Duizenden mensen komen in Polen op straat tegen abortusverbod
© Getty Images

Duizenden mensen komen in Polen op straat tegen abortusverbod

Door Marie Claire redactie
Leestijd: 1 min

In Polen zijn afgelopen weekend duizenden mensen op straat gekomen tegen de nieuwe beperking van abortus. Veelal jonge vrouwen zijn tegen het oordeel van het Poolse Constitutioneel Hof dat deze week bepaalde dat abortus ook niet is toegestaan op grond van ernstige afwijkingen bij het ongeboren kind.

/

Duizenden mensen deden mee aan een betoging in de Poolse hoofdstad Warschau en ook in andere steden, zoals Poznan, Wroclaw en Krakau in het westen en zuiden van het land, werd volgens de BBC gedemonstreerd. Dat terwijl bijeenkomsten van meer dan tien personen officieel zijn verboden vanwege het coronavirus.

Lees ook: Alles wat je moet weten over #EndSARS

Demonstranten stonden bij het huis van vicepremier Jaroslaw Kaczynski, de leider van de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), waar donderdag de betogers botsten met de politie. Ze hadden borden bij zich met teksten als ‘Dit is oorlog’ en ‘U heeft bloed aan uw handen’.

Artur Widak/NurPhoto

/

Abortusverbod

De nieuwe beperking maakt abortus vrijwel geheel verboden in het overwegend rooms-katholieke land. Uitzonderingen worden nog wel gemaakt als de geboorte een gevaar voor de gezondheid van de moeder zou betekenen of als het ongeboren kind het gevolg is van incest of van verkrachting. De Poolse grondwet stelt dat het leven van iedereen moet worden beschermd.

Vorig jaar werden in Poolse ziekenhuizen 1.100 abortussen uitgevoerd. In bijna alle gevallen (97%) gebeurde dat op grond van de bepaling die nu als ongrondwettelijk is bestempeld.

Lees ook: In welke landen is abortus (niet) toegelaten?

Redactie Marie Claire De artikels van >