Alles over labneh, de gezonde Libanese yoghurtdip die aan populariteit wint
© Getty Images

Alles over labneh, de gezonde Libanese yoghurtdip die aan populariteit wint

Door Manon Dambrine
Leestijd: 1 min

Met zijn romige textuur is labneh een traditioneel gerecht uit de Midden-Oosterse keuken. Behalve dat de yoghurtdip lekker smaakt en ideaal is om tal van gerechten te pimpen, biedt het ook veel gezondheidsvoordelen. En, het is makkelijk zelf te maken. 

/

Labneh kent zijn oorsprong in Libanon en Syrië, waar het met olijfolie en brood een vast onderdeel is van de mezze (verschillende kleine gerechtjes, meestal als voorgerecht, red.) Maar wat is labneh nu juist? Meer niet dan met zout vermengde uitgelekte yoghurt. De gefermenteerde kaas staat bekend om zijn romige en gladde textuur en is zo populair in het Midden-Oosten omdat het simpel te bereiden is en tegelijkertijd ook gezond.

De gezondheidsvoordelen van labneh

In het Westen wint de yoghurtdip gestaag aan populariteit omwille van dezelfde redenen. Net zoals andere gefermenteerde producten, is labneh probiotisch voedsel. Probiotica zijn goede bacteriën die je immuunsysteem versterken, je darmflora in balans brengen en de spijsvertering stimuleren.

In labneh zitten ook verschillende goede eiwitten, calcium, vitamine A en nog meer voedingsstoffen die goed zijn voor het algemeen functioneren van je lichaam. Het is daarnaast ook laag in calorieën. Nog goed om te weten: het fermentatieproces van labneh elimineert een groot deel van de lactose. Daardoor wordt het eetbaar voor mensen die lactose-intolerant zijn.

Lees ook: Pasta alla puttanesca, het fancy gerecht voor de luie kok.

Het gebruik van gefermenteerde producten wordt echter niet aanbevolen voor mensen die een medische behandeling ondergaan, omdat ze de juiste opname van geneesmiddelen in het lichaam kunnen verhinderen. Zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem consumeren beter ook geen probiotica.

Een foto van labneh

Getty Images

Zo maak je het zelf

Voor het basisrecept van labneh heb je alleen verse yoghurt, wat zout en olijfolie nodig qua ingrediënten. Verder heb je ook een propere keukenhanddoek, een kom en een zeef nodig. That’s all. 

Bereiding:

  1. Meng een paar snuifjes zout door de yoghurt.
  2. Bekleed de zeef met een keukenhanddoek, leg het in een grote kom en giet het yoghurtmengsel hierin.
  3. Laat het 24 uur uitlekken en je labneh is klaar.

Lees ook: Citroentaart met meringue uit Big Mamma’s Cucina Popolare.

Doe net zoals in het Midden-Oosten en eet de labneh met wat olijfolie, za’atar kruiden en platbrood. Werk eventueel af met granaatappelpitjes en verse munt. Het is ook heerlijk als dip bij zelfgemaakte pita’s en gaat goed samen met lamsvlees. Of met blauwe bessen en pistachenoten als ontbijt. Je kunt labneh maximaal twee weken bewaren in de ijskast.

Dit artikel verscheen eerder in aangepaste vorm op Marie Claire Frankrijk

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Gezond eten, Midden-Oosterse keuken.