Ontdek het Portugese Alentejo in 3 culinaire routes
© Shutterstock

Ontdek het Portugese Alentejo in 3 culinaire routes

Door Stien Vanbaelen
Leestijd: 2 min

Iedere zomer zakken toeristen massaal af naar het zuiden van Portugal voor zon, zee, cultuur en lekker eten. Maar de échte culinaire ervaring vind je net iets hoger op de landkaart, in het voor vele nog onbekende Alentejo.

Hier ontdek je de geheimen achter de lokale producten en traditionele gerechten die in kleine familiebedrijven van generatie op generatie worden overgedragen. Benieuwd naar meer? Wij verklappen alvast 3 culinaire routes die echte levensgenieters bij een bezoek aan de regio zeker op de to-do lijst moeten zetten.

1. Breng een bezoek aan de kust

De kustlijn van Alentejo herbergt vele culinaire schatten. Je leert er allerlei delicatessen zoals inktvis, brasem en wrakbaars combineren met groenten en brood. Voor een heerlijke vissoep of risotto ben je hier ook zeker aan het juiste adres!

📍 comporta, portugal | the simple things in life 🐟🏖️☺️

Een bericht gedeeld door 🍣🍜🍝🍕🌮🍟🍦🍹🍸 (@debu.lu) op

Reis van Troia, voor een lunch of diner geïnspireerd op de Romeinse keuken, tot Brejinho de Água, om te proeven van de lekkerste wijnen. Stop in Comporta om de rijstvelden te bezichtigen en geniet in Alcácer do Sal van de regionale zoetigheden zoals honing en pijnboompitkoekjes. Proef in Vale de Arca de ene olijfolie na de andere en zet de reis verder naar Torrão voor een heerlijk zoete workshop.

/

2. Zak af naar het zuiden

Het zuiden van Alentejo heeft een gevarieerd aanbod aan lekkernijen. Wijnen, brandy’s, kazen maar ook asperges en kruiden worden hier met zorg en liefde gedegusteerd.

Het culinair avontuur begint in Mértola, waar je verschillende soorten kazen kan leren maken én proeven. Je zal hier hoogstwaarschijnlijk Queijo da Serra da Estrela voorgeschoteld krijgen, de bekendste Portugese kaas gemaakt van schapenmelk.

Ben je benieuwd naar het typische drankje van deze regio? Maak dan zeker een tussenstop de Aguardente de Medronho brandyfabriek in Almodôvar voor een borrelglaasje (of twee). In Castro Verde wordt de lekkerste charcuterie geserveerd en gecombineerd met een heerlijke wijn. Zoetebekken kunnen achteraf zelfs nog een dessert meepikken in de chocoladefabriek van Beja.

Conheça as nossas 3 aguardentes!! #museudomedronho #aguardente #aguardentedemedronho #melosa #envelhecida

Een bericht gedeeld door Museu do Medronho (@museu_do_medronho) op


/

3. Geniet in het noorden

Ook in het noordelijke gedeelte van Alentejo kom je zeker niets tekort. De trip begint met twee topattracties in Campo Maior. Je kan er zowel het Coffee Science Centre gaan bezoeken als proeven van lokaal bereidde honing, olijventapenades en confituur. Wijngaarden en wijndegustaties zijn er in dit gebied in overvloed, onder andere in Arronches en Esperança.

Zo’n veertig kilometer verderop ligt Portagem. Hier kan je deelnemen aan kurkworkshops, degustaties en show cookings met TerriuS, een groep lokale landbouwers die de duurzame productie van wilde producten, vruchten en groenten in de kijker willen zetten.

/

From farm to table

Alvorens je vertrekt nog één gouden tip: je bent niet zonder je reisgids. Om je culinaire expeditie tot in detail te plannen, schaf je best de reisgids From farm to table aan. Deze gids wijst je de weg naar de beste culinaire hotspots van Alentejo voor de lekkerste wijnen en lokale producten. Succes verzekerd voor een unieke gastronomische reiservaring!

Alentejo Portugal culinair routes food

Pers

Meer info op www.visitalentejo.pt.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Alentejo, Cullinair, Food, Portugal, Wijn.