Deze feministische illustratrices wil je volgen op Instagram
© @lauracallaghanillustration

Deze feministische illustratrices wil je volgen op Instagram

Door Margo Verhasselt  & Margo Verhasselt
Leestijd: 1 min

Vrouwelijke illustratrices van over de hele wereld gebruiken hun kunst om vrouwenrechten te promoten. Wat hebben deze toegewijde vrouwen gemeen? Talent. Zoom in op deze inspirerende illustrerende generatie.

/

Laura Callahan

Laura Callaghan maakt portretten van “echte meisjes”. Haar Instagram-account @lauracallaghanillustration heeft meer dan 287.000 volgers. Met haar potloodstreken geeft de Londense illustratrice nauwgezet de vrouwelijke conditie, de moderne vrouw, in al haar verscheidenheid weer. Rond of slank, blank of zwart, blond of brunette… Haar veelkleurige illustraties zitten vol verwijzingen, zowel cinematografisch als literair.

/

Sally Nixon

De Amerikaanse Sally maakt tekeningen die (vooral) vrouwen illustreren. In september 2017 maakte ze naam met haar Houseplants and Hot Sauce, dat het idee van ‘Where’s Waldo’ weerspiegelt, maar dan voor volwassenen. Haar Instagram-account @sallustration wordt gevolgd door meer dan 158.000 volgers. Haar illustraties zijn innemend, vooral toen ze in 2015 een project startte om te laten zien wat vrouwen doen als niemand kijkt, een jaar lang. Hun tanden poetsen, winkelen, op de bank hangen… Het doel? Om de banaliteit van het alledaagse leven te laten zien.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sally Nixon (@sallustration)

/

Venus Libido

Venus gebruikt haar kunst om krachtige boodschappen te verspreiden over geestelijke gezondheid, lichaamspositiviteit en feminisme. Haar Instagram-account @venuslibido heeft 114.000 volgers. Haar opvallende werk geeft met een dosis ironie en passieve agressie uitdrukking aan de verhouding van de vrouw tot het patriarchale systeem. Vrouwelijke masturbatie, pornografie of zelfs seksspeeltjes.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Venus Libido (@venuslibido)

/

Polly Nor

Met haar satirische potloodstreken legt Polly Nor de relatie bloot tussen vrouwen en hun demonen, een metafoor voor hun eeuwige strijd tegen imperfectie. Haar Instagram-account @pollynor heeft meer dan 998.000 volgers. De Engelse vrouw heeft een universum waar de alomtegenwoordigheid van seks niet het resultaat van toeval is.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door POLLY NOR (@pollynor)

Cecile Dormeau

Cecile Dormeau’s credo? Om ons van onze kleine gebreken te laten houden. Met haar welwillende blik maakt de Parijse illustratrice het vrouwelijk lichaam toegankelijker. Haar Instagram-account @cecile.dormeau wordt gevolgd door een gemeenschap van meer dan 268.000 volgers. De Française vertegenwoordigt wat niet genoeg vertegenwoordigd wordt. Met een gevoel voor humor, richt ze zich ook op thema’s als seksuele intimidatie.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Cécile Dormeau (@cecile.dormeau)

 

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.