Probiotica: de waarheid over de valse beloften
©

Probiotica: de waarheid over de valse beloften

Door Céline Mollet en Malvine Sevrin
Leestijd: 3 min

Pro-, pre- en postbiotica verschijnen steeds vaker in cosmetica en worden dikwijls voorgesteld als wondermiddelen voor de huid. Maar tussen de wetenschappelijke studies en het dagelijkse gebruik in de badkamer blijven er nog een hoop vragen liggen. We leggen de belangrijkste termen uit en de effecten en de werking van de veelbesproken bacteriën aan de hand van elf stellingen. En we maken een selectie van de meest effectieve formules van dit moment.

/

Pro-, pre- en postbiotica, dat is allemaal hetzelfde

VALS

Van nature komen bacteriën, gisten en schimmels voor op het huidoppervlak. Dit complexe ecosysteem wordt het microbioom genoemd. Probiotica zijn micro-organismen die een gunstig effect hebben op de huid en worden beschouwd als goede bacteriën. Prebiotica zijn de voedingsstoffen die de groei van deze goede bacteriën bevorderen. Postbiotica zijn moleculen die door goede bacteriën op de huid worden geproduceerd.

Een onevenwicht in het microbioom leidt tot huidproblemen

WAAR

Diversiteit zorgt voor balans. Als slechte bacteriën in een te grote hoeveelheid op de huid aanwezig zijn, veroorzaken ze huidaandoeningen zoals acne, roodheid en jeuk. Door de omgeving voor bacteriën te verbeteren, behouden we een gezonde opperhuid en voorkomen we veroudering. Maar er is meer. Door de werking van het ecosysteem te optimaliseren, kunnen ook bepaalde dermatologische problemen worden opgelost. “Vroeger werden alle bacteriën gedood om acne te behandelen. Tegenwoordig ligt de focus enkel op de acneveroorzakende bacterie, de huidbacterie cutibacterium acnes. Hetzelfde geldt voor staphylococcus aureus, een bacterie die eczeem veroorzaakt. Ook deze bacterie kan bestreden worden met pre- en postbiotica”, legt Marie Drago, oprichtster van het skincaremerk Gallinée, uit.

Enkel probiotica helpen het microbioom te herstellen

VALS

“Door met postbiotica de omgeving voor goede bacteriën te verbeteren, laten we de bacteriën die al op de huid aanwezig zijn, werken”, legt Marie Drago uit. We mogen niet vergeten dat veel externe factoren een onevenwicht in het microbioom kunnen veroorzaken. Stress, sigaretten, vervuiling, verwarming, airconditioning, warm water, voeding, bepaalde zonnefilters, antibiotica en zelfs de kleding die we dragen, beïnvloeden de bacteriën die op onze huid leven.

Er kunnen levende bacteriën in mijn crème zitten

VALS

De Europese regelgeving verbiedt het gebruik van levende bacteriën in cosmetica. Wanneer we het hebben over het begrip probiotica in verzorging, zijn dat getindaliseerde bacteriën, die tijdens een hitteproces gedood worden, en afscheidingen van probiotica, ofwel gefilterde probiotica. De cellen blijven intact, maar de bacteriën planten zich niet voort, waardoor de formules veilig blijven. Het zijn vooral pre- en postbiotica die in cosmetica worden aangetroffen. Prebiotica zijn voornamelijk suikers, postbiotica zijn ingrediënten zoals melkzuur, aminozuren en peptiden.

Prebiotica en biologische cosmetica zijn onverenigbaar

VALS

Het tegendeel is waar. Prebiotica (suikers, aminozuren en vezels) zorgen ervoor dat de huid opnieuw in haar natuurlijke balans geraakt door ze te voorzien van moleculen die ze zelf niet meer kan aanmaken . Prebiotica worden gemaakt van natuurlijke componenten, vaak via een fermentatieproces.

Probiotica zijn een modetrend

VALS

De term microbioom dateert uit 2001. Het begrip werd geïntroduceerd door de Amerikaanse bioloog Joshua Lederberg, waarmee hij verwees naar het ecosysteem van de darm en, bij uitbreiding, van de huid. Voordien werd vooral de term flora gebruikt. Het waren dermocosmetische merken die als eerste interesse toonden in het microbioom, om met de hulp van prebiotica bepaalde aandoeningen zoals atopie of eczeem te behandelen. Sindsdien worden prebiotica, probiotica en postbiotica in een groot aantal beautyproducten verwerkt.

Wanneer er probiotica of prebiotica in mijn crème zitten, wordt dit dan vermeld?

VALS

“In de lijst van INCI, de afkorting van Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten, ofwel het internationale naamgevingssysteem voor cosmetica-ingrediënten, wordt alphaglucan oligosaccharide vermeld, zonder de prebiotische werking te vernoemen”, zegt Bethsabée Coutaz, wetenschappelijk directeur van het Franse merk Dr. Pierre Ricaud. Andere, meer gekende ingrediënten zoals inuline en glycerine zijn ook goede prebiotica, maar dat is niet algemeen geweten. Ook haver en squalaan verbeteren actief de niveaus van goede bacteriën op de huid. Maar als merken het gebruik ervan niet claimen, is het moeilijk om als consument op de hoogte te zijn.

De bacteriën kunnen in elke formule verwerkt worden

WAAR EN VALS

Technisch gezien kunnen prebiotica, probiotica en postbiotica in elk cosmeticaproduct verwerkt worden. “Het zou echter tegenstrijdig zijn om de bacteriën in op zeep gebaseerde of alcoholrijke formules te gebruiken, die de huid uitdrogen en irriteren”, legt Didier Thévenin, Head of Training van het merk Melvita, uit.

Probiotica en prebiotica zijn nutteloos als je de huid stript

WAAR

Vanaf het moment dat je je gezicht reinigt, breng je de huidflora uit balans. Idem als je te veel hydroalcoholische gel gebruikt. Het resultaat? Je tast de goede bacteriën aan en geeft meer ruimte aan de slechte. Het is essentieel om het gezicht en lichaam te reinigen met zachte formules, zonder zeep. “Vermijd een pH-waarde boven 7”, beveelt Didier Thévenin aan. “En spoel het gezicht na het reinigen goed af om zeepresten die op het huidoppervlak achterblijven te verwijderen.” Nog een laatste tip: geef de voorkeur aan reinigingsmiddelen en make-upverwijderaars op basis van prebiotica. Ze zullen het microbioom weer in evenwicht brengen en de goede bacteriën voeden.

Topische formules zijn het meest effectief

VALS

Gefermenteerde voedingsproducten zoals kefir, kombucha, yoghurt, kaas en zuurkool bevatten probiotica. Sommige voedingsmiddelen, zoals bananen, gerst en paranoten, bevatten prebiotica die de bacteriën van binnenuit voeden. Voedingssupplementen zijn ook extra hulpmiddelen. Ze kunnen helpen met het reguleren van het ontstekingsproces, acne te bestrijden en het immuunsysteem te stimuleren om de gevoelige huid te kalmeren.

Enkel het gezicht heeft baat bij probiotica

VALS

De gezondheid van heel het lichaam kan bevorderd worden. Een onevenwichtige flora kan ook in de intieme zones infecties ontwikkelen, jeuk en roos op de hoofdhuid veroorzaken, een slechte adem bezorgen of ontstekingen opleveren. Dankzij pre-, pro- en postbiotica kan in elk van deze gebieden het microbioom opnieuw in evenwicht worden gebracht.

Ontdek hieronder een selectie aan producten:

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Beauty, Probiotica.