Blijf van mijn lijf: sta mee op tegen straatintimidatie
©

Blijf van mijn lijf: sta mee op tegen straatintimidatie

Door Hannah Gellens
Leestijd: 1 min

Tijdens de Internationale week tegen straatintimidatie (4 april – 10 april) lanceert vzw Touche Pas À Ma Pote haar Nederlandstalige tegenhanger: Blijf van mijn Lijf. Hun eerste actiepunt is om StandUp-training te organiseren om iedereen, ook omstaanders, te leren hoe te reageren op straatintimidatie.

/

Reageren op seksuele intimidatie in de openbare ruimte is essentieel. Dat blijkt uit cijfers van een internationaal onderzoek, uitgevoerd door L’Oréal Paris en IPSOS in 15 landen: 79% van de respondenten gaf aan dat hun situatie verbeterde, wanneer een omstaander ingreep. Toch weet zo’n 86% van de respondenten eigenlijk niet hoe te reageren en zou 33% wel willen reageren als ze wisten op welke manier.

/

Actie nodig 

In Wallonië en Brussel wordt er al actie ondernomen dankzij vzw Touche Pas À Ma Pote. Sinds de oprichting in 2012 heeft vzw Touche Pas À Ma Pote bewustmakingscampagnes gelanceerd, spreekt ze zich regelmatig uit in de pers en heeft ze al meer dan 17.000 leerlingen en studenten gesensibiliseerd rond het probleem van straatintimidatie.µ

Maar ook in Vlaanderen is er nood aan actie. Daarom lanceert vzw Touche Pas À Ma Pote deze week haar Nederlandstalig tegenhanger: Blijf van mijn Lijf. Het eerste actiepunt zal zijn om gratis, digitale StandUp-trainingen aan te bieden.

Stand-UP is een internationaal initiatief van L’Oréal Paris, waarbij ze samenwerken met lokale organisaties om verschillende soorten trainingen te ontwikkelen. Het basisprincipe van de trainingen zijn de five D’s: Direct,  Delegate, Delay Distract en Document. Het is een methode die iedereen aanleert hoe te reageren op seksuele intimidatie, als slachtoffer of omstaander.

/

Ambassadrice Sofie Peeters

Blijf van mijn Lijf zal mee geleid worden door Sofie Peeters. Haar documentaire, Femme de la rue, zorgde er tien jaar geleden voor dat de problematiek van straatintimidatie op ge maatschappelijke agenda gezet werd. Tien jaar later zet regisseur Sofie Peeters zich nog steeds in tegen seksisme en grensoverschrijdend gedrag, als journalist en documentairemaakster. Zo maakte ze onder andere reportages over genitale verminking, vaderschapsdiscriminatie en gendersensitieve geneeskunde.

Sofie Peeters – Blij van mijn Lijf

 

Lees ook: 7 x goed LGBTQ+-nieuws, Deze feministische illustratrices wil je volgen op Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Blijf van mijn lijf, Straatintimidatie, Touche pas a ma pote.