Passa Porta zet kortverhalen in de kijker op Kort Dag
© Pers

Passa Porta zet kortverhalen in de kijker op Kort Dag

Leestijd: 1 min

Op 21 december, de kortste dag met de langste nacht van het jaar, organiseert Passa Porta naar goede gewoonte Kort Dag. De hele dag staat in het teken van een ondergewaardeerd genre: het kortverhaal. Ook dit jaar mag je je verheugen op een topselectie van vijf kortverhalen.

Passa Porta, het internationale literatuurhuis in Brussel, is een ontmoetingsplek voor schrijvers, lezers, vertalers en fans van literatuur. Daarnaast organiseren ze ook regelmatig evenementen gewijd aan de literatuur zoals het Passa Porta Festival. Het literatuurhuis organiseert ook al enkele jaren lang het evenement Kort Dag op 21 december, de kortste dag van het jaar.

Kort Dag is een jaarlijkse lezing die doorgaat op het podium van De Markten in Brussel. Passa Porta zet die dag het genre kortverhaal in de schijnwerpers, omdat het genre maar al te vaak stiefmoederlijk wordt behandeld. Mensen gaan er vaak van uit dat schrijvers eerst kortverhalen schrijven voor ze beginnen aan het echte werk en denken ook vaak dat lange teksten meer inspanning vergen dan korte teksten. Volledig onterecht, want kortverhalen schrijven is een vak apart.

Elk jaar nodigt Passa Porta enkele toptalenten uit het genre uit om een kortverhaal te presenteren aan het publiek. Dit jaar is het de beurt aan een Belgische, twee Nederlandse en een Ierse en een Britse schrijver om het succes van de vorige editie met Michaïl Sjisjkin en Cynan Jones te overtreffen.

Welke auteurs kan je die avond verwachten? De Ierse Claire-Louise Bennet maakte indruk op het internationale publiek met Poel, een verhaal over de mijmering van een vrouw die in afzondering leeft aan de Westkust van haar thuisland. De getalenteerde Brit Stuart Evers is gepassioneerd door het kortverhaal en schrijft naar eigen zeggen over gewone mensen in buitengewone situaties.

De Nederlandse Gerda Blees schrijft meestal over noodlottige levenseindes en volgens Arnon Grunberg leest ze haar verhalen voor alsof het haar niets kan schelen. Daniël Rovers schrijft niet alleen romans en essays, maar ook eigenzinnige en melancholische kortverhalen. Ten slotte zal de Vlaamse Peter Terrin op Kort Dag een kortverhaal presenteren die hij speciaal op vraag van Passa Porta schreef.

Kort Dag vindt plaats op donderdag 21 december van 20u tot 21u30, De Markten, Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel. Reserveren kan via www.passaporta.be.

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Kort Dag, Kortverhalen, Passa Porta.