eet. Want een gebrek aan deze vitamine is vaak een van de grootste zorgen wanneer iemand veganistisch wil worden.

Verder is edelgist ook rijk aan plantaardige eiwitten. Een eetlepel is al genoeg om twee gram eiwit binnen te krijgen. Daarnaast zitten er ook heel wat spoormineralen, zoals zink en selenium, in edelgist.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ahmad Noori (@dr.vegan)

/

Smaak

Edelgist heeft een lichte noot- en kaasachtige smaak. ‘Licht’ in die zin dat je niet moet verwachten dat als je een hap neemt, je hetzelfde zal smaken als bij het eten van een stuk kaas.

Edelgist kan je eigenlijk best vergelijken met parmezaanse kaas, zowel qua smaak als structuur. Het is dus ideaal om het op dezelfde manier over allerlei soorten pastagerechten te strooien.

Maar evengoed kan je edelgistvlokken verwarmen. De kazige smaak komt soms nog beter tot zijn recht dan. Van sauzen en soepen tot popcorn en pesto: er is veel lekkers mogelijk met edelgist. 

/

Aan de slag

1. Popcorn met edelgistvlokken

Ingrediënten

  • 110 gram maïskorrels voor popcorn,
  • 50 milliliter extra virgin olijfolie of gesmolten boter,
  • 30 gram edelgistvlokken,
  • snufje zout.

Bereiding

  1. Pop de maïskorrels in een grote pot met deksel op.
  2. Meng samen met de olijfolie of de gesmolten boter.
  3. Plet de edelgistvlokken en zout samen in een vijzel totdat je een fijn poeder verkrijgt. Sprenkel het over de popcorn.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Renee Voltaire (@reneevoltaire)

/

2. Romige vegan groentesoep

Ingrediënten

  • 1 gele ajuin, in stukken,
  • 3 tenen look, gesneden,
  • 4 selderijstengels, in stukken,
  • 60 gram champignons, in schijven,
  • 2 kleine zoete aardappels, in stukken,
  • 1 kleine broccoli, in roosjes,
  • 4 wortels, geschild en gesneden,
  • 1 liter groentebouillon,
  • 1 eetlepel verse rozemarijn,
  • 1 eetlepel verse tijm,
  • 2 theelepels Provençaalse kruiden,
  • 30 gram edelgistvlokken,
  • 2 theelepels lookpoeder.

Romigheid van de soep

  • 90 gram cashews, overnacht geweekt,
  • 500 milliliter groentebouillon.

Bereiding

  1. Fruit in een pot de look, ajuin en selder samen tot ze glazig zien.
  2. Voeg de champignons toe en bak alles tot je een bruinachtig geheel krijgt.
  3. Voeg de rozemarijn, tijm, lookpoeder, Provençaalse kruiden en edelgistvlokken toe.
  4. Voeg vervolgens ook de zoete aardappels toe.
  5. Giet de groentebouillon bij in de pot zodat alle groenten net bedekt zijn.
  6. Breng aan de kook.
  7. Laat ongeveer 20 minuten doorkoken met een deksel op de pot.
  8. Giet de cashewnoten ondertussen af en mix met 500 milliliter groentebouillon.
  9. Voeg aan de pot de broccoli, wortels en de rest van de liter groentebouillon toe.
  10. Voeg vervolgens ook het cashewmengsel toe aan de soep.
  11. Kook nog 8 minuten goed door. Het zal ervoor zorgen dat de soep nog romiger wordt.
  12. Haal van het vuur en serveer.
/

3. Vegan kaassaus

Ingrediënten

  • 6 eetlepels olijfolie,
  • 5 eetlepels bloem,
  • 950 milliliter ongezoete sojamelk,
  • 1 eetlepel mosterd,
  • 35 gram edelgistvlokken,
  • ½ theelepel zout,
  • ¼ theelepel peper.

Bereiding

  1. Doe de olijfolie in een pot en verwarm op een medium vuur.
  2. Wanneer de olie warm is, voeg dan de bloem toe en blijf de hele tijd mengen met een klopper.
  3. Voeg geleidelijk aan de sojamelk toe en blijf stevig kloppen zodat er geen brokken ontstaan in de pot.
  4. Blijf doorkloppen totdat de saus dikker wordt.
  5. Wanneer de saus de gewenste dikte bereikt, haal de pot van het vuur.
  6. Voeg dan de mosterd, edelgistvlokken, zout en peper toe. Roer alles door de saus.
  7. Serveer met pasta of gebruik het als saus voor vegan lasagna of macaroni.

Lees ook: 3 heerlijke recepten voor gazpachos en ijskoude soepen

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Edelgistvlokken, Plantaardig, Recepten, Vegan.