Ja het bestaat en het is in opmars: de avocadohand

avocadohand_marieclaire
©Unsplash

Het klinkt als een socialmediahype voor hipsters, maar het fenomeen is zo reëel dat zelfs chirurgen aan de alarmbel trekken: de avocadohand. Vroeger zeldzaam, tegenwoordig al lang niet meer. Wie, wat en hoe vermijden; dat leggen we je nu uit.

Ze zijn mooi, ovaal, goed voor de gezondheid en superlekker! We hebben het uiteraard over avocado’s, een vrucht die anno 2018 terecht zijn status van populairst gezond ontbijt-, lunch- en dineringrediënt heeft opgeëist. Wie hip is, eet hem ‘s morgens op toast en ‘s middags in de salade. Wil je helemaal wild gaan, dan kan je je ook ‘s avonds aan een avocado poké bowl wagen, compleet met rijst, edamame bonen en zalm. Maar de avocado komt ook met een serieus risico, zo blijkt…

Wie introduceerde de avocadohand?

Het was Meryl Streep die er in 2012 voor het eerst mee naar buiten durfde te treden. Met haar hand gewikkeld in een verband gaf ze schoorvoetend toe dat ze een handoperatie had moeten ondergaan nadat ze een gevecht met een avocado verloren had. Nu zou je denken “ja, ja, only in Hollywood“, maar in praktijk blijkt dat de toenemende populariteit van avocado’s de voorbije jaren heeft geleid tot steeds meer chirurgische interventies.

Volgens The Independent zouden in het Chelsea and Westminster Hospital in Londen alleen al per week zo’n vier patiënten geopereerd moeten worden aan een avocadohand. In Nieuw-Zeeland heeft de Accident Compensation Corporation, kortweg de ACC, in 2016 zo’n 42 duizend euro uitbetaald aan slachtoffers van avocadogerelateerde keukenongelukken.

Wat is het precies?

Wat chirurgen benoemen als avocadohand is het geheel van verwondingen dat je kan krijgen als je nietsvermoedend en overenthousiast een avocado te lijf gaat met een groot keukenmes. Soms zijn ze immers zachter dan je zou verwachten, soms verrassend nukkig. Resultaat: snijwonden die zo diep zijn dat ze pees- en zenuwschade kunnen veroorzaken. Iets dat niet simpelweg geneest met een pleister, met andere woorden.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by • online • health • wellness • (@racharliequinn) on

Hoe vermijden

In Groot-Brittanië neemt het fenomeen al dermate proporties aan dat chirurgen inmiddels pleiten voor een waarschuwing op het populaire fruit. Een beetje zoals de waarschuwingen op sigarettenpakjes, maar dan in dit geval compleet met instructies over hoe het wél moet. Ook allerhande hulpmiddelen en alternatieven worden uitgedacht. Zo is er bijvoorbeeld de zaadloze cocktailavocado, een kleine komkommervormige avocado die helaas enkel in Spanje groeit en alleen in december verkrijgbaar is.

Studenten uit Brighton bedachten op hun beurt een revolutionair haakmesje waarmee snijwonden praktisch onmogelijk worden. Het klinkt veelbelovend, maar de uitvinders zijn vooralsnog nog steeds op zoek naar fondsen om de Avogo te commercialiseren. Moest je dus nog wat geld willen investeren in een Kickstarter project

Lees ook 5 frisse vegangerechten die klaar zijn in een handomdraai en 10 ingrediënten waar je gelukkig van wordt.

| | | |
Tags: Avocado.

Elders op het web

Op andere sites van Editions Ventures