Maken onze Belgische frietkoten kans om Unesco-werelderfgoed te worden?
© Jesse Willems

Maken onze Belgische frietkoten kans om Unesco-werelderfgoed te worden?

Door Florianne Thys
Leestijd: 2 min

De Belgische frietkotcultuur is sinds 2017 officieel erkend als Belgisch Immaterieel erfgoed. Deze nationale erkenning was een schot in de roos voor België want hiermee maken ze kans op een zitje in de lijst van Unesco-werelderfgoed. Navefri, de Nationale Vereniging van Frituristen, diende hiervoor een dossier in, wat onze frietkotcultuur weleens gunstig gezind kan zijn.

De Belgen zijn trots op hun frietjes. We hebben niet voor niets een Frietmuseum in Brugge waar je de rijkelijke wereld van de friet te zien en te proeven krijgt. Wereldwijd zijn de gele, rechthoekige en gefrituurde aardappelen een bekend gerecht en ons land mag hiervoor met de eer gaan lopen. Om de twee jaar mag België een kanshebber naar voor schuiven voor de erkenning van het Unesco-werelderfgoed en dit jaar is de frietkotcultuur aan de beurt. Om onze Belgische frietjes te eren, sommen we de vijf beste frituren van vijf Belgische provincies op.

Unsplash

Ereplaatsje

Unesco-werelderfgoed is een belangrijke erkenning voor eeuwenoude tradities en gewoonten in stand te houden. De frietcultuur is zo één van die tradities die volgens België onvervangbaar en uniek is, net zoals onze chocolade- en biercultuur. Het is vooral belangrijk dat deze friettraditie in stand gehouden wordt, zeker omdat we met zijn allen wekelijks verheugd zijn op een frietje van de frituur. De enige vereiste om hier aan deel te nemen, is een erkenning in een gewest of gemeenschap van een land. En toeval of niet, de Belgische frietkoten zijn in onze drie gemeenschappen en gewesten erkend. Of we de Unesco-werelderfgoederkenning gaan krijgen, is nog onzeker, maar goede hoop hebben we.

Unsplash

/

Friethobby

Friet from desire is ontstaan vanuit Tae-Yoon, frietblogger, zijn intense interesse voor frieten. Wat begon als een studentenhobby, breidde zich al snel uit tot een hele serieuze hobby als jurylid van ‘De beste frituur van Vlaanderen’ dat jaarlijks georganiseerd wordt door Het Nieuwsblad. Tae-Yoon deelt zijn hobby met zijn vriendin en brengt een viertal keer per maand een bezoek aan verschillende frituren. Hun drijfveer voor deze ietwat uit de hand gelopen hobby, zit voornamelijk in hun enorme appreciatie voor onze frietcultuur. Maar ook in de inspanning voor al het werk dat frituristen verrichten, putten zij hun motivatie. Puntjes waar zij vooral belang aan hechten in een frituur, zijn: hygiëne, mogelijkheden om te betalen, een uniek aanbod en de zitruimte in de frituur.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Friet From Desire (@frietfromdesire)

Naast Tae-Yoon, bekommert er zich jaarlijks een algemene vakjury bestaande uit de Brusselse chef Albert Verdeyen, de winnaar van het vorige jaar, en culinair journalist Chris Snick van Het Nieuwsblad over de beste frituur van België. In 2020 bleek dit de top van beste frituren te zijn:

  1. ’t Brochetje in Emelgem, West-Vlaanderen
  2. Frituur Frittie in Nijlen, Antwerpen
  3. ’t Friethuisje in Deinze, Oost-Vlaanderen
  4. Friddl in Hoegaarden, Vlaams-Brabant
  5. Frituur @Home in Genk, Limburg

Fotograaf Jesse Willems maakte eerder een fotoboek met 80 van de meest fotogenieke frituurkoten. Een uitstervend fenomeen in België. Zijn boek kun je hier bestellen.

Lees meer Marie Claire op: Straten kleuren goud als ode aan Belgische frietjes; The Belgian Chocolate House opent chocoladeparadijs in Antwerpen; FOODTIP: afkoelen met een frisse biercocktail.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Beste frituur, Frieten, Frietkotcultuur, Frituur, Unesco werelderfgoed.