Falen: zo leer je omgaan met mislukkingen
© Getty Images

Falen: zo leer je omgaan met mislukkingen

Door Anouk Van Gestel
Leestijd: 3 min

Of het nu op ons werk of in de liefde is, vroeg of laat krijgen we allemaal het deksel op de neus. Kom jij een nederlaag snel te boven, of voel je je een loser en geef je het dan maar op? Weet dat échte winnaars volhouders zijn, die leren uit hun mislukkingen.

/

Anne is 48, heeft twee kinderen en werkte twaalf jaar op de marketingafdeling van een groot bedrijf in de landbouw- en voedingssector. Om economische redenen werd ze samen met twee andere collega’s ontslagen. Anne voelde zich gebroken en moedeloos. Ze was ervan overtuigd dat alles perfect ging op het werk: “Ik gaf alles, want ik hield van mijn job. Overuren kloppen vond ik niet erg, ik ging ervoor. Ik heb nu spijt dat ik een deel van mijn privéleven heb opgegeven voor het werk.”

Anne begrijpt het niet en schrijft haar ontslag toe aan een gebrek aan competentie, ze ziet het als een persoonlijke mislukking. Wat natuurlijk niet het geval is: zij heeft geen schuld aan de economische situatie van het bedrijf. In tegenstelling tot haar collega, die snel weer rechtkrabbelde, blijft Anne erover piekeren en kniezen, verlamd door angst. Na een mislukking kan een periode van leegte goed zijn, om jezelf de juiste vragen te stellen, maar het is belangrijk dat je je niet laat overspoelen door twijfels en spijt. Het is veel beter het roer om te gooien en je te focussen op positieve elementen. Hou bijvoorbeeld het volgende in gedachten: Walt Disney ging meermaals failliet alvorens hij succesvol werd. Zijn geheim? Nooit de handdoek in de ring gooien!

Leve de loser

Hebben we in België recht op falen? Goede vraag! Het antwoord is niet eenduidig. De prestatiedrang begint al op de schoolbanken. Falen en zittenblijven worden al vanaf het begin slecht bekeken. En met ouder worden wordt het er niet beter op. Jonge ondernemers die een zaak willen opstarten, krijgen te maken met ‘risicokapitaal’, terwijl men in de Verenigde Staten spreekt van ‘venture capital’ (durfkapitaal).

In België evolueert het omgaan met mislukkingen niet mee met de maatschappij. In onze samenleving is succes het absolute en enige model. Wie faalt, is in de ogen van de anderen een loser. De mislukking wordt doodgezwegen. Het is moeilijk om hulp en ondersteuning te zoeken, nochtans onontbeerlijk om nadien te herstellen. Maar succes hebben in het leven is vooral doen waar je zelf zin in hebt, en niet geleefd worden of doen wat anderen voor jou beslist hebben.

Change of plans

Als we, ondanks grote inspanningen, toch mislukken, is de pil vaak moeilijk te slikken. We weten niet hoe uit die negatieve gedachten te ontsnappen. We hebben het gevoel dat we niets waard zijn, dat anderen op een andere manier naar ons kijken of dat ze ons de rug zullen toekeren. Misschien is dat het geval, maar het kan ook maar een indruk zijn. Een mislukking overwinnen gebeurt in fases. Als je rekening houdt met deze vier stappen, wordt relativeren makkelijker en krijg je steeds meer veerkracht.

“Succes is het vermogen om keer op keer te falen zonder daarbij je enthousiasme te verliezen” – WINSTON CHURCHILL

  1. Ga tot op de bodem. Om meer vat te krijgen op de realiteit, moet je eerst tot op de bodem van je verdriet gaan, zonder het te negeren. Het is goed je gevoelens te delen met je partner, je vrienden, een collega of desnoods online. Lukt dat niet, dan kan je steun zoeken bij een coach of een psycholoog. Aarzel niet om hulp te vragen, alles is beter dan pruilen en in cirkels draaien.
  2. Stel jezelf de juiste vragen. Wat betekent deze mislukking, wat staat er op het spel? Wat leert deze situatie je over jezelf en over je relatie met anderen? Welke lessen kan je eruit trekken om niet meer dezelfde fouten te begaan? Hoe wil je verdergaan en welke middelen zijn er ter beschikking? Ben je bereid te veranderen?
  3. Stel jezelf een nieuw doel. De balans van de mislukking is opgemaakt, je hebt de oorzaken op een rijtje gezet en hebt zin om weer in het zadel te springen. Nu is het tijd voor actie, stap per stap. Geef het nieuwe project vorm door een plan op te stellen en het op te delen in kleinere doelstellingen op korte termijn. Laat je omringen door positieve mensen die een welwillende blik werpen op de zaak en je kunnen helpen om alles concreet te maken.
  4. Geloof erin en heb zelfvertrouwen. Als jij er niet in gelooft, wie dan wel? De weg naar succes is misschien lang en bezaaid met hindernissen, maar volharding en engagement zijn nu van cruciaal belang. Als je er niet 100% voor gaat, is een goede afloop onmogelijk. De wil om te slagen en je mislukkingen te overwinnen is een bewijs van moed. De bewondering en het respect van de mensen om je heen krijg je ervoor in ruil.

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Dit wist je nog niet over slapen & Is homeopathie echt of nep?

Redactie Marie Claire De artikels van >