Als het gaat over een sportmatch, gaan we er al snel van uit dat het gaat over de mannendivisie. We specificeren vrouwenvoetbal, terwijl mannenvoetbal gewoon ‘voetbal’ is. Wanneer vrouwelijke atleten in het media komen, focussen we al snel op hun kleding, huwelijk of thuissituatie in plaats van op hun sportprestaties. Kortom, topsport zien we nog steeds te vaak als iets wat mannen domineren. Vrouwonvriendelijke uitspraken zijn de sportwereld dan ook niet onbekend. Hier zijn enkele van de meest opmerkelijke:
“Op haar leeftijd en het gewicht dat ze nu is, beweegt ze niet zo gemakkelijk als 15 jaar geleden. Serena was een sensationele speler. Als ze een beetje zelfrespect had, zou ze met pensioen gaan. “
ION TIRIAC, 81 JAAR, TOERNOOIDIRECTEUR MADRID OPEN
De toernooidirecteur van de Madrid Open, Ion Tiriac, deed in januari enkele shockerende uitspraken over het gewicht van toptennisser Serena Williams. Als reactie neemt ze nu niet meer deel aan het toernooi. Serena Williams is 23-voudig grandslamkampioene en wordt beschouwd als een van de beste vrouwelijke tennissers ooit.
Serena’s man Alexis Ohanian reageerde op Twitter op de uitspraken: “Niemand geeft om wat Tiriac denkt. Blijkt dat mijn 3-jarig dochtertje meer grandslamzeges heeft dan hij. (Het is) 2021 en ik hou me niet langer in wanneer een racistische/seksistische clown openlijk uithaalt naar mijn familie.” Williams zelf reageert door niet deel te nemen aan de Madrid Open.
In 2018 maakte Tiriac al soortgelijke opmerkingen over Williams in een Duitse krant. “Serena is 36 en weegt 90 kilo, ik wil iets anders zien.” Hierop reageerde Serena wel met een statement: “Iedereen mag zijn mening hebben, maar hij is onwetend en zijn uitspraken zijn seksistisch.”
Dit bericht bekijken op Instagram
“Vergaderingen met veel vrouwen duren langer omdat ze het moeilijk vinden om af te ronden. Vrouwen zijn competitief. Wanneer één iemand haar hand opsteekt om te praten, voelen anderen zich verplicht dat ook te doen. En dus praat iedereen”
YOSHIRO MORI, 83 JAAR, EX-VOORZITTER ORGANISATIECOMITÉ OLYMPISCHE SPELEN TOKIO
De organisator van de komende Olympische Spelen in Tokio maakte zichzelf onpopulair bij zijn collega’s toen hij deze uitspraak deed. Hij vervolgde zijn verklaring met: “Vrouwen hebben moeite met afronden, wat irritant is. Als we het aantal vrouwelijke bestuursleden verhogen, moeten we verzekeren dat we de spreektijd beperken.”
De suggestie dat vrouwen teveel praten tijdens bestuursraden schoot bij heel wat mensen in het verkeerde keelgat. Ook de vrouw van Mori liet al weten dat ze de uitspraken niet oké vond. De Japanner bood later zijn excuses aan en claimde gesproken te hebben zonder na te denken. Enkele dagen later trad hij af als voorzitter van het organisatiecomité.
“En daar is de man die verantwoordelijk is voor deze win”
DAN HICKS, 58 JAAR, NBC SPORTVERSLAGGEVER
Beeld je in: je traint heel je leven om de beste te worden in een sport. Eindelijk komt daar je grote zege; je verbreekt een wereldrecord. Maar de sportverslaggever die je nu hoort te prijzen, schrijft je overwinning af aan je man.
Het overkwam de Hongaarse zwemster Katinka Hosszu toen ze het wereldrecord op de 400 meter verbrak op de Olympische Spelen in Rio in 2016. Tijdens een live uitzending van het event, richtte NBC-sportverslaggever Dan Hicks de camera op haar man en coach, Shane Tusup, en zei: “En daar is de man die verantwoordelijk is voor deze win”.
“Het is onmogelijk om Katinka’s verhaal accuraat te vertellen zonder Shane de juiste eer te geven, en dat is wat ik probeerde te doen,” verdedigde Hicks zichzelf. Maar na heel wat kritiek, krabbelde hij toch een beetje terug. “Met live-tv kijk je vaak terug en wens je dat je de dingen anders had gezegd.”
Dit bericht bekijken op Instagram
“Begin maar snel aan kinderen”
SHANE SUTTON, 63 JAAR, TECHNISCH DIRECTEUR VAN DE BRITSE WIELERPLOEG
Jess Varnish kreeg in 2016 te maken met misogynie nadat ze uit het Olympisch trainingsprogramma gezet werd. Varnish (30) was een professionele wielrenster en veelvoudig wereld- en Europees kampioen. Nadat Varish zich niet kwalificeerde voor de Olympische Spelen uitte ze publiekelijk kritiek op Shane Sutton, de technisch directeur van de Britse wielerploeg. Enkele weken later belde Sutton haar op met het nieuws dat ze uit het Olympisch trainingsprogramma gezet werd. Hij vertelde haar dat ze te oud werd en haar achterwerk te groot en voegde er nog aan toe dat ze maar beter snel aan kinderen begon. Sutton ontkent deze aantijgingen.
Dit bericht bekijken op Instagram
“Ik weet niet of een vrouw fysiek in staat is om snel een F1-auto te besturen. Ze zou niet serieus genomen worden”
BERNIE ECCLESTONE, 90 JAAR, VOORMALIG EIGENAAR FORMULE 1
Bernie Ecclestone, CEO van Formule 1, liet in 2016 op een reclameconferentie vallen dat vrouwen volgens hem niet fysiek in staat zijn om een F1-auto te besturen. Toch waren er in het verleden al 5 vrouwelijke F1-coureurs die deelnamen aan de Grands Prix, de individuele wedstrijden in Formule 1. Lella Lombardi wordt beschouwd als de beste vrouwelijke coureur, aangezien zij de enige vrouw is die punten scoorde tijdens een Grand Prix.
Ecclestone vermelde wel ook dat hij hoopte op een toename in het aantal vrouwelijke leidinggevenden in Formule 1. “Vrouwen zijn competenter en ze hebben niet zo’n enorm ego”, wat toch wel als een compliment gezien kan worden.
“Vrouwelijke tennissers moeten op hun knieën gaan en mannelijke tennissers bedanken”
RAYMOND MOORE, 74 JAAR, TOERNOOIDIRECTEUR INDIAN WELLS
Tijdens de Indian Wells vrouwenfinale werd de uitslag van de match overschaduwd door de uitspraken van toernooidirecteur Raymond Moore. Volgens hem moesten vrouwen “op hun knieën gaan en God bedanken voor mannelijke spelers zoals Roger Federer en Rafael Nadal voor de populariteit die ze de sport brachten.” Verder zie hij dat “vrouwen heel, heel veel geluk hebben met het geld dat ze verdienen. Dat is gebaseerd op de populariteit van mannentennis.”
Serena Williams was een van de velen die furieus reageerde op de uitspraken van Moore: “Er is maar één manier om dat te interpreteren, ga op je knieën, wat beledigend genoeg is. En bedank een man? Wij, als vrouwen, hebben een lange weg afgelegd. We zouden op geen enkel moment op onze knieën hoeven te vallen.” Later bood Moore zijn excuses aan in een statement aan de volledige vrouwelijke tennisgemeenschap en nam hij ontslag met onmiddellijke ingang.
De hashtag #CoverTheAthlete ijvert voor een gelijke berichtgeving over vrouwelijke topatleten in de media. Onderstaand filmpje demonstreert hoe mannen reageren wanneer ze interviewvragen krijgen die vrouwen op een constante basis moeten verduren.
Vond je dit interessant? Lees dan ook: Beperkingen op hoofddoek in Frankrijk doen discussie oplaaien: “Elke vrouw is baas over haar eigen lichaam”, Woman to watch: Rosa Merckx, Welke sport voor welk type lichaam?