Ben je de sleur van het dagelijkse leven even beu? Of voel je je momenteel gewoon niet zo gelukkig? Overweeg dan een reis naar een van de tien gelukkigste landen ter wereld. Wie weet krijg je dan ook iets van hun geluk mee naar huis. Maar naar welke landen moet je dan precies gaan? Wij vertellen je het.
Op 20 maart was het Internationale Dag van het Geluk. De Verenigde Naties hebben hier gebruik van gemaakt om het World Happiness Report van 2018 te publiceren. Dat rapport is het jaarlijkse onderzoek dat ons vertelt welke tien landen het gelukkigst zijn. Spoiler: ons land zit er niet bij. Wij eindigden dit jaar op de 16de plaats.
Maar hoe wordt geluk nu precies gemeten? In elk VN-land beoordelen ongeveer 1.000 mensen hun kwaliteit van leven op een schaal van 0 tot 10. Ook zijn er zes indicatoren, en die gebruiken de Verenigde Naties elk jaar om een top tien op te stellen: BBP per hoofd van de bevolking, levensverwachting, sociale steun, vertrouwen en corruptie, gepercipieerde vrijheid om beslissingen te nemen en vrijgevigheid.
Ook dit jaar zijn de Scandinavische landen koploper in de top 10. Wat ook opvalt is dat van de 10 landen in deze lijst, er 7 Europees zijn.Ontdek ze zelf in de onderstaande fotogalerij.
Naast een goede balans tussen werk en privé, is de levensverwachting van Australiërs een van de hoogste ter wereld (82,5 jaar). Volgens het rapport is Australië ook een van de landen die migranten het meest integreren. Ze komen op de zesde plaats als het gaat over het geluk van zijn inwoners die in het buitenland geboren zijn.
Dit jaar klimt Zweden een plaats, en gaan ze van tiende naar negende. Het hoge BBP per capita is niet de enige reden: in het onderwijssysteem ligt, vanaf de kleuterschool(!), de nadruk op sociale gelijkheid. Met 16 maanden betaald ouderschapsverlof, dient Zweden als voorbeeld voor buurlanden (knipoog naar onze regering) in termen van werk-privébalans. Volgens een ander onderzoek is Zweden het beste land om te wonen als je een vrouw bent. Misschien toch overwegen om naar Stockholm te verhuizen?
Nieuw-Zeeland doet het iets beter dan buurland Australië. De ‘Kiwis’ staan bekend als een warm en gastvrij volk, maar volgens het VN-rapport komt een groot deel daarvan voort uit hun tevredenheid in zowel hun privéleven als op hun werkplek. Om nog maar te zwijgen over de natuurlijke rijkdommen van het land. Zo vind je er bijvoorbeeld stranden, wijngaarden en bergen die in grote mate bijdragen tot het geluk van de inwoners.
Het is niet voor niets dat Google-zoekopdrachten naar Canada zijn vertienvoudigd in de nasleep van de verkiezingen van Trump. Inderdaad, het is het enige land op het Amerikaanse continent dat tot de tien gelukkigste landen ter wereld behoort. De Verenigde Staten zijn slechts 18de geëindigd in het klassement.
Onze buren blijven op dezelfde plaats staan in het klassement. Hier ben je volgens het onderzoek al supergelukkig van jongs af aan. In een rapport van Unicef uit 2013 werden Nederlandse kinderen al bestempeld als de gelukkigste ter wereld. Dit werd beslist op basis van criteria met betrekking tot onderwijs, veiligheid en gezondheid.
Zwitserland is een van de meest democratische landen ter wereld. Ook zijn er geregeld referenda op lokaal niveau. Dit systeem van directe democratie betekent dat de Zwitsers zich erg betrokken voelen bij de ontwikkeling van hun land en dat heeft duidelijk een gunstig effect op hun tevredenheidscijfers.
IJsland kent steed meer succes als vakantiebestemming. Ook hebben de IJslanders tijdens het Europees Kampioenschap voetbal in 2016 veel harten gestolen dankzij hun fair play en het hele ‘HU!’-gebeuren. Geen wonder dus dat IJsland heel goed scoort in termen van ‘ik kan op mijn landgenoten rekenen’. Je zou kunnen denken dat de eeuwige stroom aan toeristen die aankomen in Reykjavik het geluk van de inwoners negatief zou beïnvloeden, maar als het gaat om hun welzijn, zijn de IJslanders onverstoorbaar.
Een plaatsje lager voor Denemarken dit jaar, hoewel er niet veel is om over te klagen. Volgens de VN-indicatoren scoort het land zeer goed. Het is een land dat zich enorm inzet voor de productie van hernieuwbare energie (39,1 % van Denemarkens energie werd opgewekt door de wind in 2014). Tal van fietsende mensen, een prachtige kustlijn, gekleurde huizen en een overload aan cultuur maakt van Denemarken een droomland.
Vorig jaar nog de nummer één, maar dit jaar verliezen ze een plaats in de rangschikking. Toch heeft Noorwegen een goed geïntegreerd sociaal beschermingssysteem en een welvarende economie gebaseerd op een verantwoord beheer van de natuurlijke hulpbronnen. Het gevoel van een beschermend sociaal systeem en het economisch welzijn van het land dragen bij aan het algehele geluk van Noorwegen.
Eindelijk, de nummer één van dit jaar! Finland heeft een van de beste onderwijssystemen ter wereld. Veel van het pedagogische succes komt door de kwaliteit van het onderwijs, waarbij gelijke kansen centraal staan. Hun motto: al doende leert men. En gelijk hebben ze!
Volg Marie Claire op Facebook et Instagram om steeds op de hoogte te blijven van de laatste nieuwe trends inzake beauty, cultuur, lifestyle, food en nog veel meer.