Wat is Berberine: de natuurlijke vorm van ozempic?
© Unsplash

Wat is Berberine: de natuurlijke vorm van ozempic?

Door Lotte Gillis
Leestijd: 1 min

Op TikTok doet een trend de ronde die de weg zou bieden naar snel en makkelijk afvallen, namelijk het innemen van berberine. Deze stof zou je darmfunctie regelen waardoor je minder last hebt van een opgeblazen gevoel en ook sneller kilo's verliest.

/

Op sociale media gaan trucjes om gewicht te verliezen rond als een lopend vuurtje. Eerder maakten we al kennis met het keto- en caloriearm dieet en aan dat lijstje kunnen we dus nu het berberine dieet toevoegen. Zo plaatst menig TikTokker video’s van voor en na hun gewichtsverlies en wijten ze deze grote veranderingen aan het innemen van berberine.

@bettermebythinbi if this isnt motivation… we dont know what is. Berberine by thinbi 🌱🙏💪✨ @Lauren.trains #weightloss #healthy #health #supplement #workout #fittok #facefat #facefatloss #faceweightloss ♬ original sound – Thinbi

/

Wat is berberine?

Voor je zomaar elk supplement gaat slikken dat je voorbij ziet komen, is het belangrijk om te weten wat je neemt. Berberine is een bioactieve stof, dit betekent dat de stof een (positieve) invloed kan hebben op je gezondheid. Zo zou berberine je bloedsuikerspiegel en darmflora regelen. De stof wordt onttrokken uit planten zoals de berberis of zuurbes.

Lees ook: Moeten we écht supplementen slikken?

/

Natuurlijk alternatief voor Ozempic

Berberine heeft zijn populariteit te danken aan het idee dat het een natuurlijk alternatief zou zijn voor Ozempic. Ozempic is een geneesmiddel dat net zoals berberis je bloedsuikerspiegel regelt en er daarnaast ook voor zorgt dat je eetlust vermindert waardoor je vermagert. Eigenlijk is het geneesmiddel bedoeld voor diabetespatiënten, maar omdat je ervan vermagert, wordt het ook vaak gebruikt door mensen die willen afvallen.

/

Risico’s

Het grote voordeel van berberine is het feit dat het schadelijke darmbacteriën vernietigt. Deze bacteriën zouden je een opgeblazen gevoel kunnen geven na het eten of er gewoonweg voor zorgen dat je spijsvertering niet goed werkt en je extra gewicht vasthoudt.

Toch waarschuwen diëtisten dat je de stof niet te lang mag innemen. In je darmen bevinden zich namelijk ook een heleboel goede bacteriën die de werking van je darmen net versterken. Door het supplement te nemen op het moment dat alle slechte bacteriën verwijderd zijn, riskeer je dat de berberis ook je goede bacteriën aantast en dan kan je last krijgen van je maag en darmen.

Overweeg je dus om berberine te nemen dan is het aangeraden om advies te vragen aan een arts. Daarnaast is het ook een goed idee om met die arts na te gaan hoe het gesteld is met je spijsvertering en darmflora om te weten te komen of berberine al dan niet kan helpen. Tot slot moet je het gigantisch gewichtsverlies dat influencers zouden bereiken dankzij berberine absoluut met een korreltje zout nemen. Die extreme veranderingen zijn enkel mogelijk in combinatie met voldoende beweging en een gezond eetpatroon.

Lees ook: De invloed van alcohol op jouw seksleven

Marie Claire Stagiaire De artikels van >