Amerikaans Hooggerechthof herroept abortusrechten
© Getty Images

Amerikaans Hooggerechthof herroept abortusrechten

Leestijd: 1 min

Na de omverwerping van het historische Roe v. Wade-besluit heeft bijna de helft van de Amerikaanse staten aangegeven dat zij abortus nu zullen verbieden. Een beslissing die de gezondheid van duizenden vrouwen in gevaar brengt.

Negenenveertig jaar nadat de wet in het leven geroepen werd, is het baanbrekende besluit Roe v. Wade – een besluit van het Hooggerechtshof dat toegang tot veilige en legale abortus tot een grondwettelijk recht maakte – teruggedraaid. De uitspraak werd met 6-3 vernietigd, waardoor individuele staten en jurisdicties abortusverboden kunnen doorvoeren. Met andere woorden, reproductieve vrijheid is niet langer een grondwettelijk beschermd recht in de Verenigde Staten.

Lees ook: Zo worden de Dior by Birkenstock sandalen gemaakt

/

“De grondwet verleent geen recht op abortus; Roe en Casey zijn terzijde geschoven; en de bevoegdheid om abortus te reguleren wordt teruggegeven aan het volk en zijn gekozen vertegenwoordigers,” luidt het besluit.

Meer dan een dozijn staten hebben al “trigger laws”, zo ontworpen dat als Roe valt – zoals nu het geval is – abortusverboden onmiddellijk van kracht worden in de staat. Bijna de helft van de Amerikaanse staten heeft aangegeven dat zij abortus als gevolg van het besluit willen verbieden.

‘De grondwet verwijst niet naar abortus’

Lees ook: 2 op 3 werknemers krijgt stress voor vakantie

“Wij zijn van mening dat Roe en Casey moeten worden verworpen”, schreef rechter Samuel Alito van het Hooggerechtshof. “De Grondwet verwijst niet naar abortus, en geen enkele grondwettelijke bepaling beschermt een dergelijk recht impliciet, met inbegrip van de bepaling waarop de verdedigers van Roe en Casey zich vandaag voornamelijk beroepen – de Due Process Clause van het Veertiende Amendement. Volgens de rechtspraak waarborgt deze bepaling bepaalde rechten die niet in de Grondwet worden genoemd.”

Een aantal liberale staten hebben aangekondigd het abortusrecht te willen beschermen. Zo gaven de gouverneurs van Californië, Oregon, Washington, Massachusetts, New Jersey en New York aan. “We zullen altijd een veilige haven zijn voor iedereen in het hele land die een abortusbehandeling nodig heeft. Je hebt mijn woord”, schreef gouverneur Kathy Hochul van de staat New York.

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Abortus, Amerika, Vrouwenrechten.