Wanneer Annie, een arbeidster en moeder van twee kinderen, in februari 1974 onopzettelijk zwanger wordt, maakt ze kennis met de MLAC – Mouvement pour la Liberté de l’Avortement et la Contraception – de Beweging voor de Vrijheid van Abortus en Contraceptie. Zij voeren abortussen uit, wat door iedereen als illegaal beschouwd wordt. Nadat ze gebruik gemaakt heeft van hun hulp, besluit ze om deel te nemen aan hun strijd, die gericht is op concrete hulp aan vrouwen en op het delen van kennis. Door de maanden heen ontdekt Annie een andere manier van leven en kiest ze ervoor om zich geleidelijk aan te emanciperen van haar dagelijkse leven als echtgenote en moeder, waar ze genoeg van heeft.
Iedereen kent de heroïsche strijd van Simone Veil voor het recht op abortus, maar velen zijn niet op de hoogte van het bestaan van de MLAC, een politieke en solidariteitsbeweging die op slechts 18 maanden tijd veel bijgedragen heeft aan de wetswijzigingen. In de film volgen we een fictief personage, dat geïnspireerd is op wat de regisseuse het meest aangesproken heeft : het feit dat vrouwen activistes geworden zijn omdat ze zelf een intieme gebeurtenis meegemaakt hebben en niet uit politieke overtuigingen.
De film Annie Colère, geregisseerd door Blandine Lenoir, wordt vertolkt door Laure Calamy, Zita Hanrot en India Hair. Hij verschijnt op 11 januari aanstaande in de bioscoop.
Dit artikel kwam tot stand in rechtstreekse samenwerking met Cinéart.
cineart.be
Lees ook:
Dit is de nieuwe trendkleur van kinderwagens
iRobot brengt de eerste 2-in-1 robotstofzuiger en dweil op de markt
We spraken vier vrouwen over hoe zij omgaan met de energiecrisis