Blijf in uw kot: waarom thuis blijven nog de enige optie is
© Instagram @fivefridays

Blijf in uw kot: waarom thuis blijven nog de enige optie is

Door Lauren Moens
Leestijd: 4 min

Volgens microbioloog Herman Goossens komt er een drama op ons af dat niet meer af te wenden is. Vorige week voerde de overheid dan ook enkele drastische maatregelen in. Alle horecazaken moeten noodgedwongen drie weken de deuren sluiten, lessen worden opgeschort tot 3 april en in het weekend moeten ook de meeste winkels dichtblijven... Ondertussen worden we gevraagd van thuis uit werken en zoveel mogelijk binnen te blijven.

Het lijkt er dus op dat we de ernst van de zaak beginnen te beseffen. Toch lappen velen onder ons de regels nog aan hun laars. Stormlopen naar de supermarkt, lockdownparties en Project X-achtige toestanden, niet echt wat de overheid voor ogen had wanneer ze een semi-lockdown afkondigde.

Volgens experts is er geen ontkomen meer aan. Viroloog Marc Van Ranst schat dat zo’n 50% van de bevolking besmet zal raken en dat is nog een optimistische voorspelling als je het vergelijkt met internationale wetenschappers die verwachten dat zo’n 60 tot 70% van de wereldbevolking besmet zal raken. Volgens van Ranst zullen de meeste besmette mensen weinig tot geen symptomen ondervinden, een deel zal 4 à 5 dagen koorts maken en klein deel zal erg ziek worden en in het ergste geval zelfs overlijden.

Ondanks iets meer dan 1000 Coronabesmettingen en 5 doden zitten we volgens de viroloog nog minstens een maand van de piek verwijderd. Het enige wat we voorlopig kunnen doen is #Flattenthecurve. Maar hoe krijgen we dat precies voor elkaar?  Juist, door de maatregelen die de overheid ons oplegde op te volgen, zoals voldoende afstand bewaren en je handen regelmatig wassen. Maar als we dat al doen wanneer we naar buiten gaan, waarom moeten we dan toch thuisblijven?

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door SHOP VOOR AMBITIEUZE VROUWEN (@femmenation.be) op

/

1. Je hebt minder kans om besmet te raken

Het Coronavirus is extreem besmettelijk en verspreidt zich van mens op mens via kleine druppeltjes die bij het hoesten en niezen vrijkomen. Die komen dan terecht in de lucht, op voorwerpen of op oppervlakken. Wanneer je die druppeltjes inademt of via je mond, neus of ogen binnenkrijgt kan je besmet raken. Het spreekt voor zich dat met hoe minder mensen (of besmette oppervlakken) je in contact komt, hoe kleiner de kans is dat je besmet raakt. Verder wordt de kans op besmetting beperkt door een meter afstand van elkaar te houden, je gezicht zo weinig mogelijk aan te raken en je handen voldoende te wassen.

Dit filmpje visualiseert hoe belangrijk social distancing is.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Flatten the curve (@flatten_thecurve) op

/

2. Je hebt minder kans om anderen te besmetten

De incubatietijd van het virus is 5 tot 7 dagen. Dat wil zeggen dat je je pas 5 dagen nadat je besmet geraakt bent ziek begint te voelen. Volgens artsen is het virus tijdens die periode wel al overdraagbaar, ook al merk je er zelf nog niets van.

Om de curve af te platten is het belangrijk dat ieder besmet persoon maximaal 1 andere persoon besmet en liefst geen natuurlijk. Omdat veel mensen samenwonen en Corona extreem besmettelijk is, is het enorm moeilijk je gezinsleden of huisgenoten niet te besmetten. De enige oplossing is dus niet besmet raken. En hoe doe je dat? Inderdaad, door zoveel mogelijk thuis te blijven. Want 1 persoon kan echt een groot verschil maken, kijk maar:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Juan Delcan, Valentina (@juan_delcan) op

/

3. Je beschermt de ouderen en zwakkeren in de samenleving

Oké, de kans dat jij weinig tot geen symptomen zal ondervinden wanneer je besmet raakt is groot. Maar wanneer jij een 65-plusser of iemand uit een andere risicogroep besmet kunnen de gevolgen veel groter zijn voor die mensen dan voor jou. Dus als je niet wil binnen blijven uit eigenbelang, doe het dan uit burgerzin en samenhorigheid. Er moest maar eens iemand jouw oma besmetten…

/

4. Je ontlast het zorgsysteem

Als het aantal besmettingen zo snel blijft toenemen, dan zal het niet lang meer duren voordat alle ziekenhuisbedden volzet zijn. Dat betekent dus dat mensen die dringend hulp nodig hebben, niet meer geholpen zullen kunnen worden door gebrek aan plaats en middelen. Volgens berekeningen van experts zullen (in het beste geval) 150.000 Belgen gehospitaliseerd moeten worden, waarvan er 30.000 in de intensieve verzorging en aan de beademing zullen moeten. Dat is veel meer dan de capaciteit waarover we beschikken. Het is dus enorm belangrijk dat die gevallen niet allemaal tegelijk komen. Als we ons aan de regels houden en zoveel mogelijk binnen blijven, dan kunnen we de verspreiding van het virus vertragen zodat er minder mensen tegelijk hulpbehoevend zijn en we de capaciteit van de gezondheidszorg niet overstijgen.

Dit filmpje komt misschien uit Nederland, maar hetzelfde geldt voor België.

/

5. Je vermijdt langere/extremere maatregelen

Hoe sneller we het virus onder controle krijgen, hoe sneller de huidige maatregelen opgeheven kunnen worden. Maar als we de situatie nu niet serieus genoeg nemen en niet genoeg afstand houden of blijven samenhokken waardoor het virus zich aan dit tempo kan blijven verspreiden, zijn we binnenkort misschien genoodzaakt om extremere maatregel te treffen. We hebben er dus alle baat bij om de huidige regels op te volgen om complete lockdowns zoals in Italië, Spanje en Frankrijk te voorkomen.

Moest het toch zo’n vaart lopen in ons land, dan kunnen we alleen maar hopen dat we er net zo’n gezellige boel van maken als in Italië:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door venessa raigns (@ms4thofjuly) op

/

De boodschap is dus duidelijk “BLIJF IN UW KOT”:

Als jij niet weet wat doen nu je thuis zit en je meer wilt weten over hoe zo’n pandemie zich ontwikkelt, hebben wij al enkel kijktips voor jou. Netflix heeft namelijk twee documentaires over het ontstaan en controleren van zo’n wereldwijde epidemie. Pandemic is een 6-delige documentaire over het voorkomen van een pandemie. Heb je het liever kort maar krachtig? Explained wijdde de eerst aflevering van het tweede seizoen aan dit thema. The Next Pandemic is een aflevering van 20 minuten waarin eerdere pandemieën zoals het SARS-virus worden besproken.

Om mentaal te gezond te blijven is het belangrijk dat je voldoende een frisse neus gaat halen in de natuur en regelmatig te sporten. Hier lees je alvast enkele tips om fit te blijven tijdens de lockdown.

En vergeet je handen niet te wassen!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Marie Claire België (@marieclaire_belgie) op

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Corona, Covid-19, Virus.