Dipje op het werk? Een bedrijfsmoestuin is de oplossing!
© Markus Spiske on Unsplash

Dipje op het werk? Een bedrijfsmoestuin is de oplossing!

Door Camille Hanot & Emma Verbeke
Leestijd: 1 min

Vergeet gezellige babbels met je collega's bij het koffieautomaat, wie hip wil zijn, babbelt tegenwoordig bij temidden van de groentebakken in de bedrijfsmoestuin. In de Verenigde Staten bestaat de trend al langer, maar nu doet hij ook zijn intrede bij Belgische bedrijven.

Het concept

Na de sportzaal is het de beurt aan tomaten, wortelen en sla om het welzijn van werknemers op de werkvloer te verbeteren. Het concept corporate gardening is ontstaan aan de andere kant van de oceaan bij bedrijven zoals Google en Pepsico en doet nu ook zijn intrede in Belgische bedrijven. Zo installeerde Engie afgelopen juli zijn eigen bedrijfsmoestuin in hartje Brussel. Andere bedrijven zoals IBA in Louvain-la-Neuve en Air Ambiance in Battice volgden al het goede voorbeeld.

Potager ENGIE moestuin, en bois revalorisé ! #potager #collaboratif #local #durable #duurzaam

Een bericht gedeeld door Skyfarms.be (@skyfarms.be) op

Het voordeel van erwten en wortelen? Ze verminderen stress, zorgen voor een goede sfeer op het werk, betrekken werknemers in een ander project dan het werk en verbeteren de teamgeest. Kortom, tuinieren heeft enkel positieve effecten op de werknemers, wat op zijn beurt goed is voor het bedrijf.

In de praktijk

Een bedrijfsmoestuin opstarten klinkt leuk, maar het is vaak niet eenvoudig om eraan te beginnen. Gelukkig zijn er ook gespecialiseerde ondernemingen die je bedrijf een handje kunnen helpen. De Belgische start-up Skyfarms is gespecialiseerd in bedrijfsmoestuinen en ook de onderneming Incredible Company helpt ondernemingen met het nodige materiaal, begeleiding en advies.

Je bedrijf hoeft ook helemaal geen tuin te hebben om aan tuinieren te doen. Meestal worden de planten in hoge plantenbakken geplant, zodat je staand en zonder vuil te worden in de aarde kan ploeteren. Een dakterras is bijvoorbeeld de ideale plaats voor een moestuin op de werkvloer.

Als bedrijf kan je ervoor kiezen om de gewassen te schenken aan verenigingen, maar je kan ze ook verdelen onder de tuiniers of zelfs gebruiken in maaltijden op het werk.

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Moestuin op het werk, Stress, Tuinieren.