Ook voor voedselverspilling geldt: voorkomen is beter dan genezen. Herinner je je dat ene potje kruiden dat je vorig jaar kocht voor een kerstdiner, en daarna nooit meer hebt gebruikt? Als je recepten kiest met ingrediënten die je dagelijks in je eten verwerkt, is de kans kleiner dat dit je overkomt. Bekijk ook goed wat er nog in je voorraadkast ligt, en hou daar rekening mee tijdens het boodschappen doen. Dat kan je een hoop geld besparen. En vraag je gasten eens of ze een potje voor overschotten meenemen naar het door jou georganiseerde diner. Zo kunnen ook zij nog nagenieten van je kookkunsten.
Toch nog restjes over? Too Good To Go onderzocht welk voedsel het vaakst weggegooid wordt en deelt handige tips en tricks om geen enkele kruimel meer te verspillen.
Lees ook: Perfect Skin by Lies: de reis naar een gezonde huid
1. Rauwe groenten
Het klinkt misschien vreemd, maar van sla kan je ontzettend lekkere soep maken. Kropsla, romaine en little gem sla zijn allemaal geschikt, zelfs als ze al een paar dagen in de koelkast liggen. Hoe? Bak een uitje in boter, voeg de sla toe en fruit het een paar minuten mee. Een blokje bouillon erbij, even laten pruttelen en daarna mixen met de staafmixer. Breng het op smaak met extra kruiden en klaar.
2. Zelfgemaakte sauzen
Heb je nog overgebleven champignonsaus, zelfgemaakte bearnaisesaus of tomatensaus? Verspil geen lepel meer: wat er over is kan je gewoon invriezen, bijvoorbeeld in een bakje of in kleine porties in een ijsblokjesvorm. Het enige wat je hoeft te doen is ze au bain-marie opwarmen of rechtstreeks in de pan ontdooien.
3. Bijgerechten: aardappelen, rijst en pasta
– Aardappelen: Wist je dat aardappelen een perfect bindmiddel zijn voor je soep? Blend ze met je overgebleven groenten en je verwerkt je restjes in één klap tot een nieuw gerecht. Als alternatief maak je er smakelijke aardappelpannenkoekjes van: verwerk je aardappelen tot puree en klop ze samen met bloem, eieren, bakpoeder, melk en kruiden. Een paar minuten in de pan en smullen maar!
– Van gekookt naar gebakken: Bewaar je restje rijst een nachtje in de koelkast. Door het tijd te geven om te rusten en te koelen, kun je de volgende dag een nasi maken die nóg lekkerder smaakt dan die van je favoriete afhaalrestaurant. Gekoelde rijst geeft namelijk minder vocht af wanneer je het bakt.
– Frittata di pasta: Ooit gehoord van een pasta omelet? Het is niet moeilijk: doe de restjes van je pastagerecht in een pan, duw het goed aan zodat de bodem bedekt is en giet er een mengsel van eieren, Parmezaanse kaas en kruiden overheen. Laat stollen op het vuur en zet het daarna nog een aantal minuten in de oven zodat de bovenkant ook goed gaart.
4. Brood
Snijd je oude brood in stukjes en maal het in een blender om paneermeel te maken. Dat is alles! Je kunt het gebruiken om dumplings, hartige taart of gehaktbrood te maken. Zelfgemaakt paneermeel blijft 2 tot 3 maanden goed als het in het donker wordt bewaard in een droge, luchtdichte container.
5. Gekookte groenten
Te veel sperziebonen, broccoli of wortelen gekookt? Geen probleem – die verwerk je gemakkelijk tot een veggie omelet. Kluts een ei, meng er kruiden naar keuze doorheen, voeg je groenten toe en bak het in de pan. Dat is nog eens een gezonde maaltijd! Kaas over? Maak er een fondue van en dip je groenten erin.
Lees ook: Agendatip: een exclusieve avond in de Patrizia Pepe winkel in Antwerpen