Alle Belgische wintergroenten en -fruit op een rij
© Getty Images

Alle Belgische wintergroenten en -fruit op een rij

Door Irène Sulmont  & Hannah Gellens
Leestijd: 1 min

De koude temperaturen en korte dagen zorgen er vaak voor dat we troost zoeken in ons eten. Maar al eens gedacht om dat op een milieuvriendelijke manier te doen? Hier zijn alvast alle Belgische wintergroenten en -fruit op een rij. 

/

Waarom seizoensfruit en –groenten eten?

Regionale producten leggen minder afstand af en zijn vaak minder verpakt. Er zitten ook meer essentiële vitaminen en voedingsstoffen in omdat ze plaatselijk geselecteerd worden. Ze worden dus niet meer dan 24 uur vóór de verkoop geoogst. Je vindt ze in sommige grote supermarkten, maar op markten en in natuurwinkels is het aanbod doorgaans groter.

Er zijn een aantal lokale groenten en fruit die gemakkelijk in de vergetelheid raken (pastinaak, schorseneren …). Zie dat als een troef. Wakker er jouw culinaire creativiteit mee aan. Laat je eens volledig gaan in de keuken.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Färm (@farm.coop)

/

Belgisch winterfruit:

  • Appel
  • Peer

Van gepocheerde peren met chocoladesaus en slagroom tot een vegan appel-crumble … Maak gebruik van deze (beperkte) keuze om jouw kookkunsten écht tot hun recht te laten komen.

/

Belgische wintergroenten:

  • Witloof
  • Waterkers
  • Boerenkool
  • Rode kool
  • Aardperen
  • Tarwesalade
  • Pompoen
  • Radijs
  • Selderijwortel
  • Wortel
  • Schorseneren
  • Aardappel
  • Oesterzwammen
  • Raap
  • Kastanjes
  • Spruitjes
  • Prei
  • Uien
  • Champignons
  • Pastinaak
  • Rode biet
  • Postelein
  • Witte kool
  • Groene selderij

België heeft veel te bieden qua groenten en regionale producenten. Postelein, bijvoorbeeld, is rijk aan vitamine E mineralen. Het werkt ook als een vochtinbrenger en verzachter wanneer je het rechtstreeks op de huid aanbrengt. Door lokale en seizoensgebonden producten te consumeren, ontdek je dus nog heel wat minder gekende voordelen.

Lees ook: Zo eenvoudig is het om (meer) vegan te eten

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: België, Fruit, Groenten, Lokaal.