Framing Britney Spears is de naam van de documentaire over de Amerikaanse zangeres die de laatste jaren vooral in het nieuws komt door de juridische strijd met haar vader. In de docu, die te zien is op steamingdienst Hulu en vandaag ook op de Nederlandse zender Net5, getuigen vrienden, medewerkers, advocaten en fans over haar carrière en over de curatele waaronder de zangeres al sinds 2008 staat.
In 1999 brak de zangeres officieel door met haar eerste album …Baby One More Time. Daarvoor vergaarde ze vooral in de VS bekendheid met haar rol in het Disney-programma The Mickey Mouse Club. Ze tourt de wereld rond, prijkt op magazinecovers, geeft honderden interviews en wordt dag in dag uit belaagd door paparazzi. Ook al is ze nog maar een tiener.
Lees ook: Wat is Clubhouse en waarom wil iedereen de app hebben?
Een kleine tien jaar later bezwijkt ze onder de druk en krijgt een mentale instorting. Ze scheert haar hoofd kaal, wordt opgenomen en verdwijnt onder het toezicht van haar vader. Volgens de rechter was ze immers niet meer in staat om voor zichzelf te zorgen. De curatele gaat bijzonder ver: zo moet Spears toestemming vragen aan haar vader als ze een koffie wil bestellen. Hij beslist waar en of ze optreedt, wie ze thuis uitnodigt en heeft inzicht in haar medisch dossier.
‘Framing Britney Spears’ en de #freebritney-beweging
Framing Britney Spears zorgde voor nieuwe aandacht voor de #freebritney-beweging, fans van de popster die oproepen om de zangeres te bevrijden uit haar slavernij. Ze protesteren op sociale media en willen dat Spears weer zeggenschap krijgt over haar eigen leven. Na de uitzending van The New York Times-documentaire delen ook sterren zoals Miley Cyrus en Sarah Jessica Parker de hashtag.
Lang was het koffiedik kijken wat Spears zelf dacht over de absurde situatie. Fans startten de #FreeBritney-beweging omdat ze cryptische berichten van de zangeres op Instagram gingen ontcijferen. Ze besloten dat ze hulp nodig heeft, al weet niemand of de zangeres vrij is om te posten wat zij wil. De zangeres praat ook al jaren niet meer met de pers, dus het bleef een beetje gissen.
Lees ook: Wetenschappelijk bewezen tips om stress en slaapproblemen aan te pakken.
Tot Spears via haar advocaat liet weten dat ze niet langer optreedt zolang haar vader nog enigszins zeggenschap over haar financiën en carrière heeft. Ondanks haar instorting en de curatele, bleef Spears immers aan het werk. Ze bracht een aantal albums uit, waarmee ze op wereldwijde tournee ging. Met een reeks shows in Las Vegas rijfde ze de voorbije jaren ook tientallen miljoenen binnen. Dat geld ging naar haar bewindvoerders en dus haar vader.
Via haar advocaat liet ze vorig jaar weten dat haar fans min of meer gelijk hebben en dat ze hun steun apprecieert. Met als gevolg dat bij de recente rechtszaken over het bewindvoerderschap er talloze fans kwamen opdagen bij de rechtbank. De hashtag #freebritney is al maanden trending.
Vrouwenhaat
Het verhaal van de Amerikaanse zangeres is niet onbekend en Framing Britney Spears haalt weinig nieuwe elementen aan. De reden waarom de docu nu viraal gaat, is omdat het veel zegt over hoe wij als maatschappij omgaan met sterren. En met name dan vrouwelijke sterren. Toen haar relatie met popster Justin Timberlake bijvoorbeeld op de klippen liep, werd alle schuld op Spears gestoken. Want zij was – letterlijke woorden van een presentator – het sletterige meisje dat in korte rokjes danst en de hoofden van mannen op hol brengt. In het tv-programma Prime Time Thursday wordt haar gevraagd “Wat heb jij in godsnaam gedaan? Je hebt zijn hart gebroken.” In de documentaire zien we ook een fragment waarin de vrouw van de gouverneur van Maryland zegt dat ze Spears zou willen doodschieten als ze de kans kreeg.
We zien ook dat Timberlake die situatie ten koste van Spears misbruikte om zijn eigen carrière een boost te geven. In een Instagrampost excuseerde hij zich daar ondertussen voor.
Dit bericht bekijken op Instagram
Ging Spears in de jaren 2000 een avond feesten met vriendin Paris Hilton, werd zij meteen een slechte moeder genoemd. Zelfs door de mainstreammedia werd ze keer op keer op het matje geroepen. Terwijl over mannelijke popsterren nooit zoiets gesuggereerd werd. De documentaire toont aan hoe er een hele industrie ontstond rond het neerhalen van de zangeres. Roddelblaadjes lééfden van haar ondergang en de hele wereld had leedvermaak toen ze van haar voetstuk werd geduwd. “Haar lijdensweg werd een verdienmodel”, zegt iemand in de film.
“De misogynie (vrouwenhaat, red.) in de media en de sterrencultuur heeft een complete infrastructuur”, stelt iemand anders in Framing Britney Spears. In dezelfde periode als haar inzinking werd collega R. Kelly bijvoorbeeld de eerste keer beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarigen. Geen haan die er naar kraaide. Ook over Michael Jackson werd toen al gezegd dat hij een pedofiel was, maar dat interesseerde niemand. We vonden het interessanter dat Spears het voogdij over haar kinderen verloor nadat ze werd gefotografeerd met haar baby op schoot in de auto.
Sinds de komst van sociale media is de mediacultuur gelukkig sterk veranderd. Het is moeilijker om (vrouwelijke) artiesten te framen in de heersende media, omdat ze via hun eigen kanalen meteen een weerwoord kunnen bieden. Dankzij de #MeToo-beweging worden nu eindelijk ook mannen op het matje geroepen en vrouwen minder als object gezien . Wat Spears betreft en de juridische strijd met haar vader, lijkt het er niet op dat ze op korte termijn weer zeggenschap over haar leven en bezittingen krijgt. Het bewindvoerderschap van vader Spears werd afgelopen zomer nog verlengd.