Acht handige apps voor een gezonde levensstijl
© Unsplash

Acht handige apps voor een gezonde levensstijl

Leestijd: 4 min

Het is niet altijd eenvoudig om een gezonde levensstijl na te streven. Gezond eten, voldoende beweging, alcohol én stress vermijden... soms is het gewoon te moeilijk om met alles rekening te houden. Gelukkig bestaan er tegenwoordig heel wat handige apps die je snel op de goede weg zetten. Dit zijn onze acht favorieten.

1. MyFitnessPal

MyFitnessPal is een handige app die zowel beschikbaar is voor Android en IOS. MyFitnessPal is de snelste en meest gebruiksvriendelijke calorieënteller van het moment. De app heeft een enorme database van de bekendste voedingsmiddelen en ook nieuwe producten toevoegen, gaat verrassend snel en eenvoudig. Je kan de app gebruiken om af te vallen, maar de app kan je ook helpen om specifieke (fitness)doelen te bereiken of gewoon om gezonder te eten.

/
2. Endomondo

Voldoende sport en beweging is essentieel voor een gezonde levensstijl. De gratis app Endomondo is de enige persoonlijke trainer die gewoon in je broekzak past. De applicatie motiveert je om te bewegen en houdt je statistieken en routes bij, of je nu kiest om te hardlopen, roeien, fietsen of wandelen. Endomondo analyseert al je prestaties en je kan zelfs deelnemen aan verschillende uitdagingen om prijzen te winnen. Zo wordt sporten ook echt leuk! Endomondo is verkrijgbaar via de App Store en de Google play store.

/
3. Headspace

Naast een gezond lichaam is het ook erg belangrijk om je mentale gezondheid te verzorgen. Headspace is een van de populairste mindfulness apps van het moment. De app biedt meditatie sessies aan voor het grote publiek, en dat op een rationele manier zonder zweverig gedoe. Via de app kan je dagelijks oefeningen doen. Een sessie duurt 5 à 20 minuten. De oefeningen geven een extra rustmoment aan je dag, verminderen stress en helpen je om beter te slapen. Je kan Headspace downloaden voor Android en IOS.

/

4. Pacifica

Stress, angst en depressie kunnen een zware stoorzender vormen voor een gezonde levensstijl. De app Pacifica is ontworpen door een team van specialisten en psychologen en helpt mensen om een negatieve gedachtespiraal te doorbreken. Op de app vind je onder andere relaxatieoefeningen, een moodtracker en verschillende audiolessen van specialisten met allerlei handige tips om stress en angst te reduceren. Daarnaast kan je ook dagelijkse doelen instellen en je vooruitgang bijhouden. Pacifica is verkrijgbaar via de App store en via de Google Play Store.

/

5. Symple

Symple is een handige app waar je je fysieke gezondheid in kan bijhouden. Via enkele simpele klikken kan je dagelijks bijhouden hoeveel stappen je hebt gezet, hoe goed je hebt geslapen en welke soorten pijn je voelde. Via de applicatie kan je ook een medisch dagboek bijhouden, waardoor je nooit meer een vraag voor je dokter zal vergeten. Door je kleine kwaaltjes bij te houden in app is het eenvoudiger om het overzicht te bewaren en hoef je je niet langer onterecht zorgen te maken over je gezondheid. De app is voorlopig enkel verkrijgbaar voor IOS.

Apps gezonde levensstijl

Symple app

/

6. Fooducate

Voor een gezond voedingspatroon is het vooral belangrijk om te weten wat je precies eet. De app Fooducate komt daarvoor goed van pas en heeft een enorme database van producten. Via de app kan je simpelweg een barcode van een product inscannen, waarna de app het voedingsmiddel een score geeft en eventueel een gezonder alternatief voorstelt. De app toont je ook de verborgen suikers en vetten in het voedsel. Daarnaast kan je de app ook gebruiken om je dagelijkse voedselinname en inname van macro’s zoals proteïnen of vetten bij te houden.

/

7. Calm

Calm werd vorig jaar door Apple genoemd als app van het jaar en die titel krijg je niet zomaar. De app helpt je angsten te reduceren, verbetert je slaap en maakt je gelukkiger. Op de applicatie vind je verschillende meditatiesessies, maar ook rustgevende sleep stories voorgelezen door o.a. Stephen Fry en Tamara Levitt. Verkrijgbaar via de App Store en de Google Play Store.


/

8. Sleep cycle

Een vast slaapritme is een belangrijk onderdeel van je nieuwe, gezonde levensstijl. Onze slaap verloopt in vaste stadia en de app Sleep Cycle houdt jouw persoonlijk slaappatroon bij. Een volledig slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten en wordt meerdere keren per nacht herhaald.

De app analyseert je slaap aan de hand van geluidsopnames. Sleep Cycle maakt gebruik van een wake up phase die eindigt bij jouw gekozen alarmtijd. De app maakt je wakker tijdens een fase van lichte slaap, waardoor je meer het gevoel krijgt dat je op een natuurlijke manier bent ontwaakt. De app is verkrijgbaar via de App Store en de Google Play Store.

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Apps, Endomondo, Gezonde levensstijl, Mindfulness, My FitnessPal.