Kyra Gantois
- 17 februari 1999, Gent;
- ze groeide op in een pleeggezin én moest al op hele jonge leeftijd weten zelfstandig te zijn;
- Belgische klimaatactiviste;
- opleiding: Toerisme-en Recreatiemanagement;
- 2018: vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika waar ze mee hielp met het opbouwen van een kleuterschool;
- 2019: mede-oprichter van klimaatmarsen, ze riep scholieren via sociale media op om elke week in Brussel te demonstreren voor het klimaat;
- 2020: boek ‘Wij zijn het klimaat‘, uitgegeven in 7 verschillende landen;
- grote droom: minder haat en oorlog in deze wereld.
<<Lees ook – Woman to watch: Elien Jansen>>
Why a power woman
Waarom kozen we deze week voor Kyra Gantois? Heel eenvoudig … Vandaag is het ‘World Earth Day‘ én niemand anders dan Kyra Gantois kan hier het één en ander over vertellen. Een jonge vrouw die een grote positieve invloed gehad heeft op ons land, politiek en onze jongeren.
Kyra Gantois heeft een moeilijke jeugd gehad. Haar ouders konden niet voor haar zorgen, waardoor ze al snel op haar eigen benen moest staan. Van hup naar daar … Nooit voelde ze een échte thuis. Dit heeft littekens achtergelaten, niet alleen negatief, maar ook positief. Met vallen en opstaan weet ze telkens te overwinnen. Wat ze allemaal heeft meegemaakt op zo een korte periode in haar leven, brengt haar ook tot wie ze nu is als persoon. Een gedreven en gepassioneerde jongedame die weet wat ze wil.
World Earth Day
In januari 2019 was Gantois één van de grondleggers bij het organiseren van de klimaatmarsen in België. En jawel, dit werd een groot succes. Realisatie? De grootste klimaatmars ooit in België met minstens 70.000 deelnemers. Met deze mars wouden ze mee een oproep lanceren van het collectief Act for Climate Justice. De manifestanten eisten een ‘rechtvaardige, ambitieuze en dwingende klimaatwet‘.
Op 29 mei 2019 won Gantois de 69ste Arkprijs van het Vrije Woord vanwege haar acties. Het comité achter de prijs ‘ziet in de inzet van Gantois – en met hen van de bredere beweging Youth for Climate – een eigentijdse vertaling van het Vrije Woord dat uitgedragen wordt door een jonge generatie‘.
Ondertussen heeft ze de stuurgroep van ‘Youth For Climate‘ achter zich gelaten én is ze klaar voor nieuwe uitdagingen. Toch wil ze nog een boodschap achterlaten hoe je al met ‘kleine dingen’ het klimaat positief kan helpen. Alle beetjes helpen.
Om zo duurzaam mogelijk te leven zorgt ze er voor dat ze zo weinig mogelijk vlees eet. Voor het tanden poetsen gebruikt ze een houten tandenborstel in plaats van een plastic. Een SodaStream was haar beste aankoop ooit. Op deze manier zorgt ze voor een pak minder plastic afval. En als laatste tip, vindt ze het belangrijk om zoveel mogelijk lokaal te kopen. Haar groenten koopt ze bij een lokale boer.
Wat een inspiratie!
Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook – Woman to watch: Romy Schlimbach