Alles wat je moet weten over de Women’s March
© Twitter: @rmayersinger

Alles wat je moet weten over de Women’s March

Leestijd: 3 min

21 januari kleurden de straten van het politieke centrum van Washington roze. Tienduizend vrouwen én mannen, waarvan velen met een felroze pussy hat op het hoofd, marcheerden voor vrouwenrechten en gendergelijkheid en tegen discriminatie op basis van gender, seksualiteit, ras en/of handicap. 

Over de hele wereld werden optochten gehouden, zo ook in Brussel. Minstens 500.000 demonstranten werden geteld in Washington alleen, en dat terwijl Trump met moeite de helft van het National Mall-plein gevuld kreeg. Een duidelijk signaal van onvrede over de controversiële standpunten van de nieuwe president van de Verenigde Staten, Donald Trump.

Global Gag Rule: eerste stap tegen abortus

Een eerste stap terug in de tijd is alvast gezet. Op zijn eerste werkdag ondertekende Trump een beleid dat ervoor zorgt dat NGO’s in het buitenland geen subsidies meer krijgen tenzij ze onmiddellijk stoppen met vrouwen te helpen abortus te plegen. De zogenaamde Global Gag Rule werd in 1984 voor het eerst in werking gesteld door toenmalig president (tevens Republikein) Ronald Reagan. Bill Clinton verwierp het verdrag bij zijn aanstelling als president. George W. Bush bracht het terug. Obama verwierp het opnieuw, in het kader van een breed plan dat seksuele en reproductieve gezondheid in ontwikkelingslanden steunde. De abortusoorlog wordt door Trump nu dus tot buiten de landsgrenzen van de VS gebracht.

Vrouwen toegang ontzeggen tot een veilige abortus zorgt echter niet meteen voor een daling in het aantal abortussen, aldus experts. De NGO’s waar Trump’s administratie het op gemunt heeft zijn tevens de NGO’s die zorgen dat er toegang is tot anticonceptie in de gebieden waar dat het minst voor de hand ligt. Het verdrag zou dus onrechtstreeks een stijging van het aantal abortussen in de hand werken.

Gevreesd wordt dat Planned Parenthood, de organisatie die in de VS veel van de zogenaamde Women’s Health Centers uitbaat, zal volgen. Zonder de subsidies die de organisatie van de overheid krijgt, zullen ook Amerikaanse vrouwen slachtoffer worden van de conservatieve (zeg maar reactionaire) standpunten van Trump en zijn vicepresident Pence.

De roze pussy hats

De gebreide roze mutsen met de kattenoortjes waren overal tijdens de Women’s March. De hoofddeksels staan symbool voor solidariteit en zichtbaarheid: vrouwen zullen niet zomaar gewist worden uit het politiek discours. De naam verwijst naar de beruchte uitspraak van Trump “grab ‘em by the pussy”.

Ook de bekende hoofden van Amy Schumer, Krysten Ritter en Patti Smith werden warm gehouden door een pussy hat. Nick Offerman, vooral bekend als de mopperende ambtenaar met republikeinse trekjes Ron in Parks & Recreation, plaatste dit statement op Twitter.

Lachen: George W. Bush tijdens de inauguratie

“Zware dag? Gelukkig ben je niet George Bush die probeert een regenponcho aan te trekken.” Voormalig president George W. Bush liet zich van zijn meest klungelige kant zien maar kan, na het spotten van de fotograaf die onderstaande foto’s schoot, er gelukkig zelf ook mee lachen.

De beste slogans op de Women’s March

Afsluiten doen we met enkele van de beste slogans die we zagen voorbij komen op sociale media.

We will not rest until women have parity and equity at all levels. #WomensMarch 📸: @zianthe_eyes

Een foto die is geplaatst door Women’s March (@womensmarch) op

Are you here with us? Share your #WomensMarch photos!

Een foto die is geplaatst door Women’s March (@womensmarch) op

NYC #womensmarch #facesofequality

Een foto die is geplaatst door @whoareyoumedia (@whoareyoumedia) op

siamo le nipoti delle streghe che non siete stati in grado di bruciare! #girlpower💪 #nastywomen #womensmarch

Een foto die is geplaatst door gle (@gledisdevolli) op

Meanwhile, 4th & Independence street marchers be like… 📸@stefaniekamerman

Een foto die is geplaatst door Pussyhat Project (@p_ssyhatproject) op

#womensmarchphiladelphia

Een foto die is geplaatst door Bryan Doane (@illusionist987) op

Vicky Dorny De artikels van >

Praat in memes, houdt van katten en neemt weinig zo serieus als goeie make-up. Atypische Antwerpenaar die durft toe te geven dat de stad eigenlijk één grote parking is.

Tags: Discriminatie, Feminisme, Gendergelijkheid, Pussy hat, Trump, Women's March.