DJ Desiree Rsa: “Festivals kunnen een plaats zijn waar iedereen gevierd wordt”
© WECANDANCE

DJ Desiree Rsa: “Festivals kunnen een plaats zijn waar iedereen gevierd wordt”

Leestijd: 3 min

Dit weekend is het zover: Electronic Beach Festival WECANDANCE viert haar 10e verjaardag op het strand van Zeebrugge en laat dat niet onopgemerkt voorbijgaan. Met een mooie line-up brengen ze dit jaar een ode aan de zee. Een van de opvallende artiesten die die line-up verzorgt? Desiree Rsa, Marie Claire kon het aanstormend Zuid-Afrikaans talent enkele vragen stellen. 

/

WECANDANCE focust zich naar goede gewoonte niet enkel op muziek, ook hun culinaire plannen en het jaarlijkse ‘op fashion week geïnspireerde’ thema beloven er een unieke jubileum editie van te maken. Op zaterdag 5, zondag 6, zaterdag 12 en zondag 13 augustus plant het festival haar bezoekers onder te dompelen in een wonderlijke ode aan de zee.  Aan die ode werkt ook Desiree Rsa mee, ze is afkomstig uit Zuid-Afrika en brengt een geheel eigen sound. Haar speelstijl roept een Afrocentrische sfeer op, terwijl ze onwrikbaar trouw blijft aan technobasics met een feministische ondertoon. Elektronische muziek is al zo lang als ze zich kan herinneren een deel van Desiree’s leven.

Lees ook: 10 tips voor een zomerse make-up

/

Wat zijn je grootste invloeden in de muziekwereld?

“Oh, waar moet ik beginnen? Mijn invloeden zijn net zo divers als mijn muziekcollectie! Van Radiohead tot Nick Cave en Thom Yorke & Atoms For Peace, deze alternatieve stijlen hebben mijn muzikale reis gevormd. Maar daar houdt het niet op: ik haal inspiratie uit een breed scala van artiesten en genres die mijn geest, lichaam en ziel raken. Het is de magische combinatie van geluiden en ritmes die mijn creativiteit voeden. Ik ben een pan-Afrikaan en geloof sterk in de rijkdom van muziek van het hele continent. Naast mijn land van herkomst haal ik veel inspiratie uit West-Afrikaanse muziek; met name uit Nigeriaanse en Ghanese subgenres maar ook uit de landen Mali en Senegal waar artiesten vaak meer traditionele instrumenten gebruiken.”

Naar welke muziek luister je op dit moment?

“Mijn muzieksmaak kent geen grenzen. Ik ben een echte kenner van elektronica in al zijn prachtige vormen. Van deep house tot techno, soulvolle cuts en die onweerstaanbare diepe Afrikaanse vibratie: je vindt het allemaal terug in mijn sets. Alternatieve rock en indie zijn eigenlijk mijn eerste echte liefde. Ik hou van het verkennen van verschillende genres en het ontdekken van verborgen juweeltjes. Enkele van mijn favoriete artiesten op dit moment zijn Caribou, The Smile, Bongeziwe Mabandla, Orchestra Baobab en Overmono.”

Is er iemand met wie je zou willen samenwerken?

“Absoluut! Samenwerking is het kruid van het muzikale leven. Er zijn zoveel ongelooflijke artiesten waar ik graag mee zou samenwerken. Het is een moeilijke keuze, maar als ik er een paar moet noemen, zou ik zeggen dat samenwerken met artiesten als Sofia Kourtesis en Bella Boo een absolute droom zou zijn. Ik bewonder hun producties echt en hun creatieve energie zou ongetwijfeld voor wat muzikaal vuurwerk  zorgen.”

/

Welk advies zou je andere artiesten geven?

“Blijf vooral trouw aan jezelf en je muzikale visie. Omarm je uniekheid en wees niet bang om risico’s te nemen. Onthoud dat de reis naar succes een marathon is, geen sprint. Dus wees geduldig en volhardend, verfijn je werk en stop nooit met leren. En het belangrijkste: omring jezelf met een ondersteunende gemeenschap van collega-kunstenaars die je optillen en je inspireren om nieuwe hoogten te bereiken. Geef ook niet toe aan de druk van de muziekindustrie. Neem je tijd als dat nodig is. Geen enkel optreden is het waard om er je gezondheid voor op het spel te zetten.”

Hoe belangrijk vind je inclusiviteit op festivals?

“Festivals hebben een geweldige kans om ruimtes te creëren waar iedereen zich welkom en gevierd voelt. Het begint met een gevarieerde programmering, die zorgt voor een rijke schakering aan artiesten die verschillende genres, achtergronden en stemmen vertegenwoordigen. Daarnaast zijn het creëren van veilige ruimtes, het bevorderen van gendergelijkheid en het stimuleren van een cultuur van respect en acceptatie cruciale stappen. Diversiteit moet in de eerste plaats worden bereikt en weerspiegeld door het team dat het festival organiseert. Als het team eenmaal bestaat uit mensen met verschillende achtergronden, enzal dan zal de programmering vanzelf volgen.”

Bij WECANDANCE wordt dat thema hoog in het vaandel gedragen. Er wordt dit jaar extra aan gewerkt zodat iedere festivalganger zich vrij voelt op het strand. Het festival tolereert geen seksueel, fysiek, verbaal geweld en/of discriminatie, racisme, homofobie, seksisme of transfobie. Bezoekers die zich oncomfortabel of onveilig voelen kunnen via WhatsApp chatten met de getrainde ‘veiligheidsambassadeurs’ en op het festival in de Safe Space terecht. Dat laatste is een prikkelarme zone op het festival waar iedereen terecht kan met vragen en klachten of even op adem kan komen.

/

Waar kijk je deze zomer naar uit?

“Ik ben enthousiast om nieuwe muzikale avonturen aan te gaan en mijn klanken te delen met nog meer publiek over de hele wereld. De festivalzomer brengt altijd een golf van energie en inspiratie, dus ik kijk reikhalzend uit naar die memorabele momenten op het podium. En natuurlijk kan ik kan niet wachten om in contact te komen met collega-artiesten en om op WECANDANCE de bruisende sfeer op te snuiven. Het Belgische publiek is altijd zo leuk om voor op te treden, dus ik ben echt enorm enthousiast. WECANDANCE, kom maar op!”

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Festivals, WECANDANCE.