Dinner Served: 3 eenvoudige, hartige en plantaardige recepten
© Maarten Van Meerbeek

Dinner Served: 3 eenvoudige, hartige en plantaardige recepten

Door Melani Purnomo Widagdo
Leestijd: 2 min

Dinner Served is het vervolg op het eerste kookboek van Morgane Van Marcke, The Radiant Table. Het richt zich op eenvoudige, hartige en plantaardige recepten met zo min mogelijk bewerkte ingrediënten. Wij delen vandaag drie heerlijke recepten uit het boek.

/

Met een passie voor voedzaam koken, combineert Morgane in dit boek haar liefde voor mooie settings en tafels. Zes van haar vrienden en familieleden laten ons binnenkijken in hun interieur en dekken voor deze gelegenheid hun mooiste tafel. Het boek gaat niet enkel en alleen over de gerechten, maar ook over de manier waarop ze geserveerd worden. Geniet van de mooie beelden, dit zijn onze drie favoriete recepten. Dinner (is) Served!

Gebakken dumplings van rijstpapier

Dinner Served dumplings

Maarten Van Meerbeek

Ingrediënten voor 10 stuks:

  • 2 el kookolie
  • 2 teentjes look, fijngesnipperd
  • 100 g geraspte wortel
  • 6 lente-uien, in stukjes
  • 100 g wittekool, in fijne stukjes
  • 1 el vers geraspte gember
  • 250 g stevige tofoe, uitgelekt, in kleine stukjes gebroken
  • 4 el sojasaus
  • 1 tl chilipasta
  • 20 rijstvellen
  • Optioneel: chilisaus

Bereiding:

  1. Verwarm de eerste eetlepel olie in een pan op een middelhoog vuur en stoof de look, wortel, ui, wittekool en geraspte gember tot de groenten gaar zijn.
  2. Voeg de tofoe toe aan de pan, samen met de sojasaus en chilipasta en stoof nog 2 minuten verder.
  3. Laat de vulling afkoelen.
  4. Doe 3 l lauwwarm water in een grote ronde schaal en maak je aanrecht schoon en een beetje nat.
  5. Week je eerste rijstvel 5 seconden in het water; het is zacht, maar nog steeds stevig.
  6. Leg het natte rijstvel op het aanrecht en plaats in het midden 2 grote el van de vulling.
  7. Plooi de linker- en rechterkant van het rijstvel over de vulling en plooi nu de onderzijde over de andere twee geplooide zijden. Duw alles stevig samen. Rol de dumpling naar boven toe tot het rolletje dicht is. Om de dumplings extra stevig te maken rol je de gevulde dumpling in een tweede rijstvel op dezelfde manier.
  8. Leg de gemaakte rijstrolletjes opzij, eventueel op een natgemaakt stukje bakpapier.
  9. Verwarm de tweede el olie op een middelhoog vuur in een antikleefpan en leg hier enkele rolletjes in. Zorg ervoor dat ze elkaar niet aanraken.
  10. Bak ze 2 minuten aan elke zijde (of tot ze goudbruin en krokant zijn).
  11. Serveer ze met je favoriete chilisaus.

/

Noedelsoep met gember en kurkuma

Noedelsoep met gember en kurkuma

Maarten Van Meerbee

Ingrediënten voor twee porties:

  • 2 el kookolie
  • 2 teentjes look, fijngesnipperd
  • 4 lente-uien, het witte gedeelte fijngesneden
  • 750 ml groentebouillon
  • 1 blik kokosmelk (400 ml)
  • 1 stukje verse gember (±3cm), geraspt
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1 grote zoete aardappel, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 el witte misopasta
  • 150 g verse spinazie
  • 100 g ramennoedels
  • 1 el kookolie
  • 200 g shiitakes, in schijfjes
  • 1 el sojasaus
  • Toppings: sap van 1⁄2 limoen, sesamzaad en korianderblaadjes

Bereiding:

    1. Verwarm de kookolie in een middelgrote kookpot op een middelhoog vuur en voeg de versnipperde look en fijngesneden lente-ui toe. Stoof 2 minuten aan.
    2. Voeg de groentebouillon, de kokosmelk, de geraspte gember en het kurkumapoeder toe en breng zachtjes aan de kook.
    3. Voeg, wanneer de soep kookt, de zoete aardappel toe en laat 4 minuten op een zacht vuurtje koken. Voeg in de laatste minuut de witte misopasta en de verse spinazie toe. Haal de soep dan van het vuur.
    4. Kook de ramennoedels in gezouten water in een aparte pot volgens de instructies op de verpakking, laat uitlekken en spoel af met koud water.
    5. Verwarm 1 el kookolie in een aparte pot op een middelhoog vuur en stoof de shiitakes goudbruin. Haal de pan van het vuur en blus de champignons met 1 el sojasaus.
    6. Verdeel de soep over twee kommen, voeg de ramennoedels toe en werk af met de gebakken champignons.
    7. Serveer met sesamzaad, een beetje limoensap en wat korianderblaadjes.
/

No-tunasalade

No tuna salade

Maarten Van Meerbeek.

Ingrediënten voor 4 porties:

  • 1 blik kikkererwten (400 g), uitgelekt en afgespoeld
  • 1/2 kleine rode ui, fijngesneden
  • 5 el plantaardige mayonaise
  • 1 fijngesnipperd nori-vel
  • 4 el selder, fijngesneden
  • 2 el augurk, fijngesneden
  • 1/2 tl lookpoeder
  • 1 tl tamari
  • Peper en zout naar smaak

Bereiding:

  1. Prak de kikkererwten met een vork tot alle grote stukken verdwenen zijn.
  2. Voeg alle resterende ingrediënten toe en meng goed.
  3. Voeg als je dat wil, extra mayonaise toe aan de salade.

Dinner Served van Morgane Van Marcke is hier verkrijgbaar.
Meer recepten? Lees ook: Pompoenseizoen: 5 heerlijke recepten met deze oranje groente

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Kookboek, Plantaardig, Recepten.