7 x goed LGBTQ+-nieuws
© Unsplash

7 x goed LGBTQ+-nieuws

Leestijd: 1 min

Van een transseksuele burgemeester in Bangladesh en Poolse regio’s die de uitroeping van hun ‘LGBT-vrije zones’ intrekken tot de decriminalisering van homoseksualiteit in Botswana. Er is nog een lange weg naar aanvaarding en gelijke kansen af te leggen, maar de voorbije maanden was er gelukkig ook positief nieuws uit het LGBTQ+- landschap.

/
  1. DE VERENIGDE STATEN hebben voor het eerst een paspoort uitgegeven, waarop het gender van de houder is aangegeven met een X. Een belangrijke erkenning voor personen die zich als non-binair identificeren en een grote stap vooruit na tal van anti-holebimaatregelen en wetten van de Trump-administratie.
  2. UIT DE RAINBOW EUROPE MAP 2021 blijkt dat België voor de vierde keer op de tweede plaats staat in de ranking. Alleen Malta gaat ons voor. De Map is de jaarlijkse evaluatie van wetgeving en beleid rond holebi-, transgender- en intersekserechten van Europese landen.
  3. IN 30 LANDEN wereldwijd kunnen mensen van hetzelfde geslacht vandaag in het huwelijk treden. Costa Rica en Chili voegden zich het meest recent toe aan de lijst. In juli 2022 volgt Zwitserland.
  4. MET NAZRUL ISLAM RITU heeft Bangladesh een eerste transgenderburgemeester. Ze versloeg in november 2021 haar rivale in de strijd om burgemeester te worden van haar geboortedorp Trilochanpur.
  5. IN CANADA hebben politici eind december unaniem ingestemd met een verbod op ‘homogenezing’, waarbij wordt geprobeerd iemands seksuele geaardheid te veranderen. Duitsland, India en Albanië gingen hen recent voor.
  6. BOTSWANA is een van de zeldzame Afrikaanse landen die in een arrest in november 2021 homoseksualiteit hebben gedecriminaliseerd. De andere landen zijn Lesotho, Mozambique, Angola en de Seychellen.
  7. ONDER DRUK VAN DE EU hebben nog eens drie Poolse regio’s de uitroeping van hun gebied tot ‘LGBT-vrije zone’ ingetrokken. Er is nu nog slechts één regio, van de vijf die Europa schriftelijk waarschuwde, die afstand moet nemen van de afkondiging.

Lees ook: Van non-binair tot sapioseksueel: een verklarende woordenlijst LGBTQIA+

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: LGBTI+.