Abortus in de VS: hoe het kostuum van ‘The Handmaid’s Tale’ uitgroeide tot een symbool van de protestbeweging
© Getty Images

Abortus in de VS: hoe het kostuum van ‘The Handmaid’s Tale’ uitgroeide tot een symbool van de protestbeweging

Leestijd: 2 min

Honderden vrouwen, gehuld in felrode gewaden en witte kappen op het hoofd, lopen in de VS mee in straatprotesten tegen de beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof om het nationale recht op abortus af te schaffen. Hoe werd de kleding uit de Hulu-serie 'The Handmaid's Tale' een politiek instrument? Wij zochten het uit. 

/

Vrijdag besliste het Amerikaanse Hooggerechtshof om het historische arrest ‘Roe versus Wade’ uit 1973 ongedaan te maken. Dat komt erop neer dat abortus geen grondwettelijk recht meer is, met andere woorden, dat abortus geen recht meer is voor alle Amerikaanse vrouwen. Vrijwel meteen trokken in meerdere Amerikaanse steden mensen op straat om te protesteren tegen de beslissing van het Hooggerechtshof. En opvallend is dat heel wat vrouwen het kenmerkende uniform uit de serie The Handmaid’s Tale dragen.

Lees ook: Amerikaans Hooggerechthof herroept abortusrechten

Nu is het niet de eerste keer dat vrouwen in rode mantels en witte kappen meelopen in protestmarsen met een feministische boodschap. Ze waren eerder ook al te zien in talloze andere Amerikaanse en Ierse steden, Londen, Warschau en in verschillenden steden in Argentinië.

Wie The Handmaid’s Tale heeft gezien, kent het uniform ongetwijfeld. In de dramaserie van de zender Hulu kunnen weinig vrouwen nog kinderen krijgen. Zij die dat wel kunnen, leven zonder enige rechten, ondergeschikt aan de fictieve Republiek van Gilead, waar ze de toekomst van het land moeten veiligstellen door baby’s te baren voor de gelovige en rijke elite-gezinnen.

Getty Images

/

Demonstranten verkleed als vrouwen in The Handmaid’s Tale

“Dit kostuum, uitgevonden voor de serie, is voor iedereen herkenbaar geworden”, constateert Iris Brey, specialist in de representatie van vrouwen in series en films, aan onze collega’s van Marie Claire Frankrijk. “Deze outfit symboliseert verschillende zaken: de kracht van bloedrood, en de witte hoed die hen verhindert rond te kijken. Het is zowel een symbool van onderdrukking, als van de mogelijkheid tot bevrijding als we samenwerken. Dit zie je duidelijk terug in seizoen 3, waar geruchten over een geheim verzetsnetwerk zich als een lopend vuurtje verspreiden.”

Voor Iris Brey is deze rood-witte outfit “een politiek instrument”, de belichaming van een nieuwe vorm van zusterschap. Je wilt een vloedgolf van vrouwen het zien dragen, niet slechts één,” zegt ze. Als ze op één lijn staan, is het extreem krachtig.”

Het is een populair politiek wapen, waarvan de kracht is dat iedereen het begrijpt.

De sterke visuele impact en de universele draagwijdte, de strijd voor de rechten van de vrouw moet immers overal ter wereld nog gevoerd worden, hebben het uniform uit The Handmaid’s Tale onvermijdelijk gemaakt: “Het is een marketinginstrument geworden en dat bewijst dat we het nodig hebben”, aldus Iris Brey. “Er zijn maar weinig symbolen van de strijd tegen het patriarchaat. Bij de demonstraties ontbreken slogans, liederen en outfits. Het is een populair politiek wapen, waarvan de kracht is dat iedereen het begrijpt.”

Ook Margaret Atwood, schrijfster van The Handmaid’s Tale, begrijpt waarom de kleding is uitgegroeid tot een symbool van protest. “Het is een krachtig statement en flexibel inzetbaar”, zei ze eerder in The Guardian. “Bovendien moet je niet bang te zijn om gearresteerd te worden door de politie, want je veroorzaakt er geen overlast mee.”

Lees ook: 4 Belgische vrouwen vertellen waarom abortus voor hen de juiste keuze was

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Abortus, The handmaid's tale.