Interview: Bløf en Geike Arnaert breken record in Vlaamse Ultratop met Zoutelande
© AAN_SETVEXY

Interview: Bløf en Geike Arnaert breken record in Vlaamse Ultratop met Zoutelande

Leestijd: 4 min

De Nederlandse band Bløf had de hoop al opgegeven om ooit door te breken in Vlaanderen, maar dat veranderde allemaal na Zoutelande. Deze week heroverde het meeslepende nummer de toppositie in de Vlaamse Nederlandstalige Ultratop. Daardoor staat het nummer maar liefst 21 weken lang op nummer 1. Nog nooit eerder stond een nummer zo lang op de eerste plaats in de Vlaamse geschiedenis.

“Ik ben blij dat je hier bent, blij dat je hier bent”. Het catchy nummer Zoutelande van Bløf en Geike Arnaert is al maanden niet meer weg te slaan van de radio. Deze week brak het prachtige nummer alle records. Het staat namelijk 21 weken lang bovenaan de Ultratop. Daarmee stoot het nummer Horizon van Tourist LeMC feat. Spiritual Wally van de top. Wij maakten kennis met de Nederlandse band.

Lees hier het volledige interview met Bløf :

Eigenlijk hadden ze de moed al een beetje opgegeven. In Nederland behoort Bløf al zesentwintig jaar tot de absolute top, maar de deur naar Vlaanderen bleef al die tijd potdicht. Tot ze onlangs plots helemaal openzwaaide met het hartverscheurend mooie Zoutelande, dat nu ook bij ons een dikke hit is.

/

Geen succes in Vlaanderen

In eigen land scoort Bløf hit na hit, en verkoopt het Zeeuwse viertal moeiteloos de grootste zalen uit. Met Concert At Sea organi­seert de band zelfs jaarlijks haar eigen festival in Zee­land, dat zich qua bezoekersaantal intussen gerust kan meten met Pinkpop of Lowlands. Maar in Vlaanderen: niets. Ondanks uitvoerig proberen kreeg Bløf aan deze van de grens geen voet aan de grond. Als ze al onze richting uitkwamen, zaten de zalen vrijwel helemaal vol met Nederlanders die in hun eigen stad geen kaartjes hadden kunnen bemachtigen. Bløf nam platen op in Brussel, en werkte eerder met Sarah Bettens in de hoop de deur naar Vlaanderen te kunnen openen. Maar niets leek te helpen.

/

Eindelijk sloeg de vonk over

En toen kwam Zoutelande, en brak de groep met twaalfde plaat eindelijk ook hier door. Niet eens zo’n klein beetje, want de single haalde hier ondertussen eerste plaats en werd inmiddels met een gouden plaat bekroond. De deur staat niet op een kier, maar is plots helemaal opengezwaaid.

“Ik vind het ook een beetje raar dat het nu zo van het ene extreem naar het andere kantelt, maar we genieten er wel van”, zegt zanger Paskal Jakobsen. “Vroeger deden we af en toe een showtje in België, en dat was telkens heel plezierig. Alleen: daar waren geen grote verwachtingen meer bij. Wat wél waar is: toen we voor deze cd tekenden bij een platenmaatschappij, hadden we wel nadrukkelijk gevraagd dat er in België ook nog eens een tandje bij zou worden gestoken. Dat wilden ze ook graag, en van hun kwam ook het idee om Zoutelande met Geike Arnaert op te nemen. Want op de plaat staat het niet als een duet. We hebben het met verschillende zangeressen uitgeprobeerd, maar pas met haar sloeg de vonk over. Ze heeft iets esoterisch, iets heel kwetsbaars en vrouwelijks. En dat contrasteerde heel mooi met mijn krachtige manier van zingen.”

/

Een tweede jeugd

Het resultaat is een instant classic, en het ziet er nu al naar uit dat Zoutelande een van dé succesnummers van 2018 wordt. Ook in Nederland overigens, want ook daar is het voor Bløf de grootste hit in een lange carrière.”Er valt elke week wat te vieren, de laatste tijd”, vertelt bassist Peter Slager, die al sinds het prille begin alle teksten schrijft. “We voelen ons weer jonge honden, en zijn plots druk in de weer met allerlei apps en sociale media. Het voelt heel nieuw, allemaal. Alsof we een tweede jeugd beleven. Het is enorm plezierig om dat hele circus ook eens aan deze kant van de grens mee te maken.

Eerlijk: we waren vergeten hoe de tinteling van de doorbraak voelde

Afwachtende houding

We doen dit al zo lang, maar nu blijkt dat ons kunstje ook in Vlaanderen gewaardeerd wordt, doet dat natuurlijk dubbel deugd. Na twaalf tournees staan we straks in zalen waar we nog nooit hebben gespeeld. We krijgen uitnodigingen voor TW Classic en de Ancienne Belgique. Dat voelt heel speciaal. We hielden onszelf ook al jaren niet meer bezig met hitlijsten. We zijn best wel onder de indruk van wat ons nu overkomt. Eerlijk: we waren vergeten hoe de tinteling van de doorbraak voelde. Want in Nederland zijn we intussen routiniers. Al hebben we daar succes op dit formaat ook nog niet vaak meegemaakt.”

/

Radio

Ze zijn vooral blij dat hen dit overkomt in deze fase van hun loopbaan. “We zijn wat ouder, en maken het dus veel bewuster mee. We weten intussen allemaal hoe vergankelijk succes is, ook omdat het zo onverwacht kwam. Want wat weinigen weten, is dat het met Zoutelande aanvankelijk helemaal niet zo’n vaart liep. De radio’s namen in eerste instantie een afwachtende houding aan.

In Nederland staat het nummer intussen al een half jaar in de hitlijsten, en het is heel traag blijven klimmen omdat het publiek er zélf om vroeg. Mensen die het liedje mooi vonden, belden naar verzoekprogramma’s om het vaker te kunnen horen. En daardoor gingen op de duur de radio­ samenstellers natuurlijk twee keer nadenken.”

/

Frankfurt Oder

Ook in België is het hoogst uitzonderlijk dat een num­mer over zo’n brede waaier van zenders gedraaid wordt, en overal even hoog scoort. Zeker omdat Bløf zijn eigen voorgeschiedenis tegen had: de voorbije zesentwintig jaar haalde de band met geen enkel num­mer de playlist van eender welke Vlaamse zender.

“Een voordeel”, vindt Paskal. “Bij jullie hebben we geen heldere identiteit, en dus kunnen we zelf onze toekomst sturen. We hebben zowel Marco Borsato als Spinvis in ons DNA. Voor het eerst sinds lang bereiken we ook weer tieners en twintigers. Dat is mooi om zien, trouwens: we worden nu ontdekt door de kinderen van onze eerste fans, dus nu komen ze samen naar de concerten. Dat zie je bij de Rolling Stones en U2 ook: die bereiken élke generatie.”

/

Bestaand nummer

Eén kleine kanttekening bij het nieuwe succes: Zoutelande is van oorsprong geen eigen creatie, maar een bewerking van een Duits nummer dat Frankfurt Oder heet. Al past het als gegoten in het eigen reper­toire, waardoor veel fans niet eens weten dat het om een cover gaat. “We hebben lang getwijfeld of we het verhaal zouden verplaatsen naar een andere plek, maar uiteindelijk is precies dàt de gouden greep ge­weest. Zoutelande is een klein kustplaatsje in Zeeland, waar we zelf ook vandaan komen. Het blijkt nu ook een positief effect te hebben op het toerisme daar. Voorlopig zijn de bewoners nog tevreden. Op het plaatsnaambordje staat nu ook echt ‘ik ben blij dat je hier bent’. Dus we hopen stiekem op het ereburger­schap. Misschien wordt er binnenkort wel een straat of een plein naar ons genoemd. Of biedt de gemeen­te ons een strandhuisje aan, zoals in het liedje. Dan zouden we het pas écht gemaakt hebben.”

Dit interview verscheen eerder in het Marie Claire nummer van mei. Tekst: Bart Steenhaut.

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Bløf, Ultratop, Zoutelande.