Een Brusselse sociologiestudente, die anoniem wil blijven, is de kracht achter de pagina. De naam van het account is afgeleid van ‘balance ton violeur‘, ofwel ‘ontmasker je aanrander of verkrachter’. Met #BalanceTonWilly wil de studente slachtoffers van verkrachting aansporen om hun verhaal te doen. Sinds 12 augustus publiceert ze dagelijks anonieme getuigenissen over seksueel misbruik, voornamelijk uit Brussel.
Ze merkt dat jongeren zich comfortabeler voelen om getuigenissen op deze manier te delen dan via Snapchat of Instagram, waar het schrijven van getuigenissen langer duurt en waar ze zich ook moeten tonen. “Hier hoef je maar een anoniem privé-bericht te sturen, waarna ik het deel”, liet ze weten aan de lokale Brusselse televisiezender BX1.
Te veel verhalen met gelijkaardig einde
De studente besloot het Twitteraccount te starten na het horen over een aanranding van een 17-jarig meisje. Het meisje werd op een date uitgenodigd door een Brusselse jongeman, met de bijnaam Willy. Uiteindelijk bleek de jongen niet alleen, maar had hij een vriend mee. Ze werd meegenomen naar een appartement, waar ze seksueel misbruikt werd.
De jonge vrouw deelde vorige week haar verhaal op sociale media. Ook Willy ging vervolgens online, waar hij het hele verhaal ontkende. Volgens de studente kennen al te veel van dit soort verhalen zo’n einde en dat wil ze met Balance Ton Willy aankaarten. “Terwijl het meisje getraumatiseerd is, loopt Willy weg en gaat hij verder met zijn leven”, zei de studente in De Standaard. Dit zette de studente ertoe aan om Balance Ton Willy te creëren.
Témoignage
Salut, je prends enfin le temps d’écrire l’agression sexuelle que j’ai subi à mes 13ans, un viol clairement même si c’est toujours très compliqué à dire. Je n’en ai jamais vraiment parlé autour de moi mais je crois que vu ce qu’il se passe en ce moment pic.twitter.com/uUpogrSOB6
— #BalanceTonWilly (@BalanceTonWilly) August 19, 2020
250 verhalen per dag
Ondertussen blijven de verhalen binnenstromen. De studente krijgt dagelijks tussen de 250 en 300 verhalen toegestuurd, van personen die verbaal of fysiek mishandeld zijn. Na het screenen van de profielen, om nepprofielen tegen te gaan, zet ze per dag zo’n 30 tot 40 verhalen online.
Ze hoopt dat slachtoffers steun vinden bij elkaar en in de reacties die ze krijgen op hun verhalen. Ook vindt ze het belangrijk dat het niet enkel bij verhalen op Twitter blijft, maar dat de slachtoffers naar de politie durven stappen om klacht in te dienen.
Salut,
(En anonyme stp)Depuis quelques jours, je vois votre compte apparaître dans ma TL et j’hésitais à venir témoigner à mon tour.
Donc j’ai 26ans et je vis en Wallonie, je suis moi-même maman d’un petit garçon.
Mon père a abusé de moi quand j’étais enfant. pic.twitter.com/uB0FV1pJ3O— #BalanceTonWilly (@BalanceTonWilly) August 18, 2020
Politie steunen #BalanceTonWilly
Ook de Brusselse politie heeft Balance Ton Willy al opgemerkt en laat weten het initiatief aan te moedigen. #BalanceTonWilly kan volgens hen de drempel verlagen voor slachtoffers van seksueel geweld om hun verhaal te doen of aanklacht in te dienen.
J’ai été victime de plusieurs abus sexuels, c’est un crime contre mon corps et mon âme, ma souffrance est intense car il s’agit d’une personne proche qui est mon père, cette personne qui est censé te protéger de tout prédateur mais lui même en est un. pic.twitter.com/Qgxfd40Uz8
— #BalanceTonWilly (@BalanceTonWilly) August 20, 2020