5 feministische boeken om mee te nemen op vakantie
Door Aurélie Boffé
,  op
Leestijd: 1 min
Hoedje op, zonnebril op je neus en languit op een strandstoel gaan liggen. Wat heb je meer nodig? Een goed boek natuurlijk.
Pure fictie of autobiografie, we kunnen nooit genoeg krijgen van boeken geschreven door sterke vrouwen. De zomer is de perfecte gelegenheid om zo veel mogelijk te lezen, dus waarom geen women-empowering boeken? Wij lijsten voor jou vijf feministische parels op die zo meekunnen in de koffer.
In Slechte feministe schrijft Roxane Gay over haar kennismaking met het feminisme in de vorm van essays. Thema’s zoals cultuur, politiek en -uiteraard- feminisme worden besproken op een scherpzinnige, grappige en accurate manier. Dit boek geeft een inspirerend inzicht op wat we als samenleving beter kunnen doen.
‘‘Als vrouw schiet ik tekort. Als feministe schiet ik tekort. Het zou niet eerlijk zijn tegenover échte feministes als ik me zomaar de kwalificatie “feministe” zou aanmeten. Als ik al feministe ben, dan een vrij slechte. Ik ben een vat vol tegenstrijdigheden. Maar liever een slechte feministe dan helemaal geen feministe.’’
Clarissa Pinkola Estés is psycholoog, Jungiaans psychoanaliticus – een vorm van dieptepsychologie gebaseerd op het gedachtengoed van Carl Gustav Jung – , auteur en spoken-word artist. Ze is opgegroeid in een familie van vertellers en verzamelde doorheen de jaren sprookjes en mythes die in De ontembare vrouw een diepere betekenis krijgen. Ze is een grote voorstander van storytelling en gelooft dat dit een van de efficiëntste manieren is om een boodschap over te brengen. Dit boek met vrouwenverhalen legt de focus op de primitieve, niet-gemodelleerde vrouwelijke ziel die in ieder van ons diep in het onderbewustzijn zit verscholen. Een intrigerend inzicht in de psychologie van de vrouw.
“En terwijl de wolf voortrent, verandert deze opeens, door de snelheid waarmee hij loopt of doordat hij plonzend een rivier inspringt, of door middel van een straal licht van de zon of de maan die precies op zijn flank valt, in een lachende vrouw die vrij naar de horizon rent.”
De Dag van de Meisjes is aangebroken. Vrouwen over de hele wereld ontdekken dat ze een bijzondere kracht bezitten. Een medicijn tegen zenuwgas dat gebruikt werd in de Tweede Wereldoorlog zorgde voor een eigenaardige reactie in de zenuwcellen van vrouwen waardoor ze iemand elektrische schokken kunnen toedienen die ondraaglijke pijn veroorzaken, en soms zelfs dodelijk kunnen zijn. Mannen voelen zich hulpeloos tegenover dit fenomeen. Het tij wordt gekeerd en vrouwen nemen de macht in handen.
“Het maakt niet uit dat ze het niet zou doen, dat ze het nooit zou doen. Wat belangrijk is, is dat ze het kan als ze dat zou willen. De capaciteit om te kwetsen is een gave.”
Dit is het levensverhaal van Celie, een zwarte vrouw uit de arbeidersklasse. Op haar veertiende wordt ze verkracht door haar stiefvader en krijgt twee kinderen van hem. Hij huwelijkt haar uit aan Mister, een oudere weduwnaar die haar misbruikt en verwaarloost. Celie’s enige toevlucht zijn brieven aan God, en wanneer ze brieven van haar zus Nettie terugvindt die Mister voor haar achterhield, geeft dit haar moed om Nettie terug te vinden en persoonlijke vrijheid na te streven. Een verhaal waarin een onderdrukte vrouw de kracht vindt om voor zichzelf op te komen en terug te vechten, steeds met zachtheid, humor en humaniteit.
“Ik denk dat God pissig wordt als je ergens in een veld de kleur paars voorbijloopt zonder het op te merken.”
Een islamitische terreuraanslag op de republiek Gilead – de voormalige Verenigde Staten – zet de samenleving op z’n kop. Een christelijke beweging onder leiding van de zonen van Jacob grijpt de macht en probeert de orde te herstellen. In dit totalitaire regime is het Oude Testament het basisbeginsel voor de theocratische ideologie. Vrouwen worden ontdaan van al hun rechten en functioneren enkel nog als broedmachines.
Het verhaal wordt verteld door de ogen van Vanfred, die behoort tot de nieuwe klasse der ‘Dienstmaagden’. Zij wordt in dienst genomen door een rijke familie om voor hen kinderen te baren en biedt bijzonder weinig weerstand. Het verhaal van de dienstmaagd portretteert een dystopie die men weleens zou durven vergelijken met de Verenigde Staten van vandaag.
“Beter is nooit beter voor iedereen… Voor sommigen is het erger.”
Volg Marie Claire op Facebook et Instagram om steeds op de hoogte te blijven van de laatste nieuwe trends inzake beauty, cultuur, lifestyle, food en nog veel meer.