In de hele EU is maar liefst 10% van onze voedselverspilling te wijten aan de misinterpretatie van houdbaarheidsdata. Dat blijkt uit een studie van de Europese Commissie. Helaas komt dat onder andere door het feit dat het gebruik van “ten minste houdbaar tot” en “te gebruiken tot” op dezelfde soort producten niet altijd consequent gebruikt wordt door producenten. Bij consumenten ontstaat er dan ook verwarring om het verschil tussen beiden.
Lees ook: Dior SS22: een kleurrijke collectie met knipogen naar de sixties
Dit bericht bekijken op Instagram
Te gebruiken tot
Wat betekent ’te gebruiken tot’? Producten met een ’te gebruiken tot’-datum (TGT) zijn snel bederfelijke producten met een uiterste consumptiedatum. Deze producten zijn snel onderhevig aan microbiologisch bederf en dus veel sneller minder voedselveilig. Het gaat in dit geval dus meestal over vers vlees, verse vis, bereide schotels, etc. TGT-producten zijn meestal terug te vinden in de koelafdeling van winkels.
Ten minste houdbaar tot
Langs de andere kant hebben we de “ten minste houdbaar tot”-datum (THT), voor de iets lang houdbare producten. Deze datum geeft de minimale houdbaarheid weer van het product. Tot die datum wordt de optimale kwaliteit van het product gegarandeerd, maar vaak is het nog goed na die datum. Denk aan pasta (gedroogd), droge koekjes, conserven, melk, chocolade,… Daarom raadt Too Good To Go – met steun van FAVV – aan om te kijken, ruiken en proeven voordat je voedsel de vuilbak inkiepert.
Lees ook: Is een hybride werkregeling goed voor onze fysieke gezondheid?
Too Good To Go-pictogram
Om het allemaal nog wat gemakkelijker te maken lanceert de anti food waste-app Too Good To Go nu ook een pictogram dat zal verschijnen op producten in Belgische winkels. Het pictogram is bedoeld om duidelijkheid te brengen over de “ten minste houdbaar tot”-datum. Het is de bedoeling dat dit je eraan herinnert dat het product vaak nog goed is na verstrijken van de datum. De truc? Kijk, ruik en proef!