De beste methode voor meer productiviteit: de Pomodorotechniek
© Shutterstock/MCB

De beste methode voor meer productiviteit: de Pomodorotechniek

Leestijd: 1 min

Wil je productiever werken en minder snel afgeleid raken? Dan is de Pomodorotechniek misschien wel iets voor jou. Een methode die erin bestaat al je energie en aandacht gedurende 25 minuten op een taak te concentreren, alvorens te stoppen en opnieuw te beginnen. Dit alles met behulp van een timer.

/

Ben je het beu om steeds alles uit te stellen en de dag voorbij te zien gaan zonder dat je ook maar iets gedaan krijgt? De populaire Pomodorotechniek zou soelaas kunnen bieden.

Het is de Italiaan Francesco Cirillo, een expert op vlak van productiviteit, die de methode in de jaren 80 ontwikkelde. Een korte samenvatting: bij de techniek deel je de (werk)dag op in blokken van 25 minuten met een timer. Tijdens die periode werk je geconcentreerd aan een bepaalde taak en na afloop neem je een korte pauze van 3 à 5 minuten. Na vier tijdsblokken mag je een langere pauze nemen van 15 à 30 minuten – om even koffie te halen, een praatje te doen met collega’s of gewoon even wat te scrollen op je telefoon.

Cirillo zelf gebruikte om de tijdsblokken af te bakenen een kookwekker in de vorm van een tomaat, ‘pomodoro’ in het Italiaans. Vandaar dus de naam van deze techniek die wereldwijd al jaren wordt toegepast door mensen die meer focus en concentratie willen.

Waarom werkt de Pomodorotechniek?

Volgens een pamflet op de website van de Vrije Universiteit Brussel, is de Pomodorotechniek effectief omdat je met concrete tussendoelen werkt. “Omdat je start met het maken van een overzicht van je to-do’s van die dag, krijg je meer structuur. Daardoor krijg je meer inzicht in de duur van bepaalde taken. De korte en haalbare blokken zullen je motiveren om je focus voor deze tijdsspanne te behouden.”

Volgens de Universiteit is het tevens belangrijk om de methode consequent toe te passen, zodat je een nieuwe gewoonte aanleert en daar voordelen op lange termijn uit haalt.

Luister gerust naar jouw eigen biologisch ritme. De Pomodorotechniek is een voorbeeld om focus op te bouwen. Werk jij liever in blokken van 40 minuten, dan kan dit ook, maar bewaak wel steeds eenzelfde routine.

Lees ook: 5 eenvoudige technieken om je nek en schouders te ontspannen.

Net als grondlegger Cirillo kan je een kookwekker gebruiken, maar er bestaan talloze Pomodorotellers die je (gratis) kan installeren in je browser of op je smartphone.

/

De Pomodorotechniek in 5 stappen

  1. Maak een overzicht van de taken die je gedaan wil krijgen.
  2. Stel een takenlijst op in tijdsblokken van 25 minuten. Grotere opdrachten kan je ook verdelen over verschillende blokken.
  3. Begin aan je eerste taak met maar één doel: deze gefocust afwerken (of alleszins gedeeltelijk) in 25 minuten. Leg je gsm en andere stoorzenders weg zodat je niet afgeleid kan worden.
  4. Neem een korte pauze van maximum 5 minuten tot de timer je opnieuw tot de orde roept.
  5. Na vier taken heb je recht op een langere pauze. Gebruik deze 15 minuten om even echt uit de werksfeer te gaan.

Lees ook: Masterclass: zo maak je de Maleisische noedelsoep laksa.

Redactie Marie Claire De artikels van >