8 goede voornemens voor een financiële kickstart
© Pers

8 goede voornemens voor een financiële kickstart

Door Sophie Rensco
Leestijd: 3 min

Meer gaan sporten, verse smoothies bij het ontbijt of stoppen met roddelen aan de koffieautomaat; aan goede voornemens geen gebrek bij de start van het nieuwe jaar. Maar hoe is het gesteld met je geld?

Je weet het eigenlijk al op voorhand: goede voornemens zijn snel om zeep. Zet daarom in op haalbare en duidelijke doelstellingen die je leven op lange termijn kunnen veranderen. Schandalig rijk worden in enkele weken tijd, alleen maar omdat je het zo hebt gepland, is wel heel kort door de bocht.

Een beetje gezonde interesse kweken in je financiële situatie kan je stappen vooruit helpen om je levensdoelen te bereiken (of het nu gaat om het kopen van je droomhuis, het sparen voor je pensioen of een ander financieel doel). Daarom bij deze 8 tips om je financiën een kickstart te geven.

1. Leer de financiële markten begrijpen

“De financiële markten zijn niet enkel voorbehouden aan mannen in grijze maatpakken”, zegt Ilka Jansen, Investment Advisory Officer bij Deutsche Bank. Toch laten we de financiële media in veel gevallen aan ons voorbijgaan. Een gemiste kans.

“Of je nu in het bezit bent van een beleggingsportefeuille of (nog) niet, het loont absoluut de moeite om het economische nieuws op te volgen. Je zal merken dat het niet zo’n ver-van-je-bedshow is als eerst gedacht. Verschillende banken, zoals Deutsche Bank, posten ook regelmatig updates op hun website en op sociale media over het reilen en zeilen op de financiële markten en de impact ervan op de beleggingsproducten.”

2. Spijker je financiële kennis bij

“Als je van plan bent om een beleggingsportefeuille te openen of een bestaande uit te breiden, is het belangrijk om te weten wat je koopt”, gaat Ilka verder. Je laten adviseren over de eigenschappen van de verschillende beleggingsproducten is de logische eerste stap.

Het is de ideale gelegenheid om wegwijs te raken in de structuren en de kosten van de diverse beleggingsproducten. Bovendien heb je meteen een boeiend gespreksonderwerp tijdens de zondagse brunch bij je schoonouders.

3. Vergelijk de kosten

Of het nu gaat om een lopende rekening of een beleggingsproduct, de kosten kunnen enorm variëren al naargelang de bank. “In de meeste gevallen vind je die informatie online, maar het loont zeker de moeite om bij enkele banken langs te gaan om de tarieven te vergelijken”, aldus Ilka. Op die manier kan je zonder al te veel moeite een pak geld besparen tegen het einde van het jaar.

4. Vind de service die bij je past

“Er zijn verschillende manieren om je financiële doelen te bereiken”, zegt Ilka. “Je kan genoegen nemen met een spaarrekening en een lopende rekening waarop je regelmatig geld stort. Maar dat brengt niet veel op. Je tegoeden spreiden, blijft de beste optie.”

“Dat is ook wat wij adviseren bij Deutsche Bank. Je moet natuurlijk over de juiste tools beschikken om je portefeuille slim te beheren en een goede vertrouwensrelatie opbouwen met je bankier die je kapitaal deels of volledig zal behartigen.”

5. Definieer je doelstelling

“Om de juiste keuze te kunnen maken bij de samenstelling van je beleggingsportefeuille, is het belangrijk om op voorhand het belangrijkste doel voor je beleggingen te definiëren.”

“Bij Deutsche Bank hebben we vier doelstellingen opgesteld aan de hand van de volgende vragen: ‘Wil je kapitaal opbouwen op lange termijn?’, ‘Wil je beleggen op korte termijn?’, ‘Wil je regelmatige inkomsten ontvangen?’ of ‘Wil je beleggingstransacties uitvoeren met speculatieve doeleinden?’. Antwoorden op deze vier vragen helpt je een hele stap vooruit.”

6. Zet een bedrag opzij (en kom er niet aan)

“Zodra je voornaamste financiële doelstelling is bepaald, volgt de vraag welk bedrag je wil beleggen. Wil je onmiddellijk een grote som vrijmaken? Of zet je liever op regelmatige basis een bescheiden bedrag opzij? Op basis hiervan zullen andere producten interessant zijn voor jou.”

“Hou er in ieder geval rekening mee dat er op elk beleggingsproduct een zekere bewaartijd rust en dat het niet aangewezen is om je producten al na enkele maanden terug te verkopen. Bekijk je belegging als een project op lange termijn.”

7. Neem risico, niet te veel en niet te weinig

Risico’s zijn eigen aan beleggen en je zou dus kunnen stellen dat beleggingen met een hoog rendement meer risico’s inhouden. “Dat klopt! Denk op voorhand goed na welk risico je wil nemen. Op die manier kan je de gepaste producten selecteren al naargelang je risicotolerantie. Hoewel de huidige rentevoeten op de markt laag zijn, kies je toch beter niet voor een product met een hoger risico dan je portefeuille aankan.”

8. Volg je portefeuille

“Zodra je beleggingsportefeuille is samengesteld, doe je er goed aan je financiën regelmatig op te volgen. Beantwoordt je portefeuille nog altijd aan je risicoprofiel en je doelstelling?” Stel je financiële situatie regelmatig in vraag. Je leven verandert voortdurend, je financiën ook.

Deze rubriek kwam tot stand in samenwerking met Deutsche Bank. www.deutschebank.be

Marie Geukens De artikels van >

"Ik hou van geen gedoe, geen ballast, geen stress. Positief gezegd, ik hou van eenvoud, slimme teksten en fijne mensen met een vleugje humor."

Tags: Deutsche bank, Financiën, Geldzaken.