In welke landen is abortus (niet) toegelaten?
© Unsplash

In welke landen is abortus (niet) toegelaten?

Door Nathalie Van Laer en Lotte Gillis
Leestijd: 2 min

In dit verkiezingsjaar was abortus meer dan ooit een hot topic. Zo was er veel te doen om de discussie of de termijn al dan niet uitgebreid moest worden van 12 naar 18 weken. Maar hoe zit de situatie juist in de andere landen, binnen en buiten Europa?

/

Wereldwijd behoren onveilige abortussen tot de belangrijkste doodsoorzaken voor zwangere vrouwen. Jaarlijks vinden er wel 25 miljoen onveilige abortussen plaats, zo meldt Amnesty International. In 77 landen is het mogelijk voor een vrouw om op eigen verzoek een abortus te verkrijgen. In Europa is het in vrijwel elk land toegestaan. Een vrouw mag, ongeacht de reden, tot 12 weken een abortus ondergaan.

Lees ook: Het taboe rond menstruatie in de sportwereld

/

Verschillende termijnen voor abortus

In sommige landen is de termijn iets langer. Zo mag in het Verenigd Koninkrijk en Nederland een abortus plaatsvinden tot 24 weken. Dat is dubbel zo lang als bij ons, waar de maximale termijn 12 weken is.

Verschillende landen, zoals België, Duitsland en Italië, hanteren ook enkele dagen verplichte bedenktijd. Ook moet er bij het aanvragen van abortus in sommige landen, zoals België en Hongarije, vooraf een consouling plaatsvinden. Dit is een vorm van psychologische hulpverlening waarbij er een gesprek plaatsvindt tussen een arts en de vrouw in kwestie. Het doel hiervan is om zeker te zijn dat de abortus het gevolg is van een weloverwogen beslissing.

/

Andere wetgeving in Europese ministaten

Verschillende Europese ministaten, die vaak nog erg conservatief of katholiek zijn, hanteren een andere wetgeving. Zo is abortus in Andorra absoluut verboden. Zelfs wanneer het leven van de zwangere vrouw in gevaar is, wordt dit niet toegestaan. Liechtenstein laat abortussen dan weer enkel toe als het om verkrachting gaat en er ouderlijke toestemming is. Tot slot is het in Monaco enkel toegestaan als er sprake is van foetale misvorming, verkrachting of incest.

/

Strikte voorwaarden

Polen kent een van de strengste abortuswetten in Europa. Een abortus is er slechts onder heel strikte voorwaarden toegelaten. Enkel in het geval van incest of verkrachting en met ouderlijke toestemming, is het hier toegelaten om een zwangerschap te beëindigen. Al blijkt het in de praktijk erg moeilijk om incest of verkrachting te bewijzen en de wet is op dat vlak niet echt duidelijk.

Ook Ierland kende tot 4 jaar geleden een van de strengste abortuswetgevingen in Europa. Tot 2018 mocht zelfs in het geval van verkrachting, incest of ernstige lichamelijke afwijkingen geen abortus gepleegd worden. Na een referendum en onder publieke druk werd abortus tot 12 weken uiteindelijk legaal in Ierland.

Lees ook: Met deze tips hou je je slaapkamer fris en gezond

/

Ander verhaal buiten Europa

In Europa mag abortus dan wel in vrijwel alle landen toegestaan zijn, over de Europese grenzen heen is het een heel ander verhaal.

In grote delen van Afrika, Azië en Zuid-Amerika is het illegaal of enkel toegelaten onder erg strikte voorwaarden (zoals in het geval van verkrachting, incest of foetale misvorming). Maar zelfs wanneer aan alle voorwaarden voldaan wordt, is het nog vaak lastig om de abortus effectief uitgevoerd te krijgen.

In landen waar abortus vrijwel onder alle omstandigheden verboden is, ligt het katholieke geloof vaak aan de grondslag. Vanwege deze strenge wetgeving rond abortus, gebeurt het beëindigen van zwangerschappen hier vaak in het geheim én onveilig.

/

Abortus in kaart

Onderstaande kaart geeft de situatie wereldwijd weer. In de landen die rood of geel gekleurd zijn, is abortus niet of onder strikte voorwaarden toegelaten. Op de plaatsen die groen of blauw gekleurd zijn, is een vrouw vrij om op eigen verzoek een abortus te verkrijgen. In gearceerde gebieden varieert de wetgeving per regio. Hoewel er veel sprake is van versoepeling, worden sommige landen ook strenger. Zo werden de abortuswetten in de Verenigde Staten, Polen, Nicaragua en El Salvador ooit al versoepeld en opnieuw teruggeschroefd.

abortus in kaart

Center for Reproductive Rights

Lees ook: Dankzij deze 5 tips verminder je stress

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Abortus.