Aan deze 10 vakantiegewoontes maakt iedereen zich schuldig
© unsplash

Aan deze 10 vakantiegewoontes maakt iedereen zich schuldig

Leestijd: 3 min

Het goede weer is er al, en hopelijk jouw vakantie binnenkort ook. Maar heel eerlijk: zijn er zo'n vakantiegewoontes waar jij je ieder jaar schuldig aan maakt? We lijsten de meest voorkomende op. 

/

Voor veel mensen staat de zomervakantie in het teken van zon, zee, strand en even weg uit de dagelijkse sleur. Het is ook de periode waarin vaak onschuldige, maar tegelijk ook vervelende vakantiegewoontes onvermijdelijk naar boven komen. Van in de rij staan om als eerste in het vliegtuig te stappen tot het reserveren van de beste ligstoel aan het zwembad. Typische vakantiegewoonten die we allemaal vervelend vinden als andere vakantiegangers het doen, maar waar we onszelf stiekem ook schuldig aan maken. Reisorganisatie Sunweb geeft je tips om de 10 meeste irritante vakantiegewoontes te voorkomen.

Dé vakantieklassieker: het reserveren van de beste ligstoel. We weten dat het niet oké is, we klagen er graag over, maar tóch leggen we het liefst voor zonsopgang al onze handdoek op de ligstoel(en) om de beste plek te claimen “want iedereen doet het” Meer en meer hotels proberen dit gedrag zoveel mogelijk in te tomen. Ben je een vroege vogel? Hoe vroeger je bij de ligstoelen bent, hoe beter de plekjes. Slaap je liever uit? Plan dan een activiteit in tijdens de middag zodat je in de namiddag opnieuw in het hotel bent. De kans is groot dat er opnieuw een aantal lege ligbedden zijn! Of ga voor een kamer met een (ruim) balkon, zodat je daar van de zon kan genieten.

/

Lees ook: Cocktails en electro in Barcelona: onze tips voor een weekend weg

Aanschuiven aan het vliegtuig: “Waarom staan al die mensen nu al in de rij? De gate is nog niet eens open”, hoor je het jezelf zeggen? Maar 2 minuten later sta je zelf mee in de rij, 20 minuten voor het boarden begint. Bijna alle luchtvaartmaatschappijen hebben een app waarmee je je vlucht(gegevens) in de gaten kan houden. Zet de meldingen aan en probeer je tijd op de luchthaven te doden door te shoppen of gezellig iets te eten (en niet in de rij te gaan staan).

Klagen over de hitte. De meeste mensen gaan het liefst naar een warme, zonnige bestemming tijdens de zomervakantie en zoals echte Vlamingen klagen we vervolgens over de hoe warm het dit jaar is. Kies een ligbed onder een parasol of in de schaduw voor meer verkoeling op het warmste moment van de dag. Toch nog te warm? Plan een siësta in op je (verkoelde) hotelkamer.

/

Too much

Nutteloze souvenirs kopen. Want dat magneetje van de Griekse vlag of Spaanse flamencodanseres mag natuurlijk niet ontbreken op jullie ijskast. Last van opdringerige verkopers? Zeg vriendelijk ‘nee’ en loop verder. Blijven ze toch tegen je praten, dan kan je dit nogmaals Dat is een duidelijk teken dat ze moeten stoppen. Wil je toch graag iets kopen? Denk voor je vertrek al na wat je graag zou willen geven, op die manier ga je op zoek naar (nuttige) cadeaus.

Te veel inpakken. Zonder schaamte een hele koffer volstoppen, been there, done that! Om dan vervolgens er tegen onze partner of reisgenoot over zeuren dat de koffer zo zwaar is, terwijl die 10 paar schoenen misschien toch niet helemaal noodzakelijk zijn. Maar hoe beperk je nu het aantal kilo’s in je koffer? Leg op voorhand je verschillende outfits klaar en kies voor kledingstukken die zoveel mogelijk kan combineren: ga voor een neutrale (jeans)short, een zwart T-shirt of witte sneakers!

/

Klagen over het eten. Eigenlijk is er weinig leuker dan de authentieke keuken van je vakantiebestemming te ontdekken en nieuwe (smaak)ervaringen op te doen, maar toch klagen we over alle ‘onbekende’ gerechten op de kaart. Om je vervolgens te ergeren aan het feit dat je partner of familielid het niet wilt proeven. Ga ervoor en durf te kiezen voor de speciale lokale lekkernij.

Typisch touristisch

De lokale taal spreken. Het is gênant, ongemakkelijk en toch proberen we altijd wat woorden Grieks, Italiaans of Spaans te spreken tegen de serveerster of receptioniste. Het loopt (of spreekt) niet altijd als gepland, maar toch voelen we ons daardoor wat meer ‘een local’. Dos cervezas por favor! Installeer (ruim) op voorhand een app op je telefoon waarmee je de lokale taal wat kan oefenen.

Overal selfies nemen. Of we nu voor een historisch monument staan of van een cocktail genieten, we hebben onze gsm’s altijd in de aanslag om alles meteen vast te kunnen leggen. En laten we eerlijk zijn: soms is het belangrijker om te laten zien hoe leuk onze vakantie is dan het moment te herinneren. Foto’s zijn belangrijk, maar genieten van je vakantie des te meer! Spreek met je reisgezelschap een fotograaf per dag af, op die manier voorkom je dat je met het hele reisgezelschap dezelfde foto neemt.

Tourist traps

Eten bij ‘tourist traps’. We denken dat we het doorhebben, maar toch trappen veel vakantiegangers er steeds opnieuw in: eten bij de typisch toeristische restaurantjes. Het is ook lastig om te zien welk restaurant of bar echt authentiek is en misschien hoort het er stiekem ook een beetje bij. De oplossing? Vraag aan verschillende ‘locals’ tips om te gaan eten of kijk online welke restaurants je in de buurt kan vinden. Eenmaal aangekomen in het restaurant vraag je het best voor een typische lokale specialiteit.

Bruin worden in recordtijd. We komen graag thuis met een gebruinde teint en daarom brengen we de eerste dagen het liefst zo lang mogelijk door in de zon. Resultaat: een verbrande huid. We weten dit heel goed en attenderen onze reisgenoten er graag op, “eerst insmeren, dan zonnen”. Blijf tussen 12 – 15 uur zoveel mogelijk uit de zon, neem een petje mee en houd je hoofd koel om een zonneslag te voorkomen.

Lees ook: In deze stoffen zweet je het minst

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.