FOODTIP: Afkoelen met een frisse biercocktail
© Shutterstock

FOODTIP: Afkoelen met een frisse biercocktail

Door Lieselotte Van Hemelrijck & Laurence Van Liedekerke
Leestijd: 2 min

Biercocktails zijn volop aan een opmars bezig, dus wie hip wil zijn, drinkt bij dit warme weer geen gewone, frisse pint, maar wel een heuse cocktail. Ben je graag ab fab in eigen tuin? Wij ook. Daarom hebben we voor jou vijf lekkere cocktailrecepten opgelijst die je, mits een rondje shoppen vooraf (of een goedgevulde drankkast), in een handomdraai thuis uit je shaker tovert.

1. De Black Velvet

De meeste mensen associëren bier en cocktails niet meteen met elkaar en toch is het idee niet nieuw. Al in 1861 werd bij de dood van de Britse prins Albert champagne met stout gemengd en geserveerd. De Black Velvet was geboren. Deze cocktail is zonder twijfel één van de gemakkelijkste om te maken, dus daarom de eerste in ons rijtje (kwestie van jullie op te warmen voor wat volgt).

Benodigdheden
10 cl Guinness
10 cl champagne (brut)
Een gekoeld champagneglas

Bereiding
Giet de Guinness tot de helft van het glas. Vul de rest van het glas met de champagne maar giet voorzichtig opdat de vloeistoffen niet mengen.

/

2. De biercocktail van Miraeus

Op zoek naar lekkere biercocktails, botsten we op de site van het Antwerpse Miraeus. Een aanrader voor al wie houdt van cocktails, want ze organiseren zelfs workshops om je de knepen van het shakervak te leren.

Wij vonden er een cocktailrecept dat we graag even met je delen, alhoewel we nog steeds het raden hebben naar de naam ervan. Wat we je wel kunnen vertellen, is dat deze biercocktail hopperig IPA bier combineert met droge Tanqueray gin. Het zoet-zure aspect van deze cocktail kan je extra in de verf zetten met ananas, citroensap en kruidige Falernum siroop.

biercocktail cristal cornet mojito champagne gin wodka guinness vedett

Miraeus

Benodigdheden
5 cl Tanqueray gin
2 cl Velvet Falernum
2 cl ananassap (liefst vers)
1 cl citroensap
4 cl Vedett IPA

Bereiding
Doe alles in de shaker behalve het bier. Shake kort en goed. Zeef de inhoud in een hoog glas gevuld met crushed ice. Top de cocktail af met het bier en garneer eventueel met een munttakje en wat ananas.

/

3. De Cucumber Blonde Bloody Mary

Het op en top Limburgse bier Cristal werd recent in een nieuw flesje gestoken en nationaal gelanceerd. Geen beter excuus om deze lekkere pils eens te verwerken in een cocktail, dachten wij, en dus hebben we het prompt in een Cucumber Blonde Bloody Mary verwerkt. Lekker!

biercocktail cristal cornet mojito champagne gin wodka guinness vedett

Cristal Alken, Shutterstock

Benodigheden 
3 cl komkommerwodka
4 druiventomaten of kerstomaten
Een snuifje selderijzout
2 scheuten worcestersaus
1 scheut hotsaus
1,5 cl limoensap
3 cl Cristal Alken
Selderijstengel

Bereiding
Doe alle ingrediënten behalve het bier in een cocktailshaker, voeg ijsblokjes toe en schud goed. Zeef de mix in een gekoeld glas met ijsblokken. Top af met Cristal en versier met de selderijstengel.

/

4. The Brave Knight

Op de website van Palm staan een heleboel leuke biercocktails. Onze favoriet? The Brave Knight (de naam alleen al). Deze biercocktail met Cornet combineert het bittere van pompelmoes met de frisse houtnoten van het bier. De ideale dorstlesser voor zonnige lente- en zomerdagen.

biercocktail cristal cornet mojito champagne gin wodka guinness vedett

Brouwerij Palm

Benodigheden
3 cl The Botanist gin
6 cl witte pompelmoessap
1 cl rietsuikersiroop
1 theelepel Vida Mezcal
16 cl Cornet

Bereiding 
Doe het pompelmoessap, de gin, de rietsuikersiroop en de Mezcal in een cocktailschaker en voeg ijsklontjes toe tot de shaker voor 3/4 gevuld is. Sluit de shaker en schud gedurende 10 à 15 seconden. Zeef de mix in een longdrinkglas met een paar ijsblokjes en top af met Cornet. Garneer indien gewenst met wat zeste van pompelmoes.

/

5. De Bull’s Eye

De laatste in ons rijtje is een puur Belgische cocktail met een Cubaanse toets. Cristal goes mojito met deze combinatie van pils, ginger ale, munt, rietsuiker en limoen. Een topper als je het ons vraagt!

biercocktail cristal cornet mojito champagne gin wodka guinness vedett

Cristal Alken, Fever Tree

Benodigdheden
3 limoenen
1 flesje Cristal
1 flesje Ginger Ale
2 eetlepels rietsuiker
muntblaadjes
crushed ijs

Bereiding
Pers de drie limoenen en doe het sap in de shaker. Giet de  Cristal en de Ginger Ale erbij, voeg ook de rietsuiker toe. Roer goed. Giet uit in een gekoeld glas gevuld met crushed ijs en werk af met wat muntblaadjes.

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: Bier, Biercocktails, Cornet, Cristal, Guinness, Vedett.